Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Oppisopimuskoulutus
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 473 tuloksesta
1
2
3
4
...
24
Mainokset

Suositut koulutusalat

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Osaamista työelämän tarpeisiin

Oppisopimuskoulutus

Opitko parhaiten tekemällä? Oletko yrittäjä ilman virallista osaamisen osoittavaa tutkintoa? Haluatko saada työkokemusta ja suorittaa samanaikaisesti tutkinnon? Jos vastasit kyllä johonkin edellä mainituista kysymyksistä, voi oppisopimuskoulutus vastata juuri sinun tarpeisiisi.

Mikä on oppisopimuskoulutus?

Oppisopimuskoulutuksella voi kouluttautua lähes kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin, ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin. Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla käytännön työtä tehden. Se eroaa siis perinteisestä kouluopiskelusta siinä, että teoriaopiskelua on vain noin 20–30 % opinnoista. Käytännössä oppisopimusopiskelijalla on siis mahdollisuus hankkia tutkinto työtä tehden.

Kenelle oppisopimuskoulutus sopii?

Oppisopimuskoulutus sopii henkilöille, jotka oppivat käytännön tekemisellä. Koulutus jakaantuu käytännön työhön ja teoriaopintoihin, joista ensimmäistä on noin 70–80 % opinnoista.

Oppisopimuskoulutus sopii niin vanhoille kuin nuorillekin opiskelijoille – opiskelijan tulee kuitenkin olla vähintään 15-vuotias. Esimerkiksi alanvaihtajalle oppisopimuskoulutus on kelpo vaihtoehto: uuden työn sarkaan pääsee kenties nopeammin kiinni, kuin koulun penkillä istumalla. Oppisopimuskoulutus on myös loistava keino virallistaa oma työn kautta hankittu osaaminen, koska työntekoa ei tarvitse lopettaa tai vähentää tutkinnon suorittamista varten.  Työntekijöiden lisäksi myös yrittäjä voi suorittaa oppisopimusperusteisen tutkinnon kouluttamalla itseään omassa yrityksessään.

Miten oppisopimuskoulutus toimii?

Oppisopimuskoulutus vaatii opiskelijalta aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta, sillä opiskelijan on hankittava oppisopimuskoulutuspaikka itse. Oppisopimuskoulutustyöpaikoista kannattaa olla suoraan yhteydessä mahdollisiin työnantajiin. Vapaita oppisopimustyöpaikkoja voi etsiä myös TE-toimistojen sivuilta.

Työnantaja ja työntekijä tekevät työsopimuksen ja sopivat oppisopimuskoulutuksesta oppilaitoksen kanssa. Työpaikalla työntekijällä eli oppisopimusopiskelijalla tulee olla tukihenkilö, joka ohjaa ja kouluttaa häntä ja toimii tarvittaessa oppisopimusyhteyshenkilönä. Työtehtävien tulee olla alan työtehtäviä ja työpaikalla tulee olla tarvittavat välineet ja henkilökunnan tulee olla ammattitaitoista.

Oppisopimuskoulutuksen rahoitus

Oppisopimuskoulutuksessa työnantaja maksaa työntekijälle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Jos opiskelija ei saa teoriaopintojen ajalta palkkaa, on hän oikeutettu opintososiaalisiin etuuksiin.

Oppisopimusopiskelijan työnantajalla on oikeus koulutuskorvaukseen, jonka maksaa joko paikallinen oppisopimustoimisto tai koulutuksen järjestävä oppilaitos. Työttömän työnhakijan kouluttamisesta työnantaja voi saada myös työvoimahallinnon maksamaa palkkatukea.

Palaa sivun alkuun

Lähde: Opetushallitus (oph.fi), TE-palvelut (te-palvelut.fi)