Etsi koulutusta 👉

Tukea opiskeluun

Kaipaatko apua tai tukea opiskeluusi? Onko sinulla erityistarpeita, jotka pitäisi ottaa huomioon opiskelutaipaleellasi? Olemme koonneet tietopankin erilaisista opiskelua tukevista palveluista.

Kaipaatko apua tai tukea opiskeluusi? Onko sinulla erityistarpeita, jotka pitäisi ottaa huomioon opiskelutaipaleellasi? Askarruttaako opiskelu ja mielenterveys? Tarvitsetko apua opiskelussa jaksamiseen? Olemme koonneet tietopankin erilaisista opiskelua tukevista palveluista, joista voit lukea alta.

Mitä tehdä peruskoulun jälkeen?

Peruskoulun päättäneille on tarjolla erilaisia tukipalveluita, joissa nuoren on mahdollista selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiaan ja parantaa opiskelutaitojaan ennen ammatilliseen koulutukseen tai lukioon siirtymistä. Niin sanottu 10. luokka on mahdollinen opiskelijalle, joka tarvitsee yhden lukuvuoden kestävää lisäopetusta.

Lisäopetus tarjoaa mahdollisuuden korottaa arvosanoja ja kerrata perusopetuksessa käytyjä asioita. Lisäksi opinnot tutustuttavat eri ammatteihin ja työelämään. Lisäopetuksesta voit kysellä lisää oman peruskoulusi opinto-ohjaajalta, sillä peruskoulun jälkeistä lisäopetusta järjestävät useat eri tahot.

Apua koulutuskokeiluista ja työpajatoiminnasta

Koulutuskokeilut ovat hyvä vaihtoehto opiskelijalle, joka ei vielä tiedä, mitä ammattia haluaa lähteä lukemaan. Koulutuskokeiluun on mahdollista hakeutua Kelan, vakuutusyhtiön tai TE-toimiston kautta. Kokeilun kesto on yleensä yhdestä viikosta muutamaan viikkoon.

Työpajatoiminta soveltuu erityisesti niille opiskelijoille, joiden koulunkäynti uhkaa keskeytyä oppimis- tai sopeutumisvaikeuksien takia. Työpajat ovat osa ammatillista koulutusta ja niissä opitaan käytännön töitä tekemällä. Työpajatoiminta poikkeaa normaalin opiskelun aikatauluista ja etenee henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaan.

studentum.fi-sivusto pyrkii auttamaan yksilöitä löytämään oman opinahjonsa, vaikka virallista ammatillista apua emme tarjoakaan. Tutustu esimerkiksi ammatinvalintatestiimme tai selvitä kumpi sopii sinulle paremmin, lukio vai ammatillinen oppilaitos? Voit myös lukea täältä, mitä mieltä muut tietyn koulutuksen valinneet henkilöt ovat olleet suuntautumisestaan.

Ammatillisissa opinnoissa mennään opiskelijan ehdoilla

Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat tukea tarvitsevat oppilaat pyritään sijoittamaan tavallisiin opetusryhmiin. Opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka pitää sisällään muun muassa opiskelijan tarvitsemat erilaiset toteutustavat ja tarvittavat tukipalvelut.

Ammatillisen perustutkinnon opintojen kestoa on mahdollista pidentää erityisopetuksellisin perustein. Vastaavasti on mahdollista suorittaa osatutkinto, jonka voi myöhemmin täydentää tutkinnoksi.

Ammatilliset erityisoppilaitokset soveltuvat henkilöille, jotka tarvitsevat huomattavaa tukea opiskeluun, kuten esimerkiksi vaikeasti vammaiset, sairaat tai tunne-elämähäiriöiset. Erityisoppilaitoksissa opiskelijan tukena ovat erityisopettajat, pienet opetusryhmät ja monipuoliset opetusmenetelmät sekä kattava opiskelijahuolto. Eri ammatilliset erityisoppilaitokset ovat erikoistuneet erilaisten opiskelijaryhmien palveluun ja oppilaitoksesta riippuen, niihin haetaan joko erillis- tai yhteishaussa.

» Lue lisää ammatillisista opinnoista

Opiskelijoita tuetaan myös lukiossa

Lukioissa järjestettävä tuki on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat jääneet jälkeen opinnoissaan tai joilla ei ole mahdollisuutta normaaliin opiskeluun esimerkiksi vamman tai oppimisvaikeuksien vuoksi.

Lukioiden tukipalvelut keskittyvät yleensä oppimisen pulmiin, oman oppimistyylin löytämiseen ja itsetunnon vahvistamiseen. Tukipalveluina voivat olla erityisopetus, opiskelijahuollon palvelut tai koulun ulkopuoliset palvelut.

Ammatillisen koulutuksen lailla opiskelija voi saada lisäaikaa lukio-opintojen suorittamiseen. Erityistukea tarvitsevalla opiskelijalla on myös mahdollisuus erikoisjärjestelyihin ylioppilaskirjoituksissa.

» Lue lisää lukiossa opiskelusta

Korkeakoulut tarjoavat monipuolisia tukipalveluja

Ammattikorkeakouluissa käytännön järjestelyt erityistukea tarvitsevien oppilaiden kesken vaihtelevat tarvittavan tuen tyypin mukaan. Tukipalveluista kannattaakin kysyä suoraan ammattikorkeakoulusta.

Valtaosasta yliopistoista löytyy opas, kuinka erityistukea tarvitsevat opiskelijat on oppilaitoksessa otettu huomioon. Niin yliopistoissa kuin ammattikorkeakouluissakin on mahdollista saada erityisjärjestelyjä valintakokeeseen.

Korkeakoulut pyrkivät auttamaan myös monissa eri elämäntilanteisiin liittyvissä ongelmissa. Tälläisiä tilanteita voivat olla esimerkiksi ihmissuhdekriisit, masentuneisuus, oppimisvaikeus, jännittäminen tai taloudelliset ongelmat.

Useissa korkeakouluissa on mahdollista jutella asioista opintokuraattorin, opintopsykologin, opetutoreiden, opiskelijatutoreiden, opinto-ohjaajien, terveydenhoitajien, oppilaspastoreiden ja muiden opiskelijapalveluista vastaavien tahojen kanssa.

» Lue lisää ammattikorkeakoulussa opiskelusta

» Lue lisää yliopistossa opiskelusta

Opiskelijan mielenterveys ja jaksaminen – mistä saan apua?

Opiskelijoiden yleisimpiä psyykkisiä oireita ovat nukahtamis- ja uniongelmat, hermostuneisuus, jännittyneisyys ja erilaiset ahdistustilat. Kaikki näistä ovat aivan normaaleja tuntemuksia, mutta jos ne kasvavat liian suuriksi ja häiritsevät jokapäiväistä elämää, kannattaa hakea tukea ja apua.

Opiskelijoita vaivaavat mielenterveys- ja päihdeongelmat voivat liittyä opiskeluista johtuvaan kuormittuneisuuteen ja stressiin. Psyykkinen oireilu heikentää opiskelukykyä ja voi johtaa opintojen pitkittymiseen tai keskeytymiseen. Psyykkisen oireilun tuomat hankaluudet vaikeuttavat usein opiskelujen sujumista vielä entisestään.

Kun opiskeluarki tuntuu kuormittavan liikaa, kannattaakin kääntyä opiskeluterveydenhuollon puoleen. Opiskelijaterveydenhuollon tavoite on edistää ja ylläpitää opiskelijoiden terveyttä ja hyvinvointia. Opiskelijan terveys- ja sairaanhoitopalveluihin sisältyy myös mielenterveys- ja päihdetyö.

Opiskelijaterveydenhuollon palveluihin kuuluvat:

  • ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö
  • alkavien häiriöiden ensioireiden tunnistaminen 
  • lievien ja keskivaikeiden mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoitaminen  
  • jatkohoitoon ohjaus. 

Jos tuen hakemista lykkää liian pitkälle, kynnys avun pyytämiselle kasvaa. Oppilaitoksen tukikäytännöistä olisi hyvä ottaa selvää ennen kuin vaikeudet kasvavat kohtuuttomiksi. Oppilaitoksissa esimerkiksi opinto-ohjaaja, erityisopettaja, kuraattori tai psykologi voivat auttaa opinnoissa selviytymisessä. Oppilaitoksen tukipalveluja tarjoavien tahojen tehtävä on löytää yhdessä opiskelijan kanssa ratkaisuja opiskeluongelmiin.

Erilaiset opiskelujärjestelyt ovat tukena silloin, kun opinnoissa selviytymistä on tuettava. Luentojen nauhoittaminen, pidennetty vastausaika tenteissä, lyhyempi opiskelupäivä ja säännöllinen tuki opintojen suunnitteluun ovat keinoja, joista voi olla apua mielenterveysongelmia kokeville henkilöille. Erilaiset välitavoitteet ja mahdollisuuksien mukaan lukuvuoden jakaminen lyhyempiin osiin voivat auttaa opintojen edistymisessä. Lisätietoja erilaisista opiskelujärjestelyistä kannattaa kysellä oman oppilaitoksen opiskelijaterveydenhuollosta.

Miten pidän itsestäni ja mielestäni huolta?

Mielen terveyttä edesauttaa riittävä lepo, terveellinen ruokavalio, läheiset ihmissuhteet ja mielekäs liikunta. Jos tuntuu, ettei arjessa jaksa, pysähdy miettimään: mitä olen tehnyt lähiakoina oman hyvinvointini eteen, olenko levännyt riittävästi, olenko harrastanut mielekästä liikuntaa?

Keskustelu kavereiden kanssa ja kokemusten jakaminen voi helpottaa ahdistunutta oloa. Jos tuntuu, että omat ja kaverien keinot eivät auta, kannattaa pyytää apua.

Jos ahdistuneen olon taustalla on kova kiire opiskelujen suhteen, voi opettajien kanssa keskustella jonkin deadlinen siirtämisestä. Jos et tiedä, kenen kanssa oppilaitoksessasi voisi keskustella jaksamiseen liittyvistä asioista, voit kysyä sitä opettajalta. Jokaisessa oppilaitoksessa on työntekijöitä, joiden tehtävänä on tukea opiskelijoiden jaksamista.

Lue lisää: 5 kysymystä opiskelijan mielenterveydestä »

Jos omat voimavarat suinkin riittävät, kannattaa opiskeluja yrittää jatkaa hankaluuksista huolimatta. Jotta mieli kuntoutuisi, pienetkin opintosuoritukset, onnistumisen tunteet ja opiskelijayhteisöön kuuluminen voivat olla kovin tärkeitä kokemuksia ja auttaa jaksamaan arjessa.

Muut tukea tarjoavat palvelut

Muita opiskelun tukemiseen liittyviä palveluita löytyy useita. Yksi näistä on esimerkiksi Nyyti ry, joka on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys. Tutustu palveluun täällä »

Myös esimerkiksi Mieli ry tarjoaa apua mielenterveysongelmien kanssa eläville. Lue lisää täällä »

Tukea opiskeluun

Lähteet: Opintoluotsi.fi, Hämeen ammattikorkeakoulu, Koulutuksen tutkimuslaitos/Peda.net, Kela, Nyyti ry, Mieli ry, THL, Mielenterveystalo


Mainokset