Viime vuosina uutiset ovat olleet tavanomaista synkempiä ja voi olla vaikeaa ylläpitää opiskelumotivaatiota kaiken keskellä. Valopilkkuja löytyy elämästä enemmän kuin uskotkaan. Olemme keränneet vinkkejä niiden löytämiseen ja opiskelumotivaation ylläpitämiseen.
1. Mitkä asiat vaikuttavat sinuun?
Saattaa olla stressaavaa lukea otsikoita kalliista ruoan hinnasta tai korkojen noususta. Omistatko esimerkiksi auton tai oman asunnon? Jos et, ei kannata jäädä murehtimaan bensan hintaa tai asuntolainan nousevia korkoja.
Yritä tunnistaa ne tekijät, joilla on vaikutusta juuri sinuun ja budjettiisi. Ruksi listalta pois ne asiat, joilla ei ole sinuun vaikutusta. Tämä voi olla helpommin sanottu kuin tehty, koska me ihmiset olemme empaattisia olentoja ja ympärillämme tapahtuvat asiat vaikuttavat meihin. Yritä kuitenkin karsia mielestä pois asioita, joilla ei ole tällä hetkellä suoraa vaikutusta elämääsi. Näin ne eivät kuormita sinua turhaan.
2. Puhu jonkun kanssa
Löytyykö elämästäsi viisas ystävä, jonka mielipidettä arvostat suuresti? Tai löytyisikö vaikkapa opinahjostasi luotettava opettaja tai ohjaaja, jonka kanssa voisit jutella? Lyöttäydy yhteen jonkun kanssa ja kerro ajatuksesi ääneen. Joskus huolien purkaminen saa ne näyttämään pienemmiltä. Saatat myös saada hyviä vinkkejä!
3. Luo kestäviä rutiineja
Stressi ja huoli tekevät luovuttamisesta helpompaa. Maailmantilanne voi vetää mielen matalaksi. Rutiineista voit saada ryhtiä ja lohtua arkeen. Istu siis alas, tee viikkosuunnitelma ja jaa päiväsi osioihin. Päätä minä päivinä haluat mennä pitkälle lenkille, milloin sinun tulisi omistautua opiskelulle ja työtehtäville sekä milloin tavata ystäviä. Voit halutessasi suunnitella myös välipalat ja ruokailut etukäteen. Muista myös sitoutua rutiineihisi!
Maailman tila ei parane hyvin ajoitetulla illallisella, mutta ainakaan et ole nälkäinen ja ongelmat näyttävät pienemmiltä täydellä vatsalla.
4. Löydä iloa opinnoista
Jos kärsit motivaatiopulasta, mieti mikä sai sinut ilmoittautumaan juuri tietylle kurssille tai hakemaan tiettyihin opintoihin. Mitkä olivat tavoitteesi? Ei ole harvinaista unohtaa arjen tiimellyksessä syyt päätöstemme takana. Siksi niistä on hyvä muistuttaa itseään.
Pidä pieni aivoriihi:
Aseta ajastin yhdeksi minuutiksi ja kirjoita ylös kaikki syyt, miksi lähdit opiskelemaan. Aseta sitten ajastin toiseksi minuutiksi ja kirjoita muistiin kaikki ajankohdat, jolloin olet todella nauttinut opiskelusta. Voit toistaa harjoitteen jonkun muun aiheen tai asian kanssa. Harjoitus muistuttaa sinua siitä, miksi olet juuri siellä missä olet nyt ja auttaa sinua jatkamaan eteenpäin motivaatiopulasta huolimatta.
5. Opiskele yhdessä ystävien kanssa
Joskus on helpompi tarttua tuumasta toimeen, jos on sitoutunut opiskeluun etukäteen ja tehnyt yhteisiä suunnitelmia muiden kanssa. Sovi siis ystäviesi kanssa tapaaminen vaikkapa kirjastoon, jossa voitte tehdä tehtäviä yhdessä. On helpompi opiskella tehokkaasti ja saada asiat tehtyä, kun olette virittäytyneet porukalla sopivaan mielentilaan.
Tehkää opiskelusta mukavaa ja hauskaa! Voitte vaikkapa tuoda vuorotellen kahvit kaikille termospullossa tai kirjaston sijaan pitää opiskeluiltoja kotosalla, jolloin voitte päättää opiskelu-urakan katsomalla elokuvan ja napostelemalla lempieväitänne.