🌊 Haluatko ulkomaille opiskelemaan? Me autamme!

Etsi koulutusta 👉

UKK – Ammattikorkeakoulut

Täältä löydät sivustomme muiden käyttäjien lähettämiä ammattikorkeakouluopintoihin liittyviä kysymyksiä, joihin olemme parhaamme mukaan vastanneet. Jos et löydä vastausta sinua askarruttavaan pulmaan, voit lähettää meille uuden kysymyksen.

 

Etsi

Viimeisimmät kysymykset aiheesta: UKK – Ammattikorkeakoulut

Yliopistoon vaihtaminen ammattikorkeakoulusta
Opiskelen tällä hetkellä ammattikorkeakoulussa, jonka opinnot aloitin tämän vuoden syksynä. Tahtoisin mahdollisesti vaihtaa opiskelemaan yliopiston puolelle eri alaa, mutta en tahtoisi keskeyttää nykyisiä opintojani koska en ole varma tulenko pääsemään sisään yliopistoon. Onko mahdollista opiskella AMK:ssa ja saman aikaisesti hakea yliopistoon ensi vuoden yhteishaussa (niin että yliopiston opinnot alkaisivat syksyllä 2025)? Ja jos pääsisin yliopistoon sisään, lopettaisin sen tiedon saaneena AMK opinnot.
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä! 

Kyllä, on mahdollista opiskella ammattikorkeakoulussa ja hakea samanaikaisesti yliopistoon. Jos pääset yliopistoon, voit lopettaa AMK-opinnot, mutta sinun ei tosiaan tarvitse keskeyttää niitä heti, vaan voit tehdä päätöksen vasta sitten, kun tiedät, pääsetkö opiskelemaan yliopistoon.

Tsemppiä hakuun!😊

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Opiskelu kuvataiteen opettajaksi
Hei! Olen lukiosta valmistunut ja haluaisin välivuoden jälkeen lähteä opiskelemaan kuvataiteen opettajaksi. Onko mahdollista käydä opettajan opinnot erikseen Tampereella ja kuvataide opinnot siihen päälle sitten esimerkiksi eri kaupungissa tai etänä. Opiskelu Oulussa tai Lapissa ei kiinnostaisi, niin mietin onko sinne pakko lähteä, jos aikoo kuvataiteen opettajaksi opiskella.
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä, mukavaa, että olet löytänyt sinua kiinnostavan alan!😊 Tosiaan, taide- ja taitoaineiden opettajilta vaaditaan yleisesti aina ylempää korkeakoulututkintoa. Tutkintoon on sisällyttävä sekä opetettavan aineen opinnot (tässä tapauksessa kuvataide) sekä opettajan pedagogiset opinnot. Nämä voidaan suorittaa myös erikseen.

Kuvataiteen opettajaksi on mahdollista opiskella eri reittejä pitkin. On siis esimerkiksi mahdollista, että kävisit opettajan opinnot erikseen ja sen jälkeen täydentäisit omaa osaamistasi käymällä kuvataiteen opintoja joko mahdollisesti Tampereella tai toisessa kaupungissa. Lisäksi, esimerkiksi Aalto-yliopisto tarjoaa kuvataidekasvatuksen tutkinto-ohjelmaa (taiteiden kandidaatti + maisteri sekä itsenäinen maisteriohjelma), josta valmistuttua voi toimia kuvataiteen opettajana. Kyseisessä koulutuksessa opiskellaan pedagogiset opinnot sekä kuvataiteen opintoja.

Sinun ei siis tarvitse lähteä Ouluun tai Lappiin, jos haluat opiskella kuvataiteen opettajaksi!

Tsemppiä hakuun ja opintoihin. 😊

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Mitä jos en pääse pääsykokeisiin?
Hei,

Olen todistusvalinnassa ammattikorkeakouluun varasijalla 2, tiistaina olisi pääsykokeet, mutta olen kipeänä.
Kun pääsykokeet jää välistä käykö niin, että menetän varasija paikan ja näin ollen mahdollisen pääsyn amk? 🥹
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä! Jos olet varasijalla etkä pääse osallistumaan pääsykokeisiin sairauden vuoksi, kannattaa olla yhteydessä siihen oppilaitokseen, johon olet hakenut. Yleisesti ottaen monet ammattikorkeakoulut tarjoavat mahdollisuuden erikseen ilmoittaa sairastumisesta ja samalla kysyä mahdollisuutta osallistua kokeeseen myöhemmin tai vaihtoehtoisesti käyttää todistusvalinnan tuloksia. Varmaa vastausta en kuitenkaan pysty antamaan, sillä en tiedä mistä koulutuksesta on kyse. Osassa koulutuksia pääsykoe voi nimittäin olla pakollinen.

Suurimpaan osaan koulutuksia kuitenkin pystyy hakemaa pelkällä todistusvalinnalla, eikä pääsykoe ole pakollinen osa hakuprosessia. Tällöin et myöskään menettäisi jo olemassa olevaa varasijaa. Siltikin suosittelen ottamaan yhteyttä oppilaitoksen hakijapalveluihin, sillä he voivat antaa sinulle tarkat tiedot siitä, mitä sinun kannattaa tehdä ja vaikuttaako se, että et pääse pääsykokeisiin, sinun varasijaasi.

Tsemppiä hakuprosessiin ja tulosten odotteluun! 😊

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Yhden opiskelupaikan sääntö
Hei,

Nyt kun tuosta yhden opiskelupaikan säännöstä on tullut se tieto, että aikaisimmillaan tulisi voimaan 2026 yhteishakuun. Miten toimii jos nyt sitten ottaisin toisen opiskelupaikan 2025 2. yhteishausta mutta joutuisin olemaan ensimmäiset 2 lukukautta poissaolevana varusmiespalveluksen vuoksi ja näin ollen aloittaisin toisen tutkinnon opinnot hypoteettisesti vasta tämän muutoksen jälkeen, ei kai ole mahdollista, että tässä tilanteessa minun jo vastaanotettu toisen tutkinnon opinto-oikeus evättäisiinkin sen vuoksi, että opintoja ei ole aloitettu vielä vaikka paikka onkin jo otettu?
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä! 😊

Yleisesti ottaen, jos olet saanut opiskelupaikan, vastaanottanut sen ja ilmoittautunut siten myös opiskelijaksi, opinto-oikeutesi ei pitäisi päättyä vain siksi, että et ole heti opintoja aloittanut. Tarkastaisin kuitenkin oppilaitoskohtaisesti säännöt ja käytännöt tähän liittyen, sillä niissä voi olla joitain tiettyjä ehtoja poissaololle. Suosittelisin siis tilanteessasi jo ennestään olemaan yhteydessä mahdollisesti hakemiisi oppilaitoksiin ja tarkastamaan heidän käytäntönsä.

Jos nuo sääntömuutokset tosiaan tulevat voimaan vuonna 2026, ei niiden pitäisi koskea jo myönnettyjä opiskelupaikkoja. Suosittelen silti kuitenkin keskustelemaan asiasta suoraan oppilaitoksen kanssa, joko näin etukäteen tai viimeistään silloin, kun opiskelupaikat julkaistaan. 😊

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Sosionomin työ lastensuojelussa
Olen ajatellut sosionomin opintoja, koska haluaisin lastensuojeluun töihin. Kysynkin, mitä nimikkeitä lastensuojelupuolen sosionomit käyttävät, ja mitä työtehtäviä heille kuuluu? Jos sosiaalityöntekijä vastaa juridisista päätöksistä, mitä sosionomi tekee?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä!😊

Lastensuojelussa sosionomi voi työllistyä muun muassa seuraavin nimikkein sosiaaliohjaajaksi, perhetyötnekijäksi, ohjaajaksi tai lastensuojeluohjaajaksi. Itse työtehtävät varmasti vaihtelevat organisaation ja toimenkuvan mukaan, mutta yleisesti ottaen sosionomin tyä lastensuojelussa painottuu perheiden ja lasten arjen ohjaamiseen sekä tukemiseen. Lisäksi tehtäväalueisiin kuuluvat erityisesti palvelutarpeen arviointi yhteistyössä sosiaalityöntekijän kanssa, perhetyö ja avohuollon tukitoimien sekä jälkihuollon toteuttaminen. Sosiaalityöntekijään verrattuna sosionomit siis keskittyvät enemmän käytännön tukityöhön ja juuri ohjaamiseen.

Suosittelen vielä lukaisemaan THL:n sekä Seuren sivustot! Heiltä löytyy kattavasti tietoa sosionomin työstä lastensuojelussa 😊.

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Yhden opiskelupaikan sääntö korkeakoulutuksessa
Hei!
Jos tuo yhden korkeakoulupaikan säännös tulee voimaan jo ensi vuonna tarkoittaako se sitä, että henkilöt joilla on jo korkeakoulupaikka pystyisivät silti hakemaan kevään yhteishaussa?
Vastaus

Hei,
kiitos kysymyksestä! Vaikka hallituksen kaavailema säädös koskien yhtä opiskelupaikkaa tulisi ensi vuonna voimaan, henkilö, jolla on jo korkeakoulupaikka voisi silti hakea kevään yhteishaussa. Lakimuutoksen myötä itse hakeminen ei muutu, vaan itse opiskelupaikan vastaanottaminen vaatii muista saman tai alemman tasoisista korkeakoulututkintoon johtavista opiskeluoikeuksista luopumista. Voisit siis hakea kevään yhteishaussa toiseen koulutukseen, mutta jos säädös olisi voimassa, opiskelupaikan vastaanottaminen tarkoittaisi, että joudut luopumaan aiemmasta tutkinnostasi.

Ei kuitenkaan ole varmaa, milloin säädös astuu voimaan. Lisää aiheesta voi lukea muun muassa Valtioneuvoston sivuilta. :) 

Tsemppiä opintoihin!

Ystävällisin terveisin
Linda, studentum.fi

Sosionomin jatko-opinnot
Millaisia jatko-opiskelumahdollisuuksia on sosionomi-AMK:lla, jos suuntautuu sosiaalityöhön? Yliopistotaso kiinnostaa. Mihin YAMK-tutkinto antaa pätevyyden?
Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestä!

Työn ohessa ainakin ammattikorkeakoulussa voit suorittaa sosiaalialan ylemmän AMK-tutkinnon, eli YAMK-tutkinnon. Nämä ovat usein monimuoto-opintoja, sillä tällöin töissä käyminen onnistuu samanaikaisesti opiskelujen kanssa. Lisäksi voit ammattikorkeakoulussa suoritetulla tutkinnolla hakea myös yliopistoon, sosiaalityön maisteriopintoihin. Maisteriopintoja varten ennen hakua tulee alemman korkeakoulututkinnon lisäksi olla suoritettuna sosiaalityön perus- ja aineopinnot, esimerkiksi avoimessa yliopistossa.

Yliopistossa suoritettujen maisteriopintojen jälkeen voit työskennellä vaativissa sosiaalityön ammatillisissa tehtävissä ja asiantuntijana monialaisissa yhteistyöverkostoissa. Sinulla on opintojen jälkeen perusvalmiudet toimia organisaatioiden johtotehtävissä sekä projektien ja kehittämishankkeiden johtajana. Lisäksi maisterintutkinto antaa valmiudet tieteellisiin jatko-opintoihin.

YAMK-tutkinnot on taas tarkoitettu jo työelämässä toimiville ammattilaisille, eli ylemmän AMK-tutkinnon avulla voit syventää omaa ammatillista osaamistasi työelämässä. YAMK-tutkinto antaakin valmiudet esimerkiksi työelämän kehittämis- ja asiantuntijatehtäviin. YAMK-tutkinto antaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin, kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Toivottavasti tästä on apua! :)

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Jatko-opinto mahdollisuudet ammatillisen tutkinnon jälkeen
Opiskelen tällä hetkellä turvallisuusalan perustutkintoa ja olen kuumeisesti miettinyt, minne haen, kun täytän 18 ja saan tutkinnon valmiiksi.

Minulla on oppimisvaikeuksia matematiikassa ja avaruudellisessa hahmottamisessa. Nuorempana minua kiinnosti kovasti eläinlääkärin työ, mutta matemaattisten vaikeuksien vuoksi en halua edes yrittää sitä vaihtoehtoa. Ruotsistakin minulla on ollut vapautus yläasteelta lähtien, enkä tiedä, miten se rajaa pois uravaihtoehtojani tulevaisuudessa. Syynä vapautukseen oli lukivaikeus, joka on suhteellisen lievä.

Minua on pienestä pitäen kiinnostanut psykologia, rikokset, ihmisten hyvinvointi ja auttaminen. Minua kiinnostavat sekä ammattikorkeakoulu että yliopisto, mutta mikään turvallisuusalan koulutus ei oikein houkuttele.

Haluan työn, jossa pääsen vaikuttamaan, tekemään päätöksiä sekä kohtaamaan ja olemaan vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, myös moniammatillisessa työympäristössä. Tulen erittäin hyvin toimeen ihmisten kanssa, ja siksi toivonkin ammattia, jossa pääsen olemaan kontaktissa erilaisten ihmisten kanssa.
Vastaus

Hei,

ja kiitos kysymyksestäsi!

Turvallisuusalan perustutkinto on ammatillinen tutkinto, joten sen suoritettua sinulla on mahdollisuus jatkaa opintoja korkea-asteella, yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Siispä ehdottaisin tutustumista eri korkeakoulujen opintokokonaisuuksiin. Voit helposti rajata koulutusvalikoimaa omien mielenkiinnon kohteiden ympärille: esimerkiksi etsiä psykologian opintoja tarjoavia kouluja ja lukemalla läpi koulutusten esittelytekstejä. Tämä tapahtuu helposti sivujemme kautta, klikkaa vain tästä! Suodatusten avulla voit rajata haut juuri niiden aihealueiden ympärille, jotka kiinnostavat sinua.

Jos haluat lähestyä opintojen etsimistä hieman erilaisesta näkökulmasta, voit myös esimerkiksi tehdä ammatinvalintatestin. Testin tarkoitus on auttaa sinua löytämään sopiva opiskeluala tai tulevaisuuden urapolku. Se ei välttämättä anna suoraa vastausta siihen, mitä kenestäkin tulee isona, mutta nostaa esille varteenotettavia ehdotuksia ja inspiraatiota matkalla kohti passelia alanvalintaa.

Ruotsin kieleestä mainittakoon vielä sen verran, että töitä voi löytää, vaikka kieltä ei osaisikaan. Töitä hakiessa päättäväisyys ja sinnikkyys lopulta ratkaisee. 😊  

Tsemppiä oman koulutuksen löytämiseen!

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Uuteen AMK-tutkintoon hakeminen edellisen ollessa kesken
Hei, opiskelen tällä hetkellä ammattikorkeakoulussa ja olen ilmoittautunut läsnäolevaksi molemmille syys- ja kevät lukuvuosille. Olisin kuitenkin halukas vaihtamaan alaa ja hakemaan syksyn yhteishaussa toiseen ammattikorkeakouluun.

Voinko hakea toista paikkaa vaikka olenkin jo koulussa ja ilmoittautunut läsnäolevaksi? Aikoisin irtisanoutua nykyisestä opiskelupaikasta, jos saisin paikan toisessa koulussa.
Vastaus

Hei,

ja kiitos kysymyksestäsi!

Voit hakea toista paikkaa ja irtisanoutua nykyisistä opinnoista, mikäli nappaat paikan uuden tutkinnon opinnoista.

Tällä hetkellä on myös mahdollista suorittaa kahta AMK-tutkintoa samanaikaisesti, kunhan opiskelupaikat on otettu vastaan eri lukukausina.

Tähän saattaa tulevaisuudessa tulla muutoksia, sillä hallitus suunittelee "yhden korkeakoulupaikan" uudistunutta sääntöä, joka estää useamman tutkinnon samanaikaisen opiskelun. Myös uuden säännön mukaan voi kuitenkin hakea uuteen tutkintoon edellisen ollessa kesken, kunhan uuden opiskelupaikan saadessaan luopuu aiemman tutkintonsa opiskeluoikeudesta.

Tsemppiä hakuun! 😎

Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi:n tiimi

Toisen AMK-tutkinnon suorittaminen
Hei!
Valmistuin jouluna 2023 sairaanhoitajaksi (AMK), saanko hakea tulevana syksynä 2024 ensihoitajan monimuoto opintoihin? Vai onko ainoa mahdollisuuteni muuntokoulutus/lisäkoulutus?
Vastaus

Hei!

Kiitos viestistäsi. En näe estettä sille, että hakisit syksyn yhteishaussa ensihoitajan opintoihin suorittamaan uutta tutkintoa.

Kannattaa selvittää sinua kiinnostavan oppilaitoksen hakijapalveluista, voidaanko aikaisempia opintojasi hyväksilukea myös uuteen tutkintoon.

Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi

Näyttää 1-10 kysymystä 296 tuloksesta
1
2
3
4
...
30

Mainokset