Etsi koulutusta 👉

Haluaisitko opiskella kasvatustieteitä? Lue vinkit luku-urakkaan ja pääsykokeeseen

Kasvatustieteellinen opiskelupaikkana on monelle ykköshaave. Lue Oonan vinkit luku-urakkaan!

Kasvatustieteen pääsykokeet

Opiskelupaikka kasvatustieteellisessä on vuosittain monelle ykköshaave. Kasvatustieteellinen on suosittu hakukohde, joten opiskelupaikan eteen joutuu tekemään paljon töitä ja se vaatii paljon sisua. 

Haastattelimme 22-vuotiasta Oonaa, joka selvisi pääsykoeurakasta kunnialla ja pääsi opiskelemaan kasvatustieteitä Helsingin yliopistoon. Nappaa Oonan vinkit luku-urakkaan ja suoriudu pääsykokeesta itsevarmasti.


"On tärkeää muistaa pitää huolta omasta terveydestä pääsykoeurakan aikana ja tehdä myös muutakin kuin vain lukea."

– Oona, 22, Helsingin yliopisto


Miten päätit hakea lukemaan kasvatustieteitä?

Osallistuin abivuonna Koe kampus -tapahtumaan Helsingin yliopistolla, jossa esiteltiin kasvatustieteellisen tiedekunnan opintosuuntia. Kiinnostuin silloin luokanopettajan sekä yleisen ja aikuiskasvatustieteen opinnoista. Ensisijainen hakukohteeni oli itseasiassa luokanopettajan koulutus, mutta ovet eivät auenneet sinne, joten otin paikan vastaan yleisen ja aikuiskasvatustieteen puolelta. Sitä päätöstä en kyllä jäänyt katumaan!

Olin ja olen edelleenkin kiinnostunut esimerkiksi oppimisesta, psykologiasta ja yhteiskunnallisista aiheista, ja näitä kaikkia käsitellään meidän opinnoissa, joten ajan kuluessa tulin yhä enemmän vakuuttuneemmaksi siitä, että yleinen ja aikuiskasvatustiede on juuri oikea ala minulle.

Miten valmistauduit pääsykokeisiin?

Itse hakiessani vuonna 2016 Vakava-kokeessa oli vielä ennakkomateriaali, jota luin hyvin perusteellisesti heti siitä lähtien, kun se julkaistiin. Lukuaikaa taisi olla yhteensä reilu kuukausi. Ennakkomateriaalissa oli kuusi tieteellistä artikkelia. Jaoin käytettävissä olevat lukupäivät artikkelien mukaan, ja lopussa käytin muutaman päivän niiden kertaukseen.

Aikataulutus oli tosi tärkeää. Tein alleviivauksia, muistiinpanoja ja ajatuskarttoja, ja kertailin joka päivä, mitä olin aiemmin oppinut. Kertauksen koin tosi tärkeäksi, koska uutta opittavaa oli niin paljon, että aiemmin käsitellyt asiat saattoivat unohtua helposti.

Luitko itsenäisesti, kavereiden kanssa vai osallistuitko valmennuskurssille?

Tein vähän kaikkea näistä. Osallistuin verkkovalmennuskurssille ja opiskelin paljon itsenäisesti. Liityin myös Facebookissa Vakava-kokeeseen osallistuvien ryhmään, jonka kautta muodostimme pienen lukupiirin. Kävimme artikkeleita yhdessä läpi ja opetimme toisiamme. Tätä voin kyllä ehdottomasti suositella, koska yhteisen keskustelun myötä asiat selkeytyivät tosi paljon, sai paljon uutta näkökulmaa ja oppi myös itse paremmin, kun pystyi selittämään asioita toisille.


"Kertauksen koin tosi tärkeäksi, koska uutta opittavaa oli niin paljon, että aiemmin käsitellyt asiat saattoivat unohtua helposti."


Mikä pääsykokeisiin valmistautumisessa oli kaikkein haastavinta?

Haastavinta oli varmaan se, etten ollut aiemmin juurikaan lukenut tieteellisiä artikkeleita, joista koko pääsykoemateriaali koostui. Kieli, rakenne, kuviot ja taulukot olivat kaikki uusia ja tuntuivat ainakin aluksi melko vaikeilta. Haastavaa oli tietysti myös välillä ne vaikeat hetket, kun tuntui, että oma osaaminen ei riitä ja mikään tieto ei tartu päähän. Niistäkin päästiin onneksi aina eteenpäin.

Jos hakisit nyt uudestaan, tekisitkö jotain toisin?

Voin kyllä sanoa olevani aika tyytyväinen silloin tekemääni työhön. Ehkä yrittäisin stressata vähemmän, koska välillä liika stressi vaikutti yleiseen fiilikseen tosi negatiivisesti. On tärkeää muistaa pitää huolta omasta terveydestä pääsykoeurakan aikana ja tehdä myös muutakin kuin vain lukea.

Miten motivoit itseäsi, kun luku-urakka tuntui raskaalta?

Itse halusin tosi kovasti päästä heti lukion jälkeen opiskelemaan, joten se motivoi. Minulla oli myös ainutkertainen tilaisuus käyttää kaikki mahdollinen aika pääsykokeisiin lukemiseen, koska en esimerkiksi käynyt töissä, ja ylioppilaskokeet olivat juuri päättyneet. Halusin käyttää sen ajan hyväksi.

Tietysti haaveilin myös ihan opiskelijaelämästä ja kaikesta uudesta, mitä pääsisin kokemaan, jos pääsisin opiskelemaan. Muistan pääsykoekevään vappuna miettineeni, että ensi vuonna haluan viettää vapun haalareissa. Onnekseni niin tapahtuikin!


"Parasta on varmaankin loputtomat mahdollisuudet tehdä omista opinnoista ja tulevasta työurasta juuri sellainen, kuin itse tahtoo."


Millainen itse pääsykoetilanne oli? Oliko luku-urakka ja pääsykoetilanne niin paha, kuin annetaan ymmärtää?

Luku-urakka oli tosi intensiivinen, mutta onneksi aika lyhyt, joten selvisin siitä ihan hyvin. Juuri ennen pääsykoetta jännitti todella paljon, mutta itse koetilanteessa pystyin unohtamaan jännityksen ja keskittymään täysin itse kokeeseen. Olin valmistautunut hyvin ja lähdin vain tekemään parhaani.

Kokeessa oli sekä helppoja että haastavia tehtäviä. Vaikean kysymyksen kohdalla en jäänyt liikaa miettimään, vaan jatkoin eteenpäin ja palasin kysymykseen lopuksi. Aikaa oli niin vähän, että oli tärkeää edetä melko ripeästi ja saada mahdollisimman moneen vastattua.

Luulen, että yksi syy sille, miksi pystyin keskittymään niin hyvin kokeessa oli se, ettei minun tarvinnut jännittää käytännön asioita, kuten esimerkiksi sitä, missä itse koe suoritetaan tai miltä koepaperi näyttää. Olin selvittänyt nämä asiat jo etukäteen ja suosittelen sitä myös muille, koska sen myötä koetilanteessa voi keskittyä vain olennaiseen.

Mikä on parasta kasvatustieteellisessä? Onko se ollut odotusten mukaista?

Kasvatustieteiden opiskelu on ollut tosi kivaa ja paljon monipuolisempaa, mitä olin kuvitellut.

Parasta on varmaankin loputtomat mahdollisuudet tehdä omista opinnoista ja tulevasta työurasta juuri sellainen kuin itse tahtoo. Valinnaisilla opinnoilla niin omassa kuin muissakin tiedekunnissa tai yliopistoissa voi suuntautua hyvin erilaisiin työtehtäviin. Osaamista voi kehittää myös järjestötoiminnassa ja muissa aktiviteeteissa. Totta kai myös uudet ystävät ja kokemukset ovat tehneet opiskeluajoista unohtumattomia!


"Koulutus avaa ovia niin moneen suuntaan, ja tulevaisuudessa kasvatustieteellistä osaamista tarvitaan varmasti aina vain enemmän, kun esimerkiksi jatkuvasta oppimisesta tulee yhä tärkeämpää!"


Mitä vinkkejä antaisit kasvatustieteellisestä haaveileville?

Kasvatustieteelliseen hakeminen on muuttunut ja varmaan muuttuukin tulevaisuudessa jonkin verran, joten välttämättä esimerkiksi ennakkoaineistoa ei pääsykokeessa enää käytetä. Kannattaa joka tapauksessa tutustua esimerkiksi kasvatustieteisiin liittyvään ajankohtaiseen keskusteluun, tutkimusaiheisiin ja tieteellisiin artikkeleihin, sillä siitä on paljon hyötyä opinnoissa.

Voin suositella kasvatustieteiden opiskelua, jos on monipuolisesti kiinnostunut esimerkiksi eri ikäisten oppimisesta, opettamisesta, osaamisen kehittämisestä, kasvatuksen ja koulutuksen psykologisista tai yhteiskunnallisista ilmiöistä, työelämän ilmiöistä, tutkijana toimimisesta tai muusta, mikä millään tapaa liittyy oppimiseen, kehitykseen ja kehittämiseen. Koulutus avaa ovia niin moneen suuntaan, ja tulevaisuudessa kasvatustieteellistä osaamista tarvitaan varmasti aina vain enemmän, kun esimerkiksi jatkuvasta oppimisesta tulee yhä tärkeämpää!

Oonan TOP 5 vinkit


Tutustu kasvatustieteen opintoihin

Lue lisää kasvatustieteellisen pääsykokeista ja hakijatilastoista


Mainokset