Restonomi (AMK) | majoitus-, ravintola- ja matkailuliiketoiminta | päivätoteutus
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Restonomi (AMK) | matkailu- ja tapahtuma-ala | monimuotototeutus
-
Porvoo
-
Monimuotototeutus
-
Useita (2)
Restonomi (AMK) | majoitus- ja ravintolaliiketoiminta | monimuotototeutus
-
Helsinki
-
Monimuotototeutus
-
Useita (2)
Degree Programme in Sustainable Tourism and Event Management | full-time studies
-
Porvoo
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Restonomi (AMK) | matkailu- ja tapahtuma-ala | päivätoteutus
-
Porvoo
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus| Restonomi (YAMK)
-
Helsinki
-
Monimuotototeutus
-
Syksy 2025
Degree Programme in Tourism and Hospitality Business | Master of Hospitality Management | full-time studies
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
1.1.2025
Degree Programme in Tourism and Hospitality Business | Master of Hospitality Management | part-time studies
-
Helsinki
-
Monimuotototeutus
-
1.1.2025
Degree Programme in Aviation Business | full-time studies
-
Porvoo
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Degree Programme in Sustainable Aviation Business | Master of Business Administration | full-time studies
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
1.1.2025
Degree Programme in Sustainable Aviation Business | Master of Business Administration | part-time studies
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
1.1.2025
Degree Programme in Strategic Hospitality Management | online studies
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
1.1.2025
Degree Programme in Hospitality and Tourism Experience Management | full-time studies
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Matkailualan työssä on oltava asiakaspalveluhenkinen
Haluatko käytännönläheisen asiakaspalvelutyön, jossa vain maailma on rajana? Haluatko olla mukana luomassa kokemuksia, uusia matkailupalveluja ja unohtumattomia elämyksiä? Lue lisää matkailualasta, alan vaatimuksista, opiskelusta ja työelämästä.
Monipuolinen matkailuala
Kasvava ja kansainvälinen matkailuala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä. Työssäsi matkailualalla pääset tekemisiin sekä kotimaisten että ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa, joten hyvä asiakaspalvelutaito, kielitaito ja kulttuurien tuntemus ovat tarpeen. Matkailualalla toimivien yhteisenä tavoitteena on unohtumattomien elämysten tarjoaminen.
Matkailualan työskentelyvaihtoehtoja ovat muun muassa matkatoimisto-, liikenne-, majoitus- ja ravitsemispalvelut. Matkailualan peruskoulutusta on mahdollista suorittaa sekä toisella asteella että ammattikorkeakoulutasolla. Korkeakoulutasoiseen koulutukseen pääsyvaatimuksena on toisen asteen tutkinto joko lukiossa tai ammattikoulussa.
Matkailualan vaatimukset
Matkailualalla työskentely edellyttää asiakaspalvelutaitoja, avoimuutta ja suvaitsevaisuutta, joustavuutta, järjestelmällisyyttä, hyvää kielitaitoa sekä ymmärrystä vieraista kulttuureista.
Matkailualalla työajat ja työmäärä voivat vaihdella sesonkien mukaan hyvinkin paljon, joten alalla vaaditaan myös valmiuksia vaihtelevaan työrytmiin.
Matkailualan opiskelu ammattikouluissa
Matkailualan perustutkinnon voi suorittaa ammattikouluissa joka puolella maata. Opinnot kestävät peruskoulupohjaisina keskimäärin kolme vuotta ja ylioppilaspohjaisina kaksi vuotta. Tutkinnon suorittaneet voivat työskennellä esimerkiksi matkailuvirkailijana tai matkailupalvelujen tuottajana.
Tietyissä ammattikouluissa on mahdollisuus erikoistua esimerkiksi luontomatkailuun. Matkailualan perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena. Matkailualan ammattitutkintoja ovat maaseutumatkailun, matkailun ohjelmapalvelujen, matkaoppaan ja matkatoimistovirkailijan ammattitutkinnot.
Opinnot ammattikorkeakouluissa
Matkailu- ja ravitsemusalan ammattikorkeakoulututkinnon (restonomi) voi suorittaa useissa ammattikorkeakouluissa ympäri Suomea. Restonomin opintojen pituus on noin 3,5 vuotta. Matkailualan ammattikorkeakouluopintoja järjestävät muun muassa Mikkelin ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu ja Lahden ammattikorkeakoulu.
Matkailun koulutusohjelmasta valmistunut restonomi voi työskennellä esimerkiksi johtotehtävissä matkatoimistossa, lomakeskuksessa tai kokous- tai kongressiorganisaatiossa. Opinnoissa voi erikoistua mm. ravitsemis- tai matkailupalveluihin, elämysmatkailuun tai matkailun liikkeenjohtoon.
Ammattikorkeakouluissa on mahdollista suorittaa myös palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma, josta valmistunut restonomi voi toimia asiantuntijana moninaisissa palvelualan kehittämis-, suunnittelu- ja johtamistehtävissä.
Koulutus yliopistotasolla
Yliopistotason matkailuopetuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle monipuolinen kuva matkailusta ilmiönä, elinkeinona, kulutuksen muotona ja osana ihmisen hyvinvointia. Lapin yliopiston matkailututkimuksen opinnoissa on mahdollista suuntautua joko matkailumarkkinointiin, luontomatkailuun tai matkailun kulttuuritutkimukseen. Lapin yliopiston kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnassa voi suorittaa joko alemman (yhteiskuntatieteiden kandidaatti) tai ylemmän korkeakoulututkinnon (yhteiskuntatieteiden maisteri) matkailututkimuksessa.
Matkailualaa opiskellut kehittää usein jonkin alueen tai kunnan matkailupalveluja, kuten museoita, kongressikeskuksia ja huvipuistoja. Tyypillisiä töitä ovat uusien matkakohteiden ideoiminen, yrittäjien etsiminen sekä palvelujen markkinointi ja niistä tiedottaminen. Lisäksi matkailualan asiantuntijoita työllistävät opetus- ja tutkimustehtävät ja kansainväliset työt. Alaa opiskelleet toimivat myös matkailuyrittäjinä.
Työllisyystilanne matkailualalla
Matkailuala tarjoaa työpaikan jopa yli 140 000 henkilölle Suomessa. Tällä hetkellä matkailupalvelujen kysyntä on vahvassa nousussa. Ihmisten panostaessa vapaa-aikaansa yhä enemmän myös matkailualan työllisyysnäkymät ovat lähitulevaisuudessa hyvät. Erityisesti kausityöntekijöitä sesonkien ajalle tarvitaan jatkuvasti. Matkailuala antaa myös lukuisia mahdollisuuksia yritystoimintaan.
Matkailu on vahvasti kausiluonteista, joten osa-aikaiset työsuhteet ovat alalla yleisiä. Lisäksi työpaikkojen alueellinen keskittyminen perustuu vahvasti suosittujen lomakohteiden sijainnille. Matkailuala avaa ovet myös lukuisiin työtehtäviin ulkomailla.
Lähteet: Ammattinetti.fi, Edupoli