Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki
-
Tampere
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ruokapalvelujen ammattitutkinto | ravintolakokki tai suurtalouskokki
-
Tampere
-
Lähiopetus
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto | dieettikokki
-
Tampere
-
Lähiopetus
Kokin koulutus opettaa kädentaitoja
Haluatko opiskella alaa, jolla tarvitaan joukkuepelaajahenkeä, kädentaitoja, palveluhenkisyyttä ja hyvää makuaistia? Kokin koulutus valmistaa työskentelemään ravintola-alan monissa tehtävissä.
Mikäli ruoka ja sen valmistus kiinnostavat sinua, kokin opinnot voivat olla sinua varten!
Kokin työn vaatimukset
Kokilta vaaditaan joustavuutta sekä paineensietokykyä. Keittiön usein kiireinen työtahti edellyttää ripeyttä, organisointikykyä sekä hyvä vuorovaikutustaitoja.
Kokin työssä tarvitaan lisäksi kädentaitoja, mielikuvitusta sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia. Vaikka tarkka makuaisti onkin hyvä ominaisuus, maistamisessa voi myös kehittyä.
Kokilta vaaditaan raaka-aineiden ja ruoka-aineiden sekä eri valmistusmenetelmien perusteellista tuntemusta. Lisäksi on osattava tarjolle asettelun osaamista sekä asiakaspalvelutaitoja.
Kokin on hyvä osata myös taloudellista ajattelua raaka-aineiden ja ruoka-aineiden käsittelyssä. Ravintolakokin työssä keskeistä on myös hygieniaosaaminen – elintarvikehygienia, käsittely, hygieeniset työtavat ja käsihygienia.
Seisomatyö rasittaa erityisesti selkää ja jalkoja. Erilaisille ruoka-aineille ja pesukemikaaleille allergisten on vaikea toimia kokin ammatissa. Kuuma ja meluisa työympäristö voi olla joillekin hankala.
Kokiksi opiskelu eri oppilaitoksissa
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto kokiksi suuntautuen.
Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena ja näyttötutkintona kokin työtehtävissä.
Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös ravintolakokin ja suurtalouskokin ammattitutkinto sekä dieettikokin erikoisammattitutkinto.
Kokki työelämässä
Kokin työpaikkana voi olla esimerkiksi hotelliravintola, korkeatasoinen ruokaravintola, henkilöstöravintola tai etninen ravintola. Ammattinimikkeenä voi olla esimerkiksi keittäjä, ravintolakokki, kylmäkkö, pitokokki, pääkokki tai suurtalouskokki.
Ravintola- ja majoitusala työllistävät yhteensä noin 80 000 henkilöä. Alalla työskentelee paljon osa-aikaisia työntekijöitä sekä vuokratyöläisiä, sillä palvelujen kysyntä vaihtelee sesonkien mukaan.
Alalle työllistymistä edesauttaa vahvan ammattitaidon lisäksi halu työskennellä ihmisten parissa, asiakaspalveluosaaminen, vuorovaikutustaidot, ryhmätyötaidot, oma-aloitteisuus ja kielitaito.
Lähteet: Ammattinetti.fi, Omnia.fi, Keuda.fi