Ammatikorkeakoulun opinnot Ruotsissa
Vastaus
Hei,
Kiitos viestäsi. Hienoa kuulla, että sinua kiinnostaa opinnot Ruotsissa :) Suunniteltaessa ulkomailla opiskelua, hakuprosessiin kannattaa varata ainakin yksi vuosi, sillä monesti jo tiedon etsiminen ja hakudokumenttien sekä suositusten hankkiminen vievät yllättävänkin paljon aikaa. Olet siis todella hyvissä ajoin liikenteessä!
Ulkomaille opiskelemaan lähtiessä tulee ottaa asioista tarkasti selvää, kuten miten opiskelupaikan hankkiminen tapahtuu, opiskeluiden kustannukset ja rahoitus ja mahdollisen opintotuen saaminen. Koulutuksia voi hakea joko yksityisten koulutuksenjärjestäjien kautta taikka itsenäisesti. Tässä suorat lainaukset sivustoltamme:
"Yksityiset koulutuksenjärjestäjät
Suomessa ja maailmalla toimii erilaisia organisaatioita, jotka järjestävät kielikursseja, täydennyskoulutuksia tai harrastuskursseja ulkomailla tai auttavat kiinnostuneita henkilöitä löytämään sopivan opiskelupaikan ulkomaisista oppilaitoksista. Koulutusten välittäjät tekevät yhteistyötä ympäri maailmaa ja osaavat auttaa ulkomaanopintoihin liittyvissä kysymyksissä. Tässä joitakin tahoja, jotka auttavat suomalaisia lähtemään opiskelemaan ulkomaille:
- HeiHei! Travel
- KILROY
- Medicinareutbildning utomlands
- Interstudies
- Study for a better future
- TR-Kielimatkat
- Veridium Education
Opiskelu Ruotissa ja opintojen kustannukset
Lukukausimaksut ovat ainoastaan EU-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Siten siis suomalaisen ei tarvitse maksaa yliopisto- ja korkeakouluopinnoistaan lukukausimaksua. Yksityisten oppilaitosten kohdalla lukukausimaksu kannattaa tarkistaa oppilaitoskohtaisesti. Pohjoismaiden kansalaiset eivät myöskään tarvitse erillistä oleskelu- tai työlupaa Ruotsissa.
Ruotsissa toimii 47 yliopistoa ja korkeakoulua, joilla on oikeus antaa ruotsalaisia tutkintoja.
Ilmoittautuminen ja haku lähes kaikkiin koulutusohjelmiin ja kursseihin tapahtuu yhteishaussa. Sähköinen hakulomake täytetään osoitteessa www. antagning.se ja lista kaikista yliopistosta ja korkeakouluista löytyy muun muassa osoitteesta www. studera.nu. Haku ruotsinkielisiin koulutusohjelmiin järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Tarkat hakuajat kannattaa kuitenkin tarkistaa oppilaitoskohtaisesti. Oppilaitoksia ja koulutusohjelmia on siis tarjolla hyvin monipuolisesti – kannattaakin varata riittävästi aikaa, jotta omia toiveita ja odotuksia vastaava koulu ja koulutusohjelma löytyvät. Hyvää ja monipuolista tietoa opiskelumahdollisuuksista, kouluista ja koulutuksista löydät osoitteesta www.studentum.se.
Kelpoisuus opintoihin Ruotsissa
Ruotsalaisessa korkea-asteen oppilaitoksessa opiskelu edellyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden täyttymistä. Tämä kelpoisuus täyttyy, jos hakijalla on korkeakoulukelpoisuus Suomessa ja jos hän on suorittanut vähintään kolmen vuoden lukio-opinnot ruotsin kielessä. Tämän lisäksi hakijan tulee olla suorittanut hyväksytysti vähintään kuusi englannin kielen kurssia A-kielenä tai B1/B2-kielenä vähintään seitsemän kurssia. Opiskelijalla voi olla myös muuta kautta saavutettu kielitaso, joka vastaa edellä mainittuja kriteerejä. Nämä vaatimukset koskevat kaikkea korkea-asteen koulutusta Ruotsissa. Joihinkin oppilaitoksiin on myös erityisiä pääsyvaatimuksia. Näillä tarkoitetaan eri yliopistojen ja korkeakoulujen koulutusohjelmiin sidottuja kelpoisuusvaatimuksia. Englanninkielisten koulutusohjelmien pääsyvaatimukset kannattaa useimmiten selvittää suoraan kyseisestä koulusta.
Opintojen rahoitus ja opintotuki Ruotsissa opiskeluun
Suomalaisen opiskelijan on mahdollista saada opintotukea myös ulkomaille. Tukea voi saada ulkomaisiin opintoihin, jotka sisällytetään suomalaiseen tutkintoon – esimerkiksi kun opiskelija lähtee opiskelijavaihtoon ulkomaille. Lisäksi Kelan myöntämää opintotukea voi tietyin ehdoin saada koko tutkinnon suorittamiseen – ehdot ovat, että opiskelu on tutkintoon johtavaa, opinnot tapahtuvat julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa sekä opintojen tulee vastata Suomessa tuettavia opintoja.
Elantoa voi myös hankkia itse – suomalaisella opiskelijalla on nimittäin mahdollisuus työskennellä Ruotsissa rajoituksetta. Kokonaan opintojen rahoitusta ei kuitenkaan kannata laskea palkkatyön varaan – kuten sanottu, opiskelukin on täysipäiväistä työtä ja siten muulle työskentelylle ei välttämättä jää aikaa."
Tutustu tästä tarkemmin Ruotsin maaoppaaseemme : https://www.studentum.fi/Maaopas_Ruotsi__d7304.html#opiskelu
Studentum.fi:n kautta löytyviä media-alan opintoja Ruotsissa pääset tarkastelemaan tästä : https://www.studentum.fi/search/tiedotus-viestinta-media-ruotsi/c23-d1588 .
Media- ja matkailualan opintoja löydät Studentum.se:sta: https://www.studentum.se/utbildning/information-media & https://www.studentum.se/utbildning/turism-event-service .
Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä. Ole toki meihin uudestaan yhteydessä, mikäli sinulla herää lisäkysyttävää opintoihin liittyen. Onnea opintoihisi ja rentouttavaa alkanutta kesää! :)
Ystävällisin terveisin,
Heini Studentumilta