Soittimentekijän ammatissa yhdistyvät musiikki ja käsityötaidot. Soittimentekijä valmistaa käsityönä erilaisia soittimia kuten kitaroita, harmonikkoja tai urkuja. Tavoitteena on valmistaa muusikoille yksilöllisiä ja korkealaatuisia soittimia.
Palkka ja tietoa ammatista Soitinrakentaja
Soitinrakentaja työskentelee yleensä yrittäjänä valmistaen käsityönä soittimia, joihin hän on erikoistunut. Suomessa valmistetaan klassisia kitaroita, orkesterikitaroita, teräskielisiä tasakantisia kitaroita, sähkökitaroita, sähköbassoja, ukuleleja, mandoliineja, luuttuja, banjoja, jousisoittimia, harmonikkoja, urkuja, pilliurkuja, puupuhaltimia sekä
Soitinrakentajat toimivat pääasiassa yrittäjinä omissa soitinrakennusyrityksissään. Suomessa on noin 200 soitinrakennusalan yritystä (v. 2014).
Soitinrakennuksen opetustehtävät työllistävät esimerkiksi käsi- ja taideteollisuusalan oppilaitoksissa, kansalais- ja työväenopistoissa sekä Sibelius-Akatemiassa ja Aalto-yliopistossa.
Työpaikkoja on myös
Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa voi suorittaa käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon suuntautuen kitaranrakennukseen tai harmonikanrakennukseen. Tutkintonimike on artesaani.
Perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa.
Näyttötutkintoina voidaan