Julkaistu: lokakuu 2014
Nimi: Emmi Hallamaa
Ikä: 26
Ammatti: Toimintaterapeutti
Koulutus: Toimintaterapeutti (AMK)
Oppilaitos: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Sattumalta koulutuksensa löytänyt Emmi Hallamaa kiinnostui toimintaterapia-alasta ja valmistui toimintaterapeutiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta jouluna 2013. Työssänsä erittäin hyvin viihtyvä Emmi nauttii työpäivistään ja suosittelee toimintaterapeutin ammattia myös muille alasta kiinnostuneille.
Aloita valmistautuminen opintoihin ajoissa
Toimintaterapian alalle haaveilevan kannattaa alkaa panostaa opintoihin jo lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Hakijat valitaan valintakokeisiin aiemman koulumenestyksen ja ensimmäisen hakutoiveen perusteella. Valintakokeessa mitataan pääsykoemateriaalin tuntemista ja haastatellaan hakijaa.
Toimintaterapeutin koulutuksen keskeisiä sisältöjä ovat muun muassa terapiasuhdetaidot, toimintaterapiaprosessi, toimintakyvyn arvointi ja toimintamahdollisuuksien tukeminen. Opittua teoriaa päästään harjoittelemaan monipuolisesti harjoittelujaksoilla.
– Opinnot oli jaettu siten, että ensin käsiteltiin asioita ikääntyneiden, sitten työikäisten ja lopuksi lasten ja nuorten näkökulmasta. Myös harjoittelut oli jaoteltu samalla tavalla. Varsinaista erikoistumisjaksoa ei opintoihin kuulunut. Vapaavalintaisia opintoja pystyi valitsemaan oman mielenkiintonsa mukaan, Emmi selventää.
Eniten irti harjoittelusta
Erityisesti työharjoittelun Emmi koki hyödyllisenä ammattiin opiskellessaan. Toimintaterapeutin koulutus sisältääkin käytännön harjoittelua hyvin erilaisissa ympäristöissä. Emmi on ollut suorittamassa harjoittelua esimerkiksi Islannissa, joten opinnoissa ei tarvitse tyytyä pelkästään Suomen pinta-alaan.
– Kolmas harjoitteluni oli yksityisessä kuntoutuslaitoksessa Islannissa. Siellä asiakasryhmäni olivat kehitysvammaiset lapset ja nuoret. Harjoittelussa opin leikin arviointia sekä leikkimisen opettamista ja opettelua.
– Harjoitteluissa sai mielestäni enemmän irti kuin koko luennoilla istumisaikana yhteensä.
Jokainen päivä on erilainen
Emmi on työskennellyt valmistumisensa jälkeen neurologisella kuntoutusosastolla eli asiakkaat ovat tulleet osastolle aivotapahtuman jälkitilan kuntoutukseen.
– Sain työni vastaamalla työpaikkailmoitukseen, joka oli Suomen Toimintaterapeuttiliiton sähköpostilistalla, Emmi kertoo.
Emmi nauttii työstään ja tylsiä päiviä ei juuri ole. Työn toimenkuvaan sisältyy alkuarvioinnin tekeminen, jonka perusteella asiakkaalle suunnitellaan ja toteutetaan terapiajakso yhteistyössä kuntoutujan, omaisten ja moniammatillisen tiimin kanssa. Läheistä yhteistyötä Emmi tekee esimerkiksi fysioterapeuttien ja puheterapeuttien kanssa.
– Kaikki on mielenkiintoista. Aivoinfarktien ja muiden aivotapahtumien jälkeiset tilat vaihtelevat suuresti ihmisillä, joten kahta samanlaista tapausta ei ole olemassa.
Emmi löytää työstänsä myös haasteita esimerkiksi asiakkaiden motivoimisessa kuntoutukseen ja realiteettien painottamisessa asiakkaille – aivoinfarktin jälkeen henkilö kuitenkin harvoin toipuu entiselleen. Toisaalta loppujen lopuksi on hyvin palkitsevaa nähdä ihmisten sopeutuminen ja oppiminen elämään uudella tavalla.
Eteenpäin huumorilla ja asiakaslähtöisyydellä
Toimintaterapeuttien työllisyystilanne on erittäin hyvä. Vaikka töitä juuri toimintaterapeuttinimikkeellä ei löytyisikään, valmentaa koulutus myös toimimaan muun muassa ohjaajan tehtävissä esimerkiksi lastensuojelussa tai kehitysvammapuolella.
Emmin mukaan toimintaterapeutin ammatti vaatii erityisesti avointa mieltä ja huumorintajua. Toimintaterapeutin täytyy myös uskaltaa mennä pois omalta mukavuusalueeltaan ja arvostaa erilaisuutta.
– Tärkeää on muistaa, että tämä on asiakaspalveluammatti ja myös omaiset on tärkeä ottaa huomioon osana kuntoutusta.
– Kannattaa ehdottomasti tutustua lähemmin tähän alaan. Ota selville vaikka itseäsi kiinnostavan asiakasryhmän parissa työskentelevän toimintaterapeutin yhteystiedot ja ota häneen yhteyttä. Me olemme pääsääntöisesti ihan avointa porukkaa.