Julkaistu Koulutusliitteessä 3.1.2017.
TEKSTI: Tanja Huutoniemi
Toulouseen rakastunut sirkusakrobaatti
Karita Tikka, 24, opiskelee Ranskassa sirkusta ja tutkiskelee vapaa-ajallaan
opiskelukaupunkiaan Toulousea. Ranskan kielen puhuminen ujostuttaa välillä,
mutta Karita ei lannistu pienistä kommelluksista, vaan pohjalaisella varmuudella lähtee pää pystyssä yrittämään uudelleen.
Karitan opinahjo on Ranskan Toulousessa sijaitseva Le Lido Centre Des Arts Du Cirque -niminen oppilaitos. Opinnot kestävät kaksi vuotta, ja Karitan päälajina on ilma-akrobatia kankaalla eli huimaa akrobatiaa katosta roikkuvien kaksiosaisten verhojen varassa. Päälajinsa ohella hän harjoittelee ja esittää myös tanssiakrobatiaa ja käsilläseisontaa.
Lapsuuden astronautin, kukkakauppiaan, tanssijan ja koreografin haaveammateista löytyy yhteyksiä nykyiseen ammattiin. Palo esiintymiseen, fyysiseen tekemiseen ja luomiseen ovat aina olleet Karitan vahvoja ominaisuuksia. Hän on harrastanut kisa-akrobatiaa ja tanssia sekä opiskellut ja opettanut ilmaisua.
– Sirkus tuli elämääni, kun tajusin ettei pelkkä tanssi ja teatteri riitä. Sirkus avasi silmäni ja kaikki mahdollisuudet eteeni. Se on jotain todella kaunista.
Esiintymisestä Karitalla on myös laaja skaala opintoja, sillä lukion jälkeen hän opiskeli vuoden teatteria näyttelijäntyön peruslinjalla Suomen Teatteriopistossa Tampereella. Sen jälkeen hän suoritti sirkusartistin opinnot kolmessa vuodessa Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa.
Karita lähti koulun perässä Ranskaan, mutta hänellä oli muutenkin kova tarve päästä näkemään ja kokemaan jotakin uutta Suomen rajojen ulkopuolelle. Myös halu kehittyä ajoi Karitaa eteenpäin.
Ranskassa odotukset oppilaitoksesta ylittyivät.
– Opettajat ovat mahtavia ja ilmapiiri ja ryhmähenki mieletön. Vastaanotto on ollut mieleenpainuva.
”Koulu valitsi minut”
Karita ei vertaillut oppilaitoksia, vaan hänellä oli hyvin vahva tunne siitä, että juuri Lidoon on päästävä. Myös koulusta valmistuneiden artistien työt puhuttelivat häntä.
– Mielestäni koulu valitsi minut. Halusin vain äärettömän lujasti päästä sisään, sillä tiesin miten hyvä koulu Lido on, ja kuinka paljon annettavaa sillä olisi minulle.
Karita vaikuttaa lujatahtoiselta itsensä haastajalta. Lidon hakuprosessi on haastava, mutta Karita selvitti sen kunnialla läpi ja pääsi tekemään unelmistaan totta. Ennen pääsykoetta oli täytettävä paksu nippu lomakkeita, joissa kysyttiin tietoja koulutus-, harrastus- ja aktiivisuustaustasta sekä työhistoriasta. Tämän lisäksi perille oli toimitettava varsinainen hakulomake, lääkärintodistukset, kopio passista ja henkilöllisyystodistuksesta sekä kasvo- ja kokovartalokuvat. Oppilaitokseen piti myös lähettää video omasta ohjelmanumerosta tai liikemateriaalista. Pääsykokeisiin valittiin papereiden ja videoiden perusteella. Varsinaiset pääsykokeet olivatkin sitten hyvin fyysiset, joten Karita valmistautui niihin omien sanojensa mukaan ”treenaamalla perkeleesti”.
Erilaisuus virkistää
Karitaa naurattaa Suomen ja Ranskan väliset kulttuurierot. Ranskalaiset puhuvat asioista todella suoraan, eivätkä ota niin helposti itseensä kuin suomalaiset.
Myöhästely on yleistä ja pankissa asioimista voi jo kutsua omaksi ajaksi, sillä odottelu saattaa viedä koko päivän. Siinä joutessa voi sitten uppoutua omiin ajatuksiin. Vuoronumerojärjestelmään Karita ei ole vielä törmännyt.
Ranskalainen, turhan suuri määrä papereiden pyörittelyä risoo välillä, ja myöhästely tuntuu olevan yleistä.
– Kaikki tämä erilaisuus on kuitenkin virkistävää. Joitakin asioita ihailen ja haluaisin omaksua myös itselleni.
Karita vinkkaa, että käytännön järjestelyitä helpottaa, kun ottaa asioista selvää etukäteen. Esimerkiksi asunnon vuokraus tai pankkitilin avaaminen helpottuvat huomattavasti, kun tietää miten se tapahtuu ja mitä papereita siihen tarvitaan.
– Vakuutus on hyvä olla kunnossa. Kannattaa selvittää, tarjoaako koulu vakuutusta opiskelijoilleen tai miten terveydenhuolto ylipäätään toimii.
– Oppilaitoksen opiskelijakortti kannattaa ehdottomasti hankkia heti kohdemaassa. Itse sain sillä esimerkiksi metromatkat sekä jotkut koulun ulkopuoliset treenitilat ilmaiseksi.
Le Lidossa ei ole lukukausimaksua, ja opintotukea saa samalla tavalla kuin Suomessakin. Kela tosin pyytää enemmän papereita, ja Karita kehottaakin olemaan virastoon reippaasti puhelinyhteydessä, jotta asiat selviäisivät mahdollisimman kivuttomasti.
Ranskassa pärjää Karitan mukaan hyvin perusenglannilla. Hän sanoo, että yleensä stressataan turhaan siitä, millaisella kielitaidolla pärjää. Karitan lukiossa hankittu ranskan kielen taito oli päässyt jo unohtumaan, mutta kieli palautuu mieleen pikkuhiljaa.
– Englanti kehittyy nopeasti, kun sitä pääsee käyttämään päivittäin. Ranskan puhuminen ujostuttaa välillä, kun sanat saattaa mennä ihan kunnolla päin honkia, mutta onneksi ihmiset korjaavat. Pää pystyyn ja uudestaan yrittämään!
Karita neuvoo olemaan rohkea kielen puhumisessa. Ranskalaiset arvostavat sitä, ja palveluakin saa paremmin, kun yrittää ensin itse.
Toulousen tutkiskelua
Karita kehuu Toulousea runsaasti kulttuuria ja nähtävää tarjoavaksi opiskelijakaupungiksi. Kaupungissa on paljon erilaisia ihmisiä ja kaikenlaista koettavaa. Kun koululta jää aikaa, Karita lukee, kirjoittaa omia ajatuksiaan ja koulusta omaksumaansa tietoa ylös. Välillä hän intoutuu opiskelemaan lisää ranskan kieltä.
– Vapaa-ajallani kiertelen ja tutkin uutta kotikaupunkiani, johon olen aivan rakastunut.
Karita korostaa myös levon ja sosiaalisen elämän merkitystä vapaa-ajalla, varsinkin fyysisesti aktiivisen arjen keskellä.
– Vietämme luokkakavereiden kanssa yhdessä aikaa juhlien, ruokaa laittaen ja keskustellen. Olen maistanut uusia ruokia ja löytänyt paljon makuja, joista en tiennyt pitäväni. Yhtäkkiä juustotkin maistuvat!
Toulousen ikäviä puolia ovat Karitan mielestä ruuhkat. Niitä hän kuvailee järkyttäviksi. Aamu- ja iltaruuhkat vaikuttavat paikasta toiseen siirtymiseen, oli kulkuneuvo mikä tahansa. Katukuvassa näkyy myös muistutuksia viime aikojen surullisista terroristi-iskuista.
– Raskaasti aseistetut sotilaat partioivat iltaisin ja joskus myös päivisin kaduilla. Siihen ei meinaa tottua, ja se on välillä hieman pelottavaakin.
Järkkymättä tavoitteita kohti
Karitan päivät ovat hyvin vaihtelevia, ja suurimman osan päivästä lohkaisee treenaaminen.
– Pääosin päiväni ovat treenaamista ja joskus esiintymistä tai opettamista. Treenikaudella treenaan 5−6 päivänä viikossa noin 6−8 tuntia päivässä. Rakastan sirkusartistina olemisen joustavuutta ja vaihtelevuutta.
Sirkusartistin työ on toki paljon muutakin. Siihen sisältyy paljon paperityötä esimerkiksi vakuutusasioiden, apuraha-hakemusten ja niiden tilitysten, esitysten markkinoimisen, yhteistyökumppanuuksien sekä esiintymis- ja treenitilojen järjestämisen muodossa.
Kokemusta eri sirkuskouluissa opiskelusta on kertynyt, ja Karita on huomannut opiskelun poikkeavan jonkin verran eri kouluissa toisistaan myös ystäviensä kanssa jakamien kuulumisten perusteella.
–Ammattikorkeakoulussa treenin ohella on myös esimerkiksi teoriatunteja ja anatomian luentoja, kun taas ammattikoulussa opiskelu painottuu fyysisyyteen.
Opettajat ovat sirkuskouluissa Karitan mielestä aina auktoriteetteja, tosin hekin ovat erilaisia.
– Opettajat ovat tavallaan ankaria, mutta he pitävät meistä hyvää huolta ja puskevat meitä parhaisiin mahdollisiin tuloksiin. He ovat haastajia mutta myös parhaita ystäviäni.
Harjoittelu on rankkaa, mutta Karita kertoo, että kukin voi itse vaikuttaa harjoittelun rankkuuteen esimerksiksi sillä, mitä ja miten treenaa. Ihanteellinen sirkusalan opiskelija osaa Karitan mielestä olla aito ja oma itsensä sekä haluaa laittaa hyvän kiertämään. Turha kilpailu ei vie eteenpäin.
Sirkusala tarjoaa paljon mahdollisuuksia, jotka riippuvat paljolti siitä, millaista työtä haluaa tehdä. Osa haluaa sitoutua pitkäkestoisempaan, osa tehdä keikkatöitä ja toiset keskittyä opettamiseen esiintymisen sijasta. Karitallakin on jo liuta tulevaisuuden suunnitelmia valmiina, mutta vielä hän ei osaa sanoa minne lopulta asettuu.
– On oltava aktiivinen omien päämäärien tavoittelussa ja mahdollisesti luotava ne itse. Se saattaa olla haasteellista, mutta varmasti sen arvoista.
– Jos on taitoa ja ennen kaikkea intohimoa, uskaltakaa tavoitella unelmianne!
Ulkomaille opiskelemaan janoaville Karita antaa muutaman vinkin.
– Auttakaa ja tukekaa toisianne. Ja jos tunnet yhtään vetoa ulkomaille, niin suosittelen lähtemään! Kurkota rohkeasti korkealle ja mene tavoitettasi kohti järkkymättä. Asiat kyllä järjestyvät ja aina voi pyytää apua.