Etsi koulutusta 👉

Miten haen opiskelemaan ulkomaille?

Haluatko ulkomaille opiskelemaan? Keräsimme yhteen 10 vinkkiä avuksesi.

Aiotko hakea ulkomaille opiskelemaan? Nappaa talteen nämä 10 vinkkiä!

Aiotko hakea ulkomaille opiskelemaan? Nappaa talteen nämä 10 vinkkiä!

Haluatko opiskelemaan ulkomaille, muttet tiedä mistä lähteä liikkeelle? Hakuprosessi vaihtelee maittain eikä ole yhtä tiettyä tapaa, jolla pääsisit haaveilemaasi oppilaitokseen. Keräsimme yhteen muutamia yleisiä vinkkejä, joiden avulla hakeminen helpottuu. 

1. Aloita valitsemalla ohjelma

Päätä, missä haluat opiskella, minkä tasoisen ja minkä alan tutkinnon haluat suorittaa. Selvitä, riittääkö oma opiskelutaustasi tutkinnon suorittamiseen. Pohdi, millaiset uramahdollisuudet kyseinen koulutus tarjoaa ja tee päätös vasta asiaa harkittuasi.

Valitse koulutus, joka on linjassa omien tavoitteidesi kanssa. Valitse sellainen oppilaitos, joka pärjää hyvin vertailuissa ja on hyvämaineinen alansa oppilaitosten joukossa. Varmista erityisesti, että oppilaitos täyttää juuri ne kriteerit, jotka ovat sinulle tärkeitä.

2. Lue vaatimukset ja päivämäärät tarkasti

Ensimmäinen askel hakiessasi ulkomaille opiskelemaan on vaatimuksiin tutustuminen. Jos tiedot sinua kiinnostavan oppilaitoksen verkkosivuilla ovat hämmentäviä tai puutteellisia, lähetä heille sähköpostia ja kysy lisätietoa. Ota selvää viisumiasioista hyvissä ajoin. On tärkeää, että kiinnität huomiota deadlineihin, jotta pääsykokeet tai muut tärkeät päivämäärät eivät livahda sinulta ohi.

3. Kirjoita “motivation letter” eli saatekirje

Joillekin aloille hakiessa vaaditaan erityinen saatekirje. Motivaatiokirjeessä tai saatekirjeessä tulee ilmetä kykysi toimia oppilaitoksessa. Kirjeen täytyy sisältää arvio ja yhteenveto taidoistasi ja saavutuksistasi.

Ilmaise kirjeessä mielenkiintosi opiskella kyseisessä oppilaitoksessa. Käytä selkeää kieltä, pidä rakenne simppelinä ja ole huolellinen. Muista oikolukea teksti!

4. Pyydä suosituksia

Joskus oppilaitos tai tutkinto-ohjelma vaatii yhden tai useamman suosittelijan tai suosituskirjeen opettajalta. Älä turhaan ujostele pyytää suosituksia opettajiltasi. Muista, että suosituskirjeen kirjoittamiseen menee aikaa ja opettajilla saattaa olla useita kirjeitä kirjoitettavana. Kysy siis mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta heillä on aikaa kirjoittaa yksityiskohtainen ja kattava suositus.

5. Valmistaudu englannin kielikokeeseen

Muista varmistaa, millaisia kielivaatimuksia hakemaasi oppilaitokseen vaaditaan. Jos et puhu englantia äidinkielenäsi ja haluat opiskella ulkomailla englanniksi, sinun täytyy todennäköisesti suorittaa englannin kielitesti eli IELTS. Varaa aikaa testiin harjoittelemiseen. Kouluarvosanoillasi sekä testituloksilla on merkitystä, kun haet ulkomaille kouluun.

Älä jätä testin varaamista viime tippaan, vaan suorita se vähintään kuukautta ennen hakua, jotta ehdit suorittaa testin ja saada tulokset ajoissa.

6. Käännä tarvittavat dokumentit

Jos haet englanninkieliseen maahan tai suoritat opintosi englanniksi, täytyy sinun kääntää tarvittavat dokumentit englanniksi. Huomioi, että et itse kelpaa kääntäjäksi vaan käännösten tulee olla auktorisoidun kääntäjän tekemiä. Jos et ole varma, kuka saa kääntää dokumenttisi, varmista asia oppilaitokselta. Ota selvää, mille kielelle valitsemasi oppilaitos haluaa, että dokumentit käännetään.

7. Ota selvää hakuprosessista

Nykyään monet oppilaitokset suosivat verkkohakua. Verkossa oppilaiden on helpompi hakea tutkinto-ohjelmiin. Verkossa hakeminen on helpompaa kuin täytettyjen hakemusten ja muiden dokumenttien lähettäminen postitse. Tutustu hakukäytäntöihin ennakkoon, ja ota tarvittaessa yhteyttä oppilaitokseen mieltäsi askarruttavissa asioissa.

Jotkut maat tai jotkin tietyt oppilaitokset, kuten lääketieteelliset oppilaitokset, vaativat hakijoilta pääsykokeen suorittamista. Pääsykokeessa testataan soveltuvuuttasi alalle sekä tietojasi alalle olennaisista oppiaineista. Tarkista koepäivä ja -paikka. Kokeeseen on ilmoittauduttava vähintään kuukautta ennen koepäivää. Muistathan, että saatat joutua matkustamaan hakemaasi kohteeseen suorittamaan pääsykokeen.

8. Valmistaudu haastatteluun

Viimeinen osa hakuprosessia saattaa olla haastattelu. Jotkut oppilaitokset ja tietyt tutkinto-ohjelmat haluavat haastatella hakijat, jotta he erottavat jyvät akanoista. Haastattelu alkaa usein kysymyksillä siitä, miksi haluat opiskella tässä koulussa juuri tätä alaa, mikä on taustasi ja mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi. Harjoittele haastattelutilannetta, ole itsevarma, äläkä anna virallisen haastattelutilanteen ahdistaa sinua liikaa.

9. Varaa viisumitapaaminen

Jotta saat opiskelijaviisumin, oppilaitoksesi täytyy olla valtion rekisteröimä. Monissa tapauksissa viisumihakemus laitetaan vetämään, kun olet saanut hyväksyntäkirjeen. Kohdemaasi käytännöistä ja opiskelijaviisumien määrästä riippuen viisumin saanti saattaa olla pitkä prosessi. Ota selvää tarvittavista dokumenteista hyvissä ajoin.

10. Suunnittele budjetti ja huomioi maksut

Huomioi, että ulkomaisilla kouluilla on eri systeemit maksuasioissa. Jo ennen opiskelujen aloitusta joudut maksamaan esimerkiksi pääsykokeesta, dokumenttien kääntämisestä, IELTS-testistä ja viisumista. Älä hätäänny maksuista, sillä ulkomailla opiskelu onnistuu myös pienemmällä budjetilla. Rahankäyttö on vain suunniteltava huolellisesti.


Mainokset