Tekstiili- ja muotialan perustutkinto | vaatturi
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
Syksy
Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto | mittatilausompelija
-
Helsinki
-
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto
-
Helsinki
-
Lähiopetus, Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
Vaatturin koulutus
Vaatturi on erityisesti miesten vaatteiden valmistuksen asiantuntija. Vaatturit valmistavat ja korjaavat miesten pukuja, juhlapukuja ja päällystakkeja. Työn kohteena voi olla myös teatteriasut sekä naisten jakkupuvut, housupuvut ja päällysvaatteet.
Vaatturin kolutusta järjestetään toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa, joissa voi suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon, vaatturi. Tutkinnon voi suorittaa päiväopiskeluna oppilaitoksessa tai työelämälähtöisesti oppisopimuskoulutuksena tai näyttöinä.
Jo vaatetusalan työkokemusta omaavat voivat suunnata tekstiili- ja muotialan ammattitutkintoon, mittatilausompelija. Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto sopii hyvin myös perustutkinnon jatko-opinnoiksi. Vaatetusalan vaativimpiin tehtäviin tähtäävät voivat suunnata lisäksi vaatetusalan erikoisammattitutkintoon.
Vaatturi työelämässä
Työ alkaa vaatteen suunnittelusta yhdessä asiakkaan kanssa. Vaatturi auttaa vaatteen mallin ja kankaan valinnassa sekä yksityiskohtien suunnittelussa. Asiakas tilaa joko mittapuvun tai tilauspuvun. Mittapuku valmistetaan tehtaassa asiakkaan mittojen mukaan ja vaatturi tekee tarvittaessa viimeiset korjaukset. Tilauspuvun vaatturi valmistaa itse käsityönä alusta loppuun saakka.
Suunnittelun jälkeen vaatturi ottaa asiakkaasta mitat, joiden pohjalta hän luo vaatteelle kaavat. Vaatturi leikkaa kankaan kaavojen mukaisesti ja prässää tai harsii kappaleet yhteen alustavaa sovitusta varten. Sovituksessa vaatturi merkitsee tarvittavat muutokset. Sovituksia yleensä järjestetään muutama vaatteen valmistuksen aikana.
Vaatturi työskentelee liikkeen työtiloissa pöydän tai ompelukoneen ääressä. Vaatetusliikkeissä vaatturit tekevät myyntityötä ja muokkauksia teollisesti valmistettuihin vaatteisiin. Vaatturi työskentelee tyypillisesti itsenäisesti tai pienessä ryhmässä.
Vaatturin työn vaatimukset
Vaatturin työn vaatimuksiin sisältyy eri ompelutekniikoiden laaja tuntemus sekä hyvät kädentaidot. Hän tuntee kangastyypit ja niiden ominaisuudet. Erityisesti yksin työskentelevän vaatturin on hallittava kaikki vaatteen valmistuksen vaiheet, kuten mallinsuunnittelun, materiaalin valitsemisen, kankaiden leikkaamisen, sovituksen ja ompelutyön.
Värien, muotojen ja trendien tuntemus on vaatturille erittäin tärkeää. Vaatturi pystyy arvioimaan miltä suunniteltu vaate tulee näyttämään asiakkaan päällä. Estetiikan taju auttaa myös suunnittelemaan tyylikkäitä kokonaisuuksia.
Vaatturin työ on erittäin asiakaslähtöistä, joten hyvät asiakaspalvelutaidot ovat välttämättömät. Asiakastyössä hän tarvitsee myös luontevia vuorovaikutustaitoja. Tuotannon parissa vaatturilta edellytetään puolestaan esimiestaitoja sekä tuontannon vaiheiden tuntemusta.
Lisäksi vaatturille hyödyllisiä henkilökohtaisia ominaisuuksia ovat oma-aloitteisuus, joustavuus, luovuus ja organisointikyky.
Vaatturin työnantajia
Vaatturit voivat työllistyä:
- pukuvuokraamoihin
- teattereihin
- vaatturiliikkeisiin
- pukimoihin
- ateljeisiin
- tavarataloihin
- vaatetehtaisiin
- omaan yritykseen
Lähteet:
Ammattinetti.fi, Hel.fi, Vaatturiliitto.fi