🌊 Haluatko ulkomaille opiskelemaan? Me autamme!

Suodata
Terveystieteet
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Haullasi ei valitettavasti löytynyt yhtään tulosta 😞 Uusi haku
Mainokset

Usein kysytyt kysymykset

  • Terveystieteet ovat kokonaisuus eri tieteenaloja, joiden tavoitteena on kehittää ja edistää ihmisten ja koko yhteiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Terveystieteiden opintoihin kuuluu mm. seuraavia aloja epidemiologia, gerontologia, hoitotiede, terveystaloustiede, työterveys ja sosiaali- ja terveyspolitiikka.

  • Terveystieteiden opinnoista valmistuu terveystieteiden kandidaatiksi ja maisteriksi.Terveystieteiden kandidaattiohjelmassa paneudutaan laaja-alaisesti ihmisen terveyteen, sairauteen ja toimintakykyyn eri-ikäisillä väestöryhmillä. Kandidaatin tutkinnon suorittamiseksi tarvitsee 180 opintopistettä ja opinnoissa kestää yleensä 3 vuotta. 

  • Terveystieteiden maisterin tutkinnon laajuus on 120 opintopistettä ja sen voi suorittaa noin kahdessa vuodessa. Maisterin tutkinnon useissa yliopistoissa, esimerkiksi Kuopiossa, Oulussa, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Terveystieteen maisteri työllistyvät yleensä hyvin esimerkiksi opettajina, hoitotyönjohtajina, erilaisina asiantuntijoina ja tutkijoina.

Lisää samankaltaisia koulutusaloja

Lisää artikkeleja aiheesta: Terveystiede

Terveystieteiden koulutus

Terveystieteet ovat kokonaisuus eri tieteenaloja, joiden tavoitteena on kehittää ja edistää ihmisten ja koko yhteiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Terveystieteiden opintoihin kuuluu mm. seuraavia aloja epidemiologia, gerontologia, hoitotiede, terveystaloustiede, työterveys ja sosiaali- ja terveyspolitiikka.

Terveystieteiden opinnoista valmistuu terveystieteiden kandidaatiksi ja maisteriksi. Opintoja voi jatkaa vaikka tohtoriksi asti. Terveystieteiden maisteri on opiskellut alaa yleensä viitisen vuotta.

Terveystieteissä tutkitaan terveyteen vaikuttaiva tekijöitä terveyden edistämisestä aina tautien ehkäisyyn ja vaikuttavuuteen. Terveydenhuollon ja terveyspolitiikan kokonaisuudet ovat myös osa terveystieteitä.

Tutkimuskohteet terveystieteissä ovat usein yhteiskunnan kannalta keskeisiä. Terveystieteiden eri aihealueiden tutkimuksilla voi olla suuri vaikutus kansalliseen terveyteen ja jopa yleisiin toimintatapoihin. Terveystieteiden saralla tehdään myös äärimmäisen tärkeää tutkimustyötä esimerkiksi eri sairauksien ehkäisemisen keinoissa.

Terveystieteiden koulutus antaa valmiudet verkostoitua kansallisesti ja kansainvälisesti eri alojen huippuasiantuntijoiden kanssa. Yliopistot tekevät rajat ylittäviä yhteistyöprojekteja, jotka voivat avata ovet mitä kiinnostavimpiin paikkoihin tutkimuksen ja työelämän osalta.

Missä terveystieteitä voi opiskella?

Terveystieteitä voi opiskella Suomessa kuudessa eri yliopistossa. Koulutustarjonta vaihtelee yliopistoittain. Kannattaa tutustua opintojen kurssiohjelmiin etukäteen löytääkseen itselleen sen kaikkein sopivimman ja kiinnostavimman vaihtoehdon.

Terveystieteiden opintoja tarjoavat Oulun yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Turun yliopisto ja Tampereen yliopisto. Hoitotieteen ja terveyden edistäminen opintoja löytyy Itä-Suomen yliopistosta. Terveystieteiden opiskelu ruotsiksi onnistuu Åbo Akademissa. Terveystieteiden opettajan opinnot voi käydä Oulun yliopistossa.

Jyväskylän yliopisto järjestää terveystieteiden opettajankoulutuksen maisteriohjelman fysioterapiassa, liikuntalääketieteen maisteriohjelman sekä terveyskasvatuksen maisteriohjelman.

Terveystieteiden valintakoe

Jokaisella yliopistolla ja koulutusohjelmassa on omat valintakriteerit ja pääsykokeet. Jos haet opiskelemaan terveystieteitä yliopistoon, yliopistojen omiin hakuoppaisiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen yhteishaun alkua. Valintakokeisiin ei yleensä tule erillistä kutsua. Valintakokeen päivämäärä ja valintakoepaikka ilmoitetaan hakijalle etukäteen.

Joissain yliopistojen terveystieteiden koulutusohjelmissa hakijalta vaaditaan aiempaa työkokemusta tai esimerkiksi vähintään AMK-opintoja sosiaali- ja terveysalalta. Näissä tapauksissa ylioppilaskokeiden tuloksia tai lukiomenestystä ei oteta huomioon välttämättä lainkaan.

Terveystieteiden opiskelu ulkomailla

Maailmalta voi löytyä yliopistoja, joiden tekemää tutkimustyötä ei ole Suomessa tarjolla. Kannattaa siis tutustua ulkomaisiin yliopistoihin ja niiden erilaisiin mahdollisuuksiin, mikäli Suomesta ei tunnu löytyvän sopivaa tai ulkomailla opiskelu kiinnostaa erityisesti. Vaihto-opiskelua kannattaa harkita opintojen aikana, mikäli kokonaan ulkomailla suoritettu tutkinto ei innosta.

Suomesta voi hakea oikeastaan minne päin maailmaa tahansa. Ruotsi on suosittu opiskelukohde suomalaisten keskuudessa. Haku- ja pääsyvaatimukset kannattaa ottaa huomioon ulkomaille hakiessa, sillä vaatimukset vaihtelevat maittain ja yliopistoittain. Myös mahdollisiin lukukausimaksuihin on hyvä perehtyä etukäteen, jotta opintojen rahoittaminen ei nouse ongelmaksi.

Terveystieteiden opiskelija voi suorittaa myös esimerkiksi maisteriopintoja ulkomailla. Ulkomaisista yliopistoista voi löytyä jo valmistuneille sopivia koulutuskokonaisuuksia omien taitojen kehittämiseen jatko- ja täydennyskoulutuksen muodossa.

Terveystieteen valmennuskurssit

Valmennuskurssi voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, mikäli kaipaa apua terveystieteiden valintakokeisiin ja haluaa päästä opiskelemaan haluamaansa alaa. Terveystieteiden valintakokeet ja pääsyvaatimukset vaihtelevat yliopistoittain, joten niihin kannattaa perehtyä ennen valmennuskurssille lähtöä.

Terveystieteen yliopisto-opintoihin voi valmistautua Suomessa ainakin kansanopistoissa. Liikunta- ja terveystieteiden opintolinjalla HEO Kansanopistossa Helsingissä voi opiskella terveystieteiden avoimen yliopiston perusopintoja. Vapaa akatemia Lahdessa järjestää terveystieteen valmentavaa koulutusta.

Avointen yliopistojen tarjontaan kannattaa tutustua, jos avoimen yliopiston terveystieteiden kurssit kiinnostavat ja tuntuvat itselle sopivalta vaihtoehdolta tutustua alaan. Avoimen yliopiston opintoja suorittamalla on mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän kautta. Kurssitarjonta avoimessa yliopistossa vaihtelee vuosittain.

Työelämä ja työpaikat

Terveystieteet ovat tulevaisuuden opintoja. Omilla valinnoillaan opintojen aikana voi parantaa mahdollisuuksiaan työllistyä juuri sellaiseen paikkaan kuin itse haluaisi. 

Terveystieteiden opinnot mahdollistavat työllistymisen monille eri aloille ja työpaikkoihin niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Omasta erityisalasta riippuen työpaikka voi löytyä esimerkiksi julkisen terveydenhuollon piiristä, yksityisistä terveyden edistämisen yrityksistä tai vaikkapa Työterveyslaitokselta tai Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Myös erilaiset tutkimushankkeet saattavat työllistää terveystieteitä opiskelleita.

Terveystieteiden opinnoista valmistuneen ammattinimike voi olla esimerkiksi sosiaali- ja terveysjohtaja, erityisasiantuntija, kliininen asiantuntija, ylitarkastaja tai palvelupäällikkö.

Omaa osaamistaan voi työelämässä kehittää myös jatko- ja täydennyskoulutuksissa, joita järjestetään myös suomalaisissa yliopistoissa. Myös opettajan tehtävät tai luentojen pitäminen voivat kuulua terveystieteiden opiskelleen tehtäviin.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, educations.com