🌊 Haluatko ulkomaille opiskelemaan? Me autamme!

Suodata
Taide / Kulttuuri
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-4 koulutusta 4 tuloksesta
Mainokset

Lisää artikkeleja aiheesta: Taide / Kulttuuri

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Taide / Kulttuuri

Taidealan koulutus

Taidekoulutus jaetaan yleensä neljään eri opintoalaan: käsi- ja taideteollisuus, viestintä- ja informaatiotieteet, teatteri ja tanssi sekä musiikki. Kulttuurikoulutus on erittäin laaja pitäen sisällään monia eri koulutuksia ja työskentelymahdollisuuksia. Helpottaaksemme koulutuksesi etsintää, olemme jakaneet kuvataiteen, musiikin ja teatterin / tanssin omiksi kategorioikseen, joista voit lukea lisää juuri kyseisten alojen koulutuksista.

Taidealan vaatimukset

Taiteen ja kulttuurin alalla työskentely on monien unelma, mikä tarkoittaa kovaa kilpailua niin opiskelu- kuin työpaikoistakin. Työskentely taiteen ja kulttuurin alalla vaatii taidon ja lahjakkuuden lisäksi määrätietoisuutta ja kovaa työtä. Alalla on lukemattomia suuntatumisvaihtoehtoja, ja kouluttautumisen jälkeen työmahdollisuuksia on monia. Tärkeitä ominaisuuksia alalla työskentelevälle ovat luovuus, ongelmanratkaisutaidot sekä kyky hahmottaa visuaalista ympäristöä. Myös kielitaito ja oman osaamisen markkinointi auttavat menestymään alalla.

Taide- ja kulttuurialan koulutusvaihtoehdot

Taidekoulutusta järjestetään eri koulutusasteilla aina kansanopistoista yliopistoihin. Kansanopistoissa on mitä monipuolisin tarjonta erilaisia ja eripituisia taidealan koulutuksia. Ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kolmivuotisen käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon, jonka suorittaminen tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Perustutkinnon suorittaneet voivat jatkaa opintojaan ammattikorkeakouluissa, joissa voi suorittaa esimerkiksi artenomin, musiikkipedagogin tai muotoilijan tutkinnon. Yliopistotutkintoja voi taiteen alalla suorittaa esimerkiksi Taideteollisessa korkeakoulussa ja Lapin yliopistossa taiteiden tiedekunnassa. Taidealalla on tarjolla myös useita aikuiskoulutuksia.

Kuvataide

Kuvataiteen alalta valmistuu esimerkiksi ympäristön ja esineiden muotoilijoita, elokuva-, puvustus-, lavastus- ja valokuvataiteen ammattilaisia, viestinnän ja uusmedian ammattilaisia, taiteen opettajia, kuvataiteen ammattilaisia, taidekäsityön mestareita ja taideteollisuuden tutkijoita.

Musiikki

Musiikin alalla voi kouluttautua monella eri asteella aina lyhyistä kursseista korkeakoulututkintoihin asti. Musiikkialan korkeakoulutuksen tavoitteena on kouluttaa taiteilijoita, pedagogeja ja musiikin asiantuntijoita sekä kehittää ja vaalia suomalaista musiikkikulttuuria ja kulttuuriperinnettä. Musiikin alalta valmistuneet työskentelevät yleensä muusikoina, orkesterin- tai kuoronjohtajina, säveltäjinä tai opettajina. Musiikin ammattilaiset voivat hallinnollisissa tehtävissä sekä tutkijoina. Suurin osa muusikin koulutuksesta Suomessa keskittyy klassilliseen musiikkiin ja kevyen musiikin koulutusta on tarjolla hyvin vähän.

Teatteri ja tanssi

Teatteri- ja tanssialan perinteisiä ammatteja ovat olleet esimerkiksi näyttelijä, ohjaaja, koregrafi ja tanssija. Näiden rinnalle on lisäksi nousemassa uusia ammatteja, joiden työkenttä ulottuu laaja-alaisesti ilmaisusta opettamiseen. Jotkut alan ammattilaiset tekevät uransa aikana niin tanssijan, koreografin kuin opettajankin töitä. Teatterin alalla kouluttautuneet voivat näyttelemisen lisäksi työskennellä mm. teatterin ja muun ohjelmatuotannon tuotantoteknisissä tehtävissä.

Kulttuuriin keskittyvä koulutus

Perinne- ja kulttuuritieteet tutkivat kansankulttuuria eri puolilla maailmaa, sekä maaseudulla että kaupungissa, ennen ja nyt. Tutkimuskohteena voi olla esimerkiksi esineistöt, alkuperäiskansat tai nykyajan alakulttuurit.

  • Folkloristiikka eli perinteentutkimus tutkii kansankulttuuria sekä suullista perinnettä kuten kansanrunoutta, tapoja ja uskomuksia. Tutkimuskohteena voi olla myös nykyperinne ja populaarikulttuuri. Folkloristiikan koulutuksia löydät täältä.
  • Etnologia eli kansatiede tutkii ihmisen yhteisön jäsenenä luomaa kulttuuria. Etnologia keskittyy tarkastelemaan lähellämme olevia kulttuuripiirejä historiallisesta näkökulmasta. Etnologian koulutuksia löydät täältä.
  • Kulttuuriantropologia tutkii yksilön ja yhteisön sekä eri kulttuurien välisiä suhteita. Kulttuuriantropologia keskittyy vieraisiin kulttuureihin. Kultturiantropologian koulutuksia löydät täältä.
  • Saamelainen kulttuuri keskittyy erityisesti saamelaista yhteiskuntaa ja kulttuuria koskevaan tietoon ja tutkimukseen, mutta myös muihin pohjoisiin kulttuureihin ja alkuperäiskansoihin. Saamelaiseen kulttuuriin keskittyviä koulutuksia löydät täältä.
  • Uskontotiede tutkii maailman uskontoja ja muita henkisiä perinteitä kuten uskomuksia ja rituaaleja. Uskontotieteen koulutuksista täältä.

Kulttuurialan työllisyystilanne

Kulttuurin alalta valmistuneet voivat työskennellä muun muassa erilaisissa museoissa, kulttuurihallinnossa, kirjastoissa tai media-alalla. Alalla työskentelevät esimerkiksi tuottavat monenlaisia tapahtumia, tilaisuuksia ja teoksia. Perinne- ja kulttuurialan tutkijat tekevät usein kenttätyötä. Erityisesti kulttuuriantropologia antaa valmiuksia kansainvälisiin tehtäviin, kuten kehitysyhteistyöhön tai maahanmuuttajien parissa tehtävään työhön. Suurin osa työpaikoista on määräaikaisia ja luonteeltaan projektiluontoisia.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: opintoluotsi.fi, ammattinetti.fi