Hoiva-avustajasta lähihoitajaksi
-
Oulu
-
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
-
7.1.2025
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan kaksi tutkinnon osaa
-
Oulu
-
Monimuotototeutus, Oppisopimuskoulutus
-
11.11.2024
Sosiaali- ja terveysala
Haluatko vastuullisen, merkittävän ja haastavan työn lähellä ihmistä? Haluatko auttaa ja toimia erilaisten ihmisten tukena heidän elämänsä eri tilanteissa? Sosiaali- ja terveysala on laaja ja koulutus- ja erikoistumismahdollisuuksia on monia. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena olet tärkeässä asemassa vaikuttamassa ihmisten terveyteen, hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Sote-ala on tulevaisuussuuntautunutta ja käytännönläheistä.
Sosiaali- ja terveysala on mahdollisuuksien ala, josta löytyy runsaasti koulutus- ja suuntautumisvaihtoehtoja. Alaa voivat opiskella niin peruskoulun päättäneet nuoret kuin aikuiset ammatinvaihtajatkin. Voit opiskella sosiaali- ja terveysalaa niin yliopistossa, ammattikorkeakouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa kuin kansanopistoissakin. Myös sosiaali- ja terveysalan verkko-opiskelu on nostanut suosiotaan.
Sote-alan ammattilaiset työskentelevät sekä julkisissa terveyspalveluissa, kuten perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa sekä yksityisellä sektorilla. Sosiaali- ja terveysalalla ammatinharjoittaminen on tarkasti säänneltyä ja valvottua.
Sosiaali- ja terveysalan vaatimukset
Sosiaali- ja terveysalalla työskenteleviltä edellytetään valmiuksia erilaisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa toimimiseen. Työ edellyttää yhteistyökykyä, vuorovaikutustaitoja ja empatiakykyä sekä riittävää fyysistä ja henkistä kuntoa ja terveyttä.
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat vastuussa omasta työstään ja potilaiden tai asiakkaidensa hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta tarvitaan muun muassa potilaiden lääkehoidossa. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta vaaditaan joustavuutta, sopeutumiskykyä ja valmiuksia toimia tehokkaasti paineen alla. Alalle aikovien kannattaa myös huomioida, että työ on usein fyysisesti raskasta vuorotyötä. Sosiaali- ja terveysalan ammatti kannustaa jatkuvaan itsensä ja oman osaamisensa kehittämiseen. Ala kehittyy nopeasti ja vaatii työntekijöiltä usein täydennyskoulutusta uran eri vaiheissa.
Sosiaali- ja terveysalan koulutus
Ammatillisissa oppilaitoksissa voit suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, josta valmistuneen tutkintonimike on lähihoitaja.
Ammattikorkeakouluissa on mahdollista suorittaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto. Ammattikorkeakoulusta valmistuttua tutkintonimike voi olla sairaanhoitaja, kätilö, laboratoriohoitaja/ bioanalyytikko, suuhygienisti, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, geronomi ja optikko.
Yliopistoissa suoritetun sote-alan yliopistotutkinnon jälkeen nimikkeesi voiolla lääkäri, terveystieteiden maisteri, sosiaalityöntekijä, hammaslääkäri, puheterapeutti tai ravitsemusterapeutti. Sosiaalityöntekijät työskentelevät asiantuntijatehtävissä muun muassa sosiaalitoimistoissa, vanhustyössä, lastensuojelussa, päihde-, mielenterveys- ja kriisityössä, kouluissa, terveydenhuollossa, kuntouttavassa työtoiminnassa sekä projekti- ja järjestötehtävissä.
Erikoislääkäri ja erikoishammaslääkäri ovat yliopistollisia jatkotutkintoja. Opintoja voi jatkaa aina tohtorin tutkintoon saakka.
Sosiaali- ja terveysalan aikuiskoulutus on suosittua ja myös koulutustarjonta runsasta. Aikuiskoulutuksena toteutettavat opinnot on suunniteltu siten, että ne on usein mahdollistaa suorittaa joustavasti myös oman työn ohella. Aikuiskoulutukset toteutetaan yleensä monimuoto-opiskeluna muodostuen lähiopetuspäivien lisäksi ohjatusta etäopiskelusta ja itsenäisestä työskentelystä. Myös täydennyskoulutukset ovat suosittuja hoitoalalla, esimerkiksi lähihoitajan kouluttautuminen sairaanhoitajaksi.
Kansanopistoissa voit suorittaa muun muassa sosiaali- ja terveysalalle ja jatko-opintoihin valmentavaa koulutusta tai nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tai liikunnanohjaajan työtehtäviin valmentavaa koulutusta. Kansanopisto-opintojen aikana voit usein suorittaa myös avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkeakoulun opintoja.
Työelämä
Sosiaali- ja terveysala on tunnettu on erittäin hyvästä työllisyystilanteesta. Myös sote-alan tulevaisuus työllisyyden osalta on lupaava, sillä työvoiman tarve kasvaa jatkuvasti erityisesti suurten ikäluokkien ikääntyessä. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat halutessaan työllistyä myös ulkomaille, sillä alalla on jatkuva työvoimapula ympäri maailmaa. Sosiaali- ja terveysalan ammatit ovat moninaisia, joten "jokaiselle jotakin" pitää alalla paikkansa.
Sote-alan työpaikat ovat usein myös lyhytkestoisia sijaisuuksia. Uusia vakinaisia sote-alan virkoja tai toimia perustetaan vähän, vaikka ammattikohtaisia ja alueellisia eroja onkin. Tilanne tulee kuitenkin kehittymään tulevaisuudessa.
Suurilta osin sosiaali- ja terveysalan työpaikat ovat julkisella sektorilla kunnissa ja kuntayhtymissä. Myös valtio ja järjestöt työllistävät hoitoalan ammattilaisia. Sosiaali- ja terveysalan työpaikkoja on muun muassa terveyskeskuksissa, sairaaloissa, kouluissa, laboratorioissa ja päiväkodeissa. Valmistunut voi toimia myös itsenäisenä ammatinharjoittajana. Yksityisiä terveydenhuoltopalveluja tarjoavat esim. yksityissairaalat, lääkärien yksityisvastaanotot ja hammaslääkäriasemat.