Puualan koulutus
Puualan koulutuksesta valmistuttua työnimikkeesi voi olla esimerkiksi puuseppä, artesaani, puumuotoilija, huonekalurestauroija ja veneenrakentaja.
Puualan artesaani voi työskennellä monilla eri aloilla, kuten puu-, huonekalu- ja sisustusalalla. Puusepän koulutus mahdollistaa hakeutumisen esimerkiksi huonekalu-, teollisuus-, kone- tai rakennuspuusepän tehtäviin, CNC-koneistajiksi, kalusteasentajiksi tai huonekaluentisöijiksi.
Perinteisten käsityöammattien rinnalle on tullut lukuisia uusia, joissa teknologia on oleellisessa roolissa. Teollisuudessa tarvitaan esimerkiksi CNC-koneenkäyttäjiä ja CAD-suunnittelijoita. Ala onkin sekoitus käden taitoja ja uutta tekniikkaa.
Puualan koulutus opettaa, miten valmistetaan, pintakäsitellään ja asennetaan huonekaluja, myymäläkalusteita, sekä erilaisia kodin kiintokalusteita kuten keittiöitä ja säilytyskalusteita. Puulevyt ja sahatavara muuttuvat taitavissa käsissä laadukkaiksi huonekaluiksi.
Puualan koulutuksessa opiskeleminen
Puu on vahva luonnon materiaali, jonka kanssa on luovaa työskennellä. Opiskellessasi opit tuntemaan eri puumateriaalit sekä työstötavat käsityöstä aina tietokonohjattuun CNC-tekniikkaan. Puualan perustutkinto antaa laajan käsityksen puun jalostuksesta, puumateriaaleista sekä puuntyöstöstä.
Puualan koulutuksen keskeisiä sisältöjä ovat puuntyöstökoneiden käyttö ja niiden turvallinen hallinta. Opittuja asioita pääsee harjoittelemaan myös alan yrityksissä työharjoittelun merkeissä.
Puusepän koulutus sisältää muun muassa:
- puusepän koneiden ja välineiden käyttö
- puulajit ja muut materiaalit
- huonekalujen ja muiden puutuotteiden valmistus
- CNC-ohjelmointi ja työstö
Käsi- taideteollisuusalan perustutkinto antaa valmistuneelle ammatilliset perusvalmiudet ammattialansa eri tehtäviin sekä jatko-opintoihin. Puualan artesaani on huonekalujen asiantuntija. Ammattitaito syntyy luovuudesta ja kädentaidoista, joiden ansioista osaa työstää puun moderniksi ja yksilöllisiksi kalusteiksi.
Puualan artesaanin opinnot sisältävät perehdyttämisen valmistustekniikoihin, kalustemateriaaleihin ja –rakenteisiin sekä erilaisiin tyylisuuntiin. Puualan artesaani käsittelee puuta niin koneellisesti kuin käsityömenetelmillä.
Luonteva jatko-opintoväylä esim. ammatillisen perustutkinnon suorittaneilla on artenomin, muotoilijan tai konservaattorin ammattikorkeakoulututkinnot.
Puualan työtehtävät
Puusepän työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta: työn lopputuloksen pitää aina vastata asiakkaan odotuksia. Työturvallisuus ja työn jälkien siivoaminen on itsestään selvä osa työtä. Puuseppä osaa lukea piirustuksia ja suunnitella omaa työtään.
Työpaikat ovat puusepänteollisuudessa, rakennusteollisuudessa ja puutaloteollisuudessa. Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on paljon pieniä puusepänverstaita, joissa valmistetaan paitsi massiivipuutuotteita, myös levytuotteita kuten säilytys-, kiinto- ja myymäläkalusteita. Vilkastuvilla uudis-, täydennys- ja korjausrakentamisen aloilla tarvitaan mittatilaus- ja sisustuspuusepäntaitoja.
Puualalle tarvitaan jatkuvasti uusia nuoria ammattilaisia. Moderni puusepänteollisuus tarjoaa lukuisia työpaikkoja monipuolisille puualan osaajille.
Monet puualan ammattilaiset perustavat oman yrityksen.
Lähteet: Omnia, Savon ammatti- ja aikuisopisto, Oulun seudun ammattiopisto