Pelialan koulutusten määrä kasvaa alan voimistuessa
Pelialan koulutuksen määrä on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana ja myös uusia koulutuksia käynnistetään aika ajoin. Pelialaa on mahdollista opiskella ammatillisessa koulutuksessa, kansanopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.
Peliteollisuus kehittää ja julkaisee digitaalisia pelejä, joiden pelaaminen on maailmanlaajuisesti erittäin suosittua. Peliteollisuus on nopeimmin kasvava viihdeteollisuuden ala maailmassa. Suomessa alan yritykset työllistävät mm. pelien kehityksessä, julkaisemisessa ja opetus- ja tutkimustyössä. Alalla toimitaan mm. pelisuunnittelun, peliohjelmoinnin, animoinnin, mallintamisen, testauksen, konseptisuunnittelun, tuottamisen ja markkinoinnin tehtävissä sekä yrityksen hallintoon ja projektinhallintaan liittyvissä toimenkuvissa.
Pelialan koulutus
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto datanomi ohjelmistotuotantoon (pelialan) suuntautuen. Koulutusta järjestetään ammattiopistoissa, aikuisopistoissa ja kansanopistoissa. Aikuiskoulutuksena järjestetään lisäksi pelisuunnittelijan kursseja, joka ovat omaehtoista ammatillista täydennyskoulutusta. Toisella asteella voi suorittaa myös audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon, jossa suuntaudutaan on 3D-mallintamiseen ja pelianimointiin. Tutkintonimike on media-assistentti.
Ammattikorkeakouluissa voi opiskella tietojenkäsittelyä ja suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK) esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikkaa tai sähkö- ja automaatiotekniikkaa opiskellen. Media-alaa opiskellen voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon medianomi (AMK). Pelialan koulutusta tarjoavat useat eri ammattikorkeakoulut Suomessa.
Pelialan koulutusta järjestetään myös useassa eri yliopistossa. Voit suorittaa pelialan maisterikoulutuksen. Osa pelialan kursseista on sisällytetty tietojenkäsittelytieteeseen. Alempi korkeakoulututkinto on filosofian kandidaatti, ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri. Pelialan kursseja on mahdollista opiskella myös englanninkielisissä maisteriohjelmissa.
Pelialan koulutuksia tulee kuitenkin jatkuvasti lisää alan kasvaessa ja tilanne voi muutta nopeastikin nopeatempoisella alalla.
Pelialan ammattilainen työelämässä
Pelien kehittely on Suomessa innokasta, ja myös pelialan koulutus on viime vuosina kehittynyt ja lisääntynyt huomattavasti kaikilla koulutustasoilla. Niin ikään pelialan yhteistyö on Suomessa vahvaa.
Suomessa on satoja pelitoimialan yritystä, joiden päätoiminta liittyy digitaalisiin peleihin. Yritykset voivat olla keskittyneitä pelien kehittämiseen, julkaisemiseen, konsultointiin ja asiantuntijapalveluihin, sisällöntuottamiseen tai koulutukseen.
Pelialalla on työpaikkoja myös peleihin liittyvää tutkimusta harjoittavissa yliopistoissa sekä alan koulutusta tarjoavissa oppilaitoksissa toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Myös alan järjestöt, kaupan ala ja media työllistävät pelialalla.
Pelialan työpaikat ovat haluttuja, joten kilpailu työpaikoista on kovaa. Alan yritykset rekrytoivat tarpeen mukaan. Kokeneista ja osaavista ammattilaisista on pulaa. Yrittäjyys tai esimerkiksi osuuskuntatoiminta tarjoavat yhden vaihtoehdon itsensä työllistämiseksi. Kansainvälinen peliala tarjoaa osaajille työllistymismahdollisuuksia myös ulkomailla.
Lähteet: Ammattinetti.fi