Merenkulkualan perustutkinto
-
Rauma
-
Lähiopetus
-
Syksy
Insinööri (AMK) | merenkulku, laivatekniikka | päivätoteutus
-
Kotka
-
Lähiopetus
-
1.1.2025
Merenkulkualan perustutkinto | vahtiperämies tai vahtikonemestari
-
Kotka
-
Lähiopetus
-
Syksy
Merenkulkualan perustutkinto | meripalvelutyöntekijä
-
Kotka
-
Lähiopetus
-
Syksy
Lastinkäsittelyalan ammattitutkinto
-
Rauma
-
Monimuotototeutus
Merenkulkualan perustutkinto | matruusi tai konemies
-
Kotka
-
Lähiopetus
-
Syksy
AMK merenkulun alan valmennuskurssi
-
Useita (2)
-
Lähiopetus, Etätoteutus
Merenkulun johtaminen | YAMK | monimuotototeutus
-
Kotka
-
Monimuotototeutus
-
Syksy 2025
Merikapteeni (AMK) | merenkulku | päivätoteutus
-
Kotka
-
Lähiopetus
-
1.1.2025
Maritime digital solutions (MSC)| päiväopinnot
-
Tallinna
-
Lähiopetus
-
Syksy
Insinööri (AMK) | merenkulku, sähkövoimatekniikka | päivätoteutus
-
Kotka
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Logistiikan perustutkinto
-
Useita (2)
-
Lähiopetus
-
Syksy
Vakthavande maskinmästare - Grundexamen i sjöfart (för unga)
-
Turku
-
Lähiopetus
-
1.8.2025
Vakthavande maskinmästare - Grundexamen i sjöfart (för vuxna)
-
Turku
-
Lähiopetus
Vakthavande styrman - Grundexamen i sjöfart (för unga)
-
Turku
-
Lähiopetus
-
1.8.2025
Vakthavande styrman - Grundexamen i sjöfart (för vuxna)
-
Turku
-
Lähiopetus
Marine Engineering (MSc)
-
Saarenmaa
-
Lähiopetus
-
Syksy
Sjökapten (YH) | dagstudier
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Bachelor of Maritime Management | Captain | full-time studies
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Bachelor of Maritime Management | Maritime Management | Captain | part-time studies
-
Turku
-
Monimuotototeutus
-
Syksy
Kansainvälinen merenkulkuala tarjoaa monia mahdollisuuksia
Merenkulkualasta kiinnostuneelle ja alalta pätevyyksiä hankkivalle avautuu kansainvälinen ammatti, jossa työpaikka voi sijaita melkein missä päin maapalloa tahansa. Alalla voit suorittaa mm. merenkulun perustutkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon. Pohjoismaissa koulutuksen saaneet merenkulun ammattilaiset ovat haluttua työvoimaa kaikkialla maailmassa.
Merikuljetukset ovat tärkeä osa Suomen ulkomaankaupan tuonti- ja vientiliikenteelle johtuen maantieteellisestä sijainnistamme. Meritse kuljetetaan paljon raaka-aineita ja kauppatavaraa. Vuosittain myös miljoonat ihmiset matkustavat laivoilla Itämerellä. Rannikko- ja saaristosatamien välisessä liikenteessä kuljetetaan sekä tavaraa, että matkustajia ja risteilyjä järjestetään myös sisävesiliikenteessä. Niinpä merenkulkuala tulee tarjoamaan koulutusmahdollisuuksia ja työpaikkoja tulevaisuudenkin osaajille.
Missä merenkulkualaa voi opiskella?
Merenkulkualalle voi pätevöityä suorittamalla toisen asteen merenkulkualan perustutkinnon. Opintoja voi jatkaa ammattikorkeakoulussa suorittamalla alemman tai ylemmän merenkulun ammattikorkeakoulututkinnon tai yliopistossa suorittamalla alemman ja ylemmän korkeakoulutukinnon.
Merenkulkualan perustutkinto
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa merenkulkualan perustutkinto, joissa voidaan suuntautua eri merenkulun aloihin. Merenkulkualan perustutkinto haarautuu neljään osaamisalaan, joilla kaikilla on oma tutkintonimikkeensä. Tutkinnon voi suorittaa kansi- ja konekorjaukseen suuntautuen, jolloin tutkintonimike on korjaaja. Kansipäällystöön suuntautuen tutkintonimike on vahtiperämies. Konepäällystöön suuntautuen tutkintonimike on vahtikonemestari. Sähkökäyttöön suuntautuen tutkintonimike on laivasähköasentaja.
Merenkulkualan opintoihin kuuluu olennaisena osana ohjattuja työharjoittelujaksoja laivoissa ja koulualuksissa. Opiskelijana voi useimmiten suorittaa ohjattua harjoittelua myös palkallisessa työsuhteessa aluksella. Perustutkinnon suorittamisaika vaihtelee yhdestä vuodesta kolmeen vuoteen. Merenkulkualan perustutkinnon suoritettua voit työskennellä merillä esimerkiksi:
- matruusina
- konemiehenä
- kansi- ja konekorjaus teknikkona
- vahtiperämiehenä
- vahtikonemestarina
- laivasähköasentajana
Perustutkinnot voidaan suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Oppisopimuskoulutustyyppi on myös tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle.
Merenkulun ammattikorkeakoulututkinto
Merenkulun ammattikorkeakoulututkinnon pääsyvaatimuksena on peruskoulun tai lukion hyväksytty suorittaminen tai ulkomailla suoritetut vastaavat opinnot. Ammattikorkeakoulutasolla merenkulun koulutusohjelmasta valmistuu merikapteeneja (AMK) ja merenkulkualan insinöörejä (AMK). Merikapteeni opiskelee muun muassa johtamista, aluksen ohjausta, laivatekniikkaa ja merimiestaitoa. Merenkulkualan insinööri opiskelee laivatekniikkaa, huolto- ja kunnossapitoa sekä merimiestaitoa. Yliopistoissa voi suorittaa esimerkiksi tekniikan kandidaatin tutkinnon, joka on alempi korkeakoulutukinto ja diplomi-insinöörin tutkinnon, joka on ylempi korkeakoulutukinto.
Ohjatut työharjoittelujaksot, jotka suoritetaan laivoissa ja koulualuksissa kuuluvat merkittävänä osana opiskeluun. Merenkulun ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut voi toimia mm.
- perämiehenä
- yliperämiehenä
- päällikkönä
- konemestarina tai konepäällikkönä
- korjaajana
- vahtikonemestarina
- laivasähköasentajana
Laivojen taloushenkilöstölle kuten laivakokeille ja -tarjoilijoille soveltuva koulutus on toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa suoritettava hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto. Laivojen taloushenkilöstöltä edellytetään lisäksi merenkulkualan turvallisuuskoulutusta (Basic Safety Training), jonka saa merenkulkualan oppilaitoksista. Rahtialusten taloushenkilöstö toimii usein ns. yleistoimessa, jolloin edellytetään myös kansivahtimiehen pätevyyttä. Myös oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle.
Merenkulkuala työelämässä
Meriliikenne on hyvin kansainvälinen ala, jonka työllisyystilanne on hyvä. Meriliikenteen työpaikat ovat varustamoiden laivoissa sekä erilaisissa maatoiminnoissa. Osaaville työntekijöille on jatkuvaa tarvetta, jota lisää monen ammattilaisen jääminen eläkkeelle lähivuosina. Ala tulee työllistämään tulevaisuudessakin vakaasti.
Merenkulkuala edellyttää vankkaa ammattitaitoa ja kykyä sopeutua erikoisoloihin. Meriliikenteessä edellytetään laivahenkilöstöltä korkeaa ammattitaitoa ja työhön sitoutumista. Ihmisten, aluksen ja ympäristön turvallisuudesta huolehtiminen korostuvat erityisesti merenkulussa. Nykyaikaiset alukset vaativat lisäksi työntekijöiltä huipputeknologian ymmärtämistä ja osaamista.
MERIKAPTEENI
Aluksen päällikön eli merikapteenin tehtäviin kuuluu aluksen kokonaisjohtaminen. Kapteenilla on ylin vastuu aluksen henkilökunnasta, aluksen merikelpoisuudesta ja yleensä kaikesta operatiivisesta johtamisesta.
Merikapteenin työ on hyvin vastuullista ja merikapteeneilta vaaditaan nopeaa päätösentekoa sekä kykyä suunnitella ja toteuttaa merimatkoja mistä hyvänsä maapallon satamasta mihin hyvänsä satamaan. Työssä pitää ottaa huomioon satamamääräykset, lainsäädäntö, matkan pituuden mukainen varustautuminen, sääolosuhteet, merivirrat, vuorovedet, muu liikenne ja mahdolliset vaaratekijät, kuten esimerkiksi jäät.
KONEPÄÄLLIKKÖ
Konepäällikkö toimii aluksen koneosaston päällikkönä vastaten koneiston toiminnasta. Konepäälliköitä työskentelee matkustaja- ja rahti-aluksilla sekä jäänmurtajilla ja hinaajilla. Ammatti edellyttää erityisesti korkeata teknistä osaamista, itsenäistä päätöksentekokykyä sekä sopeutumista laivan pieneen työyhteisöön.
MATRUUSI I PURSIMIES
Matruusi ja pursimies toimivat kansi- ja koneosaston yleistoimihenkilöinä eri alustyypeillä. Matruusin työtehtäviin kuuluu mm. toimiminen tähystäjänä ja ruorimiehenä sekä erilaisia kunnossapito-, korjaus- ja puhdistustöitä. Pursimies toimii laivalla kansimiehistön työhön osallistuvana työnjohtajana tai kansikorjausmiehenä. Kansimiehistön tehtävissä tarvitaan ammattitaidon lisäksi kädentaitoja ja hyvää fyysistä kuntoa.
Lähteet: tyomarkkinatori.fi, opintopolku.fi