Restonom (YH) | Hospitality Management | dagstudier
-
Maarianhamina
-
Lähiopetus
-
Syksy
Tradenom (YH) | Företagsekonomi
-
Maarianhamina
-
Monimuotototeutus
-
Syksy
Sjukskötare (YH)
-
Maarianhamina
-
Monimuotototeutus
-
Syksy
Systemvetare (YH) | Informationsteknik | dagstudier
-
Maarianhamina
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ingenjör (YH) | Datateknik
-
Maarianhamina
-
Lähiopetus
-
Syksy
Sjökapten (YH) | dagstudier
-
Maarianhamina
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ingenjör (YH) | Elektroteknik | dagstudier
-
Maarianhamina
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ingenjör (YH), Elektroteknik Sjöfart
-
Maarianhamina
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ingenjör (YH) | Maskinteknik | dagstudier
-
Maarianhamina
-
Lähiopetus
-
Syksy
Ingenjör (YH), Maskinteknik Sjöfart
-
Maarianhamina
-
Lähiopetus
-
Syksy
Idyllinen Maarianhamina
Ahvenanmaan hallintokeskus Maarianhamina on vilkas, 11 500 asukkaan pikkukaupunki. Kaupungin keskusta tarjoaa pienellä alalla laajan valikoiman kauppoja ja muita palveluja: ostospaikat, ravintolat, kulttuuri ja elämykset ovat lähellä. Kaupunki sijaitsee kapealla niemellä kahden merenlahden sekä niiden satamien, itäsataman ja länsisataman, välissä. Suuret matkustajalaivat Tukholmasta, Kapellskäristä, Helsingistä, Turusta ja Tallinnasta saavutaan länsisatamaan.
Maarianhaminan palvelut ja tarjonta ovat yllättävän laajat verrattuna kaupungin kokoon ja asukaslukuun. Maarianhaminasta löytyy runsaasti virikkeitä vapaa-aikaan. Kaupungissa on runsaasti ravintoloita, hotelleja, baareja, museoita ja kauppoja. Maarianhaminassa käy vuosittain 1,5 miljoonaa laivamatkustajaa. Maarianhaminaa on tunnettu myös ”tuhansien lehmusten kaupunkina” kaupungin halki johtavan lehmusten reunustaman puistokujan vuoksi.
Koulutusjärjestelmä Maarianhaminassa
Maarianhaminassa kuten myös koko Ahvenanmaalla noudatetaan Suomen koulutusjärjestelmää. Järjestelmä koostuu esi- ja perusopetuksesta, toisen asteen koulutuksesta ja korkea-asteen koulutuksesta.
Korkeakoulut
- Högskolan på Åland
Toisen asteen koulutus
- Ålands folkhögskola
- Ålands lyceum
- Ålands yrkesgymnasium
Opintotuki Maarianhaminan opintoihin
Ahvenanmaalla on ollut vuodesta 1972 alkaen oma opintotukilainsäädäntö, joka muistuttaa pitkälti Suomen vastaavaa lainsäädäntöä (Kela). Opiskelija voi saada ahvenanmaalaista opintotukea, jos hän asuu vakituisesti Ahvenanmaalla ja on asunut maakunnassa vähintään 185 päivää muussa kuin opiskelutarkoituksessa. Lisäksi opiskelijan on oltava oikeutettu opintotukeen EU-lainsäädännön nojalla tai hänellä on oltava jatkuva tai pysyvä oleskelulupa tai hänen on täytynyt ennen opintojensa aloittamista asua Ahvenanmaalla vähintään kaksi vuotta muussa kuin opiskelutarkoituksessa.
Opintoraha
Opintorahan määrä riippuu opiskelijan iästä, koulutuksesta, asumismuodosta, opintomenestyksestä, opintojen pää- tai sivutoimisuudesta, opiskelijan omista tuloista opintotukikuukausina sekä vanhempien tuloista (alle 17-vuotiailla).
Asumislisä
Asumislisää myönnetään joko vuokra- tai omistusasunnossa asuvalle opiskelijalle. Lisätietoja asumislisästä saa Ahvenanmaan työmarkkina- ja opintopalveluviranomaisen sivustosta.
Asuminen Maarianhaminassa
Useimmat opiskelijat asuvat Maarianhaminassa erityyppisissä vuokra-asunnoissa. Vuokra-asuntojen kysyntä on suurta, ja uusia vuokra-asuntoja rakennetaan jatkuvasti.
Opiskelija-asunnon saaminen Maarianhaminasta ei ole nykyisin enää kovinkaan vaikeaa. Asunnon hakuun kannattaa kuitenkin ryhtyä heti, kun, olet saanut hyväksymiskirjeen oppilaitoksestasi.
Lähteet: Norden.org, visitaland.com, ha.ax