🌊 Haluatko ulkomaille opiskelemaan? Me autamme!

Suodata
Maahanmuuttajakoulutus
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta
Mainokset

Etsitkö maahanmuuttajille suunnattuja koulutuksia?

Suunnitteletko muuttavasi tai oletko juuri muuttanut pysyvästi Suomeen? Kaipaatko tietoa suomen kulttuurista? Haluatko oppia suomen kielen? Maahanmuuttajakoulutus auttaa sinua ymmärtämään suomalaista yhteiskuntaa ja valmistaa sinut jatko-opintoihin tai työelämän pariin.

Maahanmuuttajakoulutus on suunnattu erityisesti kaikille Suomessa pysyvästi asumista suunnitteleville maahanmuuttajille. Koulutuksessa oppii mm. suomen kieltä ja kulttuuria.

Mitä maahanmuuttajakoulutuksessa opiskellaan?

Eri oppilaitosten tarjoamien maahanmuuttajakoulutusten välillä on eroja, mutta yleensä opetuksessa keskitytään suomen tai ruotsin kielen oppimiseen. Tavoitteena on erityisesti opiskelu- ja työelämäsanaston oppiminen.

Kielten lisäksi maahanmuuttajakoulutuksessa opiskellaan muita oppiaineita, joiden sisältö riippuu oppilaitoksesta. Opinnot voivat sisältää esimerkiksi tietotekniikan , hoito- ja kasvatusalan tai rakennus- ja toimistoalan koulutusta.

Missä voi opiskella?

Maahanmuuttajakoulutuksia löydät esimerkiksi aikuiskoulutuksen puolelta sekä kansanopistojen koulutustarjonnasta. Lisäksi alla olevasta listauksesta löydät Suomessa tarjottavat muut koulutusmuodot:

Perusopetus:

Suomessa peruskoulu kestää yhdeksän vuotta. Peruskoulu on jaettu ala- ja yläkouluun. Alakoulu (koululuokat 1–6)  aloitetaan yleensä seitsemänvuotiaana. Yläkouluun (koululuokat 7–9) siirrytään 13-vuotiaana, ja opinnot kestävät kolme vuotta. Jotkut opiskelevat myös yhden ylimääräisen vuoden, jota kutsutaan kymppiluokaksi. Jos ulkomaalainen lapsi muuttaa Suomeen, hän aloittaa yleensä sen luokan, jolle hän ikänsä puolesta kuuluu. Peruskoulun voi käydä myös aikuisiällä esimerkiksi aikuislukiossa tai kansanopistossa.

Ammatillinen koulutus:

Maahanmuuttajat voivat opiskella yhtä lailla noin kolmivuotiset ammatilliset opinnot kuin kuka tahansa muukin. Ennen ammatillista koulutusta kannattaa suorittaa valmentava koulutus, jos kokee, että suomen tai ruotsin kielessä on parantamisen varaa.

Lukio:

Lukio-opinnot ovat yleissivistäviä ja niissä opiskellaan monipuolisesti eri aineita. Lukio-opiskelu kestää yleensä noin kolme vuotta. Aikuiset maahanmuttajat voivat käydä lukion aikuislukiossa. Yleensä lukio-opintojen päätteeksi suoritetaan ylioppilastutkinto.

Ammattikorkeakoulu (amk):

Opetus on käytännönläheistä korkeakouluopetusta ja kestää kolmesta neljään vuotta. Ammattikorkeakouluihin haetaan yhteishaussa. Kannattaa selvittää myös amk-koulutusten englanninkieliset mahdollisuudet

Yliopisto:

Yliopistoissa maahanmuuttajat voivat opiskella tieteellisen tutkimukseen nojaavaa korkealaatuista tietoa. Yliopistojen alempi korkeakoulututkinto (kandi) suoritetaan noin kolmessa vuodessa ja ylempi (maisteri/diplomi-insinööri/lisensiaatti) noin kahdessa vuodessa. Useat maisteritason opinnoista suoritetaan englanninkielellä. Yliopistoihin haetaan yhteishaussa. 


Kuka auttaa?

Maahanmuuttajalle tehdään kotoutumissuunnitelma viimeistään kolmen vuoden sisällä oleskeluluvan saamisesta. Kotoutumissuunnitelmassa selvitetään maahanmuuttajan kotoutumista tukevat, esimerkiksi koulutukseen ja työntekoon, liittyvät toimenpiteet. Suunnitelman teossa ovat mukana maahanmuuttajan kotikunta sekä työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto). 

Voimassa oleva kotoutumissuunnitelma antaa maahanmuuttajalle oikeuden työmarkkinatukeen, joka maksetaan kotoutumistukena. Kotoutumistukea voi saada omaehtoiseen koulutukseen, jos TE-toimisto on todennut koulutustarpeen ja opinnot tukevat kotoutumista. Opiskelu on tällöin yleensä työvoimapoliittista aikuiskoulutusta. Maahanmuuttaja voi saada opintojen ajalta kulukorvausta aivan samalla lailla kuin muutkin koulutukseen osallistuvat työnhakijat. 

Palaa sivun alkuun

Lähteet:  Kela, TE-toimisto, Mamuko.fi