Talotekniikan perustutkinto | ilmanvaihto- tai putkiasentaja
-
Vantaa
-
Lähiopetus
-
Syksy
Putkiasentaja | Talotekniikan perustutkinto | Yhteishaku
-
Porvoo
-
Lähiopetus
Talotekniikan perustutkinto | putkiasentaja
-
Salo
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
-
Syksy
LVI-asentaja asentaa ja korjaa rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteita
LVI- asentaja hallitsee niin lämpö, vesi- kuin ilmastointijärjestelmien ja -laitteidenkin korjaukset ja huollot. Osaava ammattilainen on painonsa arvoinen kullassa, sillä toimiva talotekniikka on rakentamisen perusta – se tekee rakennuksesta toimivan sekä terveellisen asua ja käyttää.
LVI-asentajan ammatissa tarvitaan LVI-tekniikan tuntemusta ja kädentaitoja. Työ vaatii ongemanratkaisukykyä. Vaikka työtä tehdään pääasiassa itsenäisesti, on kyettävä myös tiimityöhön ja hallittava asiakaspalvelu.
Talotekniikan perustutkinto, LVI-asentajan koulutus
LVI-asentajaksi voi opiskella ammattikoulussa talotekniikan perustutkinnossa. Talotekniikan perustutkinnossa voi suuntautua ilmanvaihtoasennukseen, putkiasennukseen, kylmäasennukseen ja eristykseen sekä rakennuspeltiasennukseen.
LVI-asentajan koulutuksesta saat valmiudet toimia uudis- ja korjausrakennustyömailla LVI-asennustehtävissä.
Opintojen aikana perehdytään mm. putkistojen histaukseen, käyttövesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmien asentamiseen sekä ilmanvaihtojärjestelmien mittaukseen ja tasapainotukseen.
LVI-asentaja työelämässä
LVI-alan ammattilaisten tulee olla oma-aloitteisia ja kyetä itsenäiseen työskentelyyn. LVI-asentajan tulee kantaa vastuu omasta työstä ja sen laadusta.
LVI-asentajat voivat toimia mm. uudis- ja korjausrakennustyömailla sekä LVI-alan huolto- ja asiakaspalvelutehtävissä.
LVI-asentajan työtehtäviin kuuluu mm. vesijohtojen, varaajien, pesualtaiden, wc-istuinten, vesihanojen ja viemäriputkistojen sekä lämpöjohtojen, lämmityskattiloiden, öljypolttimien ja ilmastointilaitteiden asennuksia.
LVI-asentajan työ on fyysistä
LVI-asentaja voi työskennellä erilaisilla oloissa – työolot voivat olla meluisat, pölyiset, kylmät tai esimerkiksi huonosti valaistut. Vaikka työ on pääsääntöisesti päivätyötä, voi joissain työtehtävissä työskennellä myös hälytysluontoisesti.
LVI-alalle kouluttautuvan kannattaa pitää fyysinen kuntonsa hyvänä. Työssä voi aika ajoin joutua hankaliin työasentoihin ja raskaiden esineiden kantohommiin.
LVI-asentajan työvälineitä ovat esimekriksi putkentaivutuskoneet, putkipihdit, erilaiset mittarit sekä hitsaus- ja juotoslaitteet.
Lähteet: Amiedu, Työterveyslaitos, Ammattinetti