Suodata
Lähihoitaja
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 70 tuloksesta
1
2
3
4
Mainokset

Usein kysytyt kysymykset

Lisää samankaltaisia koulutusaloja

Suositut sijainnit

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Lähihoitaja

Lähihoitajan koulutus

Kiinnostaako sinua ihmisistä huolehtiminen ja heidän terveytensä edistäminen? Lähihoitajakoulutus sopii henkilöille, joilla on hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Työtehtävät voivat olla nopeatempoisia, joten kiireinen työtahti vaatii järjestelmällisyyttä ja rauhallisuutta.

Lähihoitaja

Lähihoitaja avustaa ja hoitaa potilaita erilaisissa terveydenhuoltoalan organisaatioissa julkisella sektorilla, yksityisellä sektorilla tai järjestöissä. Käytettyjä ammattinimikkeitä ovat lähihoitaja ja perushoitaja. Lähihoitajan työtehtävät keskittyvät pääsääntöisesti moniammatillisiin hoitotoimenpiteisiin sekä potilaan avustamiseen arjen askareissa.

Lähihoitajan tutkinto valmistaa toimimaan työtehtävissä kuten avustamisessa ruokailussa, pesussa, pukeutumisessa ja liikkumisessa. Tavoitteena on, että hoidon jälkeen potilas selviytyy tehtävistä itsenäisesti. Lisäksi lähihoitajan työtehtävät sisältävät tehtäviä kuten potilaan hoidon suunnittelu, toteuttaminen ja arvointi. Lähihoitaja kertoo potilaalle eri hoitotoimenpiteistä ja mitä niiden aikana tehdään.

Lähihoitajan koulutus

Lähihoitajan koulutus on sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Lähihoitajan aikuiskoulutus on myös mahdollista. Lähihtoiajaksi voi valmistua myös oppisopimuksella.

Tutkinnon sisältö koostuu sosiaali- ja terveysalan perusteista, ammattietiikasta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Tämän lisäksi opiskellaan asiakaspalvelutaitoja ja asiakkaan kasvun tukemista sekä ohjaamista. Kuntouttava työote liittyy läheisesti opiskelun sisältöön. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon loppuvaiheessa on mahdollista valita oma erikoistumislinjansa. 

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto käsittää seuraavat osaamisalat:

  • Jalkojenhoidon osaamisala
  • Lasten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
  • Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
  • Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
  • Suunhoidon osaamisala
  • Vammaistyön osaamisala
  • Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala

Lähihoitajan jatkokoulutus on myös mahdollista. Lähihoitaja voi suorittaa esimerkiksi sosionomi- tai sairaanhoitajaopinnot ammattikorkeakoulussa. Lähihoitajan opinnot ovat hyvä pohjakoulutus sosionomin tai sairaanhoitajan ammattiin. Lisäksi lähihoitajan täydennyskoulutus käsittää erilaisia ammattitaitoa lisääviä, kehittäviä ja ylläpitäviä kursseja ja koulutuksia.

Lähihoitajan työ

Lähihoitajan työ on entistä enemmän kokonaisvaltaisempaa, sillä ihmisten hoitaminen edellyttää niin sosiaalisten, psyykkisten kuin myös fyysisten tarpeiden huomioimista. Vuorovaikutus potilaan kanssa on tärkeää, koska tällöin hoitaja saa arvokasta tietoa hoidon suunnittelua ja arviointia varten.

Lähihoitajan työ sisältää entistä enemmän tietotekniikkaa muun muassa laboratorionäytteiden tilaamiseen, koetulosten vastaanottamiseen, potilaan tietojen rekisteröimiseen ja ajanvarausten hallintaan. Lähihoitajalta vaaditaan vastuunottokykyä, itsenäisyyttä ja järjestelmällisyyttä.

Lähihoitajien työpaikkoja ovat sairaalat, terveyskeskukset, työterveyshuollot, vanhainkodit, kotisairaanhoito sekä erilaiset terveydenhuoltoon keskittyneet yritykset. Lähihoitaja voi työskennellä myös yrittäjänä. Moni lähihoitaja työskentelee jonkin verran myös ulkomailla esimerkiksi erilaisten avustusjärjestöjen palveluksessa.

Yleisesti ottaen alan työllisyystilanne on erittäin hyvä. Terveydenhuoltoalan työvoiman tarvetta lisää erityisesti eläköityminen. Yleistä alalla ovat lyhytkestoiset sijaisuudet, mutta suhteita on usein helppo jatkaa peräkkäin.

Palaa sivun alkuun


Lähteet: TE-palvelut