Laboratorioalan perustutkinto | laborantti
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
Syksy
Laboratorioalan perustutkinto | laborantti
-
Kaukovainio
-
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
-
Useita (2)
Laboratorioalan perustutkinto
-
Tampere
-
Lähiopetus
-
Syksy
Bachelor of Laboratory Services | Laboratory Science
-
Vantaa
-
Lähiopetus
Laboratorioalan perustutkinto (180 osp)
-
Kerava
-
Oppisopimuskoulutus, Lähiopetus
Laboratorioalan perustutkinto | laborantti
-
Kokkola
-
Lähiopetus
-
Syksy
Laborantin koulutus
Laborantiksi opiskellaan ammattiopistossa suorittamalla laboratorioalan perustutkinto, josta valmistuu laborantiksi. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksena tai näyttötutkintona. Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Laborantin koulutuksessa pakolliset tutkinnon osat ovat laboratorion perustyöt, orgaaninen ja kromatografinen analytiikkka, bioanalytiikka sekä mittaukset ja laiteanalytiikka. Valinnaisia osia valitaan kaksi. Valinnaisia osia ovat biotekniset sovellukset, elintarvikeanalytiikka, laiteanalyysien sovellukset, teollisuuden prosessit ja ympäristöanalytiikka.
Opintojen alussa kerrataan matematiikkaa, perehdytään työ- ja kemikaaliturvallisuuteen sekä erilaisten mittavälineiden käyttöön. Laboranttikoulutus valmistaa tietenkin myös laboratoriossa toimimiseen.
Laborantti työelämässä
Laboranttien työtehtäviin kuuluu kemiallisten, fysikaalisten, mikrobiologisten ja aistinvaraisten määritysten tekeminen eri alojen laboratorioissa. Näytteiden otto ja tuotteiden testaus kuuluu myös laboranttien työnkuvaan.
Laborantti työllistyy esimerkiksi teollisuuden, kaupan alan tai biotekniikan yritysten laboratorioihin. Myös esimerkiksi valtio, kunnat, yliopistot, tulli ja poliisi voivat työllistää laborantteja. Laboranttina voi työskennellä muun muassa laadunvalvonnassa tai tuotantoprosessin seurannassa, tuotekehityksen parissa tai tutkimustöissä.
Laboranttikoulutus opettaa analyysimenetelmien hallintaa, huolellisuutta ja tarkkuutta, jotka kaikki ovat ammatissa tärkeitä. Laborantti tarkkailee ja varmistaa tuotteiden laatua, elintarvikkeiden terveellisyyttä ja ympäristön hygienisyyttä. Laborantteja työskentelee myös esimerkiksi rikoslaboratorioissa.
Työtehtävät vaihtelevat paljon siitä riippuen, minkä alan laboratoriossa laborantti työskentelee.
Laborantti käyttää työssään vaarallisia kemikaaleja, kaasuja, radioaktiivisia aineita ja mikrobeja, joten laitteiden käyttö ja mikrobiologiset työt edellyttävät vastuun ottamista työturvallisuudesta. Laborantin on oltava tarkka, huolellinen ja luotettava.
Laboratorioala kehittyy koko ajan, joten laborantin on oltava koko ajan perillä, mikä alalla on uutta. Laborantin on kouluttauduttava lisää, jotta pysyy mukana alan kehityksessä.
Laboranttien työllisyystilanne vaihtelee sen mukaan, minkä alan laboratoriossa on töissä tai haluaisi työskennellä.
Lähteet: ammattinetti.fi, Stadin ammattiopisto, Omnia