Suodata
Kuljettaja
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 29 tuloksesta
1
2
Mainokset

Suositut sijainnit

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Kuljettaja

Osaamista työelämän tarpeisiin

Kuljettaja huolehtii siitä, että ihmiset ja lasti pääsevät ehjänä perille

Kuljetusalan ammattilainen kuljettaa ihmisiä, tavaroita ja ajoneuvoja paikasta toiseen. Työssä korostuvat tehokkuus, turvallisuus ja hyvä asiakaspalvelu. Ala on kansainvälinen ja edellyttää ammattilaiselta laaja-alaista osaamista, asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoja sekä kielitaitoa. Kuljetusalan ammattilaiset sijoittuvat kuljetusliikkeiden, liikenteen, kaupan, teollisuuden ja julkisen sektorin palvelukseen.

Kuljettajan koulutusalaan kuuluvien opintojen suorittaminen antaa hyvät valmiudet kuljetusalalla työskentelyyn ja asiakaspalveluun. Koulutus valmistaa opiskelijaa työskentelemään ammattikuljettajana.

Logistiikan perustutkinto ammatillisissa oppilaitoksissa

Kuljettajaksi voit kouluttautua suorittamalla logistiikan perustutkinnon toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkintonimike on tällöin logistiikan perustutkinto. Logistiikan perustutkinnossa opiskellaan mm.asiakaspalvelua, ajoneuvon huoltoa, kuljetustekniikkaa, varastointia, kuorman käsittelyä, asiakaspalvelua, tietojenkäsittelyä ja yrittäjyytttä.

Logistiikan perustutkinnon opiskelija suuntautuu kuljetuspalvelujen, lentoasemapalvelujen tai sisälogistiikan osaamisalan opintoihin. Kuljetuspalveluiden osaamisalaopintojen suuntautumisvaihtoehdot ovat kuorma-autonkuljettaja, linja-autonkuljettaja tai yhdistelmäajoneuvonkuljettaja.

Logistiikalan ammattitutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Kuljetusalalle on myös mahdollista kouluttautua metrojunan tai raitiovaunun kuljettajaksi.

Metsäalan perustutkinto ammatillisissa oppilaitoksissa

Kuljetusalalle voi kouluttautua myös metsäkoneenkuljettajaksi toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkintonimike on tällöin metsäalan perustutkinto. Koulutuksessa perehdytään metsätalouden perusteisiin, metsänhoitoon, puunkorjuuseen, metsäkoneiden tekniikkaan, metsäkoneiden käyttöön ja huoltoon sekä  puutavara-auton tekniikkaan ja huoltoon.

Kuljetusalan opinnot ammattikorkeakoulussa

Logistiikka- tai liikennealan opintoja on mahdollista jatkaa ammattikorkeakoulussa. Tutkintonimike on tekniikan ammattikorkeakoulututkinto insinööri (AMK). 

Logistiikan alan tradenomiksi voi valmistua ammattikorkeakoulun liiketoiminnan logistiikan koulutusohjelmasta. Tutkintonimike on tällöin Tradenomi (AMK), liiketoiminnan logistiikka. Voit suorittaa tutkinnon Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, Lahden ammattikorkeakoulussa ja Turun ammattikorkeakoulussa. Logistiikkaan erikoistuneet tradenomit voivat työskennellä ostotoiminnan, varastoinnin, kuljetuksen tai kansainvälisen kaupan ammattilaisina. 

Puolustusvoimien kuljettajan koulutus

Puolustusvoimat kouluttaa vuosittain noin 3000 varusmiestä C1-, C-, PVC-, CE- ja D-luokan ajoneuvojen kuljettajiksi. Puolustusvoimien kuljettajakoulutukseen voi hakeutua kutsuntojen kautta. Vaatimuksena on vähintään B-luokan ajokortti ja mielenkiinto kuljetusalan tehtäviin. Palvelusaika on 347 vuorokautta. Puolustusvoimissa annettu kuljettajakoulutus antaa täydet pätevyydet ja valmiudet työskennellä kuljettajan tehtävissä varusmiespalveluksen jälkeen. Koulutus myös hyväksiluetaan kuljetus- ja logistiikka-alan opintoihin. Tavaraliikenteen perustason ammattipätevyyden suorittaneilla on mahdollisuus hakeutua myös linja-autonkuljettajan koulutukseen.

 

Kuljetusalan kelpoisuusehdot

Kuljetusalan ammattilaiset toimivat henkilöliikenteessä vastuullisina, palvelualttiina ja turvallisina kuljettajina. Heidän ammattitaitonsa ei horju haasteellisissa, muuttuvissa olosuhteissa. Kuljetusala on asiakaspalvelua, jossa on toimittava itsenäisesti ja vastuullisesti. Kuljetusala kehittyy jatkuvasti, ja ammattitaidon ylläpitäminen ja säädöksien ja lakien kunnoittaminen on osa työnkuvaa. 

Kuljettajan työssä tarvitset:

  • Kuorma-auton kuljettamiseen tarvitaan C-ajokortti, joka suoritetaan autokoulussa.
  • Yhdistelmäajoneuvon (rekan) kuljettajalla tulee olla CE-ajoneuvoluokan ajo-oikeus ja -kortti.
  • Kuorma-auton ja linja-auton ammattikuljettajilta vaaditaan henkilöliikenteessä ja tavaraliikenteessä vaadittavan ajokortin lisäksi myös ammattipätevyyskoulutus.

Kuljetus alaa opiskellut työelämässä

Suoritttamalla logistiikka- tai metsäalan perustutkinnon voit työskennellä erilaisissa ammateissa. Tavarat ja ihmiset liikkuvat nykyään enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja se heijastuu myös kansainväliseen kuljettajan ammattiin. Alalla nimittäin arvostetaan hyvää kielitaitoa, varsinkin englannin kielen taito on arvostettu kansainvälisille reiteille suuntautuneilla kuljettajilla.

LINJA-AUTONKULJETTAJA 

Linja-auton kuljettaja voi työskennellä niin kaupunki-, seutu- kuin kaukoliikenteessä tai tilausajokuskina. Työtehtävät edellyttävät ajoneuvon, rahastuslaitteiden ja linjakilpien käytön osaamista. Kuljettaja ei ainoastaan aja, vaan hän huolehtii myös asiakkaiden viihtyvyydestä ylläpitämällä linja-auton ja sen sosiaalitilojen siisteyttä sekä mahdollisia tarjoiluautomaatteja

VARASTONHOITAJA

Varastonhoitajan työtehtäviä ovat tavaroiden lähettäminen, vastaanottaminen ja varastoiminen, varastojärjestelmien käyttö sekä varastokirjanpidon hoito. Työpaikkoja on yritysten varastotehtävissä, kansainvälisissä logistiikkapalveluissa, kaupan alalla tai yrittäjänä.

KUORMA-AUTONKULJETTAJA

Kuorma-autonkuljettajat työskentelevät pääasiassa erilaisissa kuorma- tai pakettiautoilla suoritettavissa tavaraliikenteen kuljetuksissa. Voit erikoistua muun muassa pikakuljetuksiin tai lentoasemahuoltajan tehtäviin normaalisti tarjottavien suuntautumisopintojen ohella.

YHDISTELMÄAJONEUVONKULJETTAJA 

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajat voivat työskennellä kaikissa tavaraliikenteen kuljetuksissa. Koulutuksessa voi suuntautua oman kiinnostuksen mukaan esimerkiksi massatavara-, elintarvike-, ulkomaanliikenteen-, ympäristöhuollon- tai puutavarakuljetuksiin.

Yhdistelmäajoneuvokoulutuksessa suoritetaan B-, C- ja CE-ajokortti sekä ADR-ajolupa vaarallisten aineiden kuljettamiseen.

METSÄKONEENKULJETTAJA

Metsäkoneenkuljettajan tehtäviin kuuluvat puun kaato, istutukset ja näihin liittyvät työt. Työssä käytetään monitoimikonetta, kuormatraktoria tai kaivinkonetta. Myös huolto- ja korjaustyöt kuuluvat tehtäviin. Metsäkoneenkuljettajat työskentelevät koneyrittäjinä tai heidän palveluksessaan. Työ on itsenäistä ja vastuullista. Ammatissa on sopeuduttava yksintyöskentelyyn ja vuorotyöhön.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: tyomarkkinatori.fi, opintopolku.fi, kuljetusala.com