Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto | toimitilahuoltaja
-
Mänttä
-
Monimuotototeutus
-
Syksy
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto | maahanmuuttajille
-
Mänttä
-
Lähiopetus
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto | toimitilahuoltaja
-
Verkossa
-
Etätoteutus
Kiinteistönhoito ja kodinhoito
Kiinteistöalalla toimivat yritykset tuottavat monipuolisia kiinteistöpalveluja kuten kiinteistönhoito- ja siivouspalveluja. Kiinteistönhoito- ja siivouspalvelujen avulla kiinteistöt pidetään toimivina, viihtyisinä ja turvallisina. Alan suuremmat yritykset tarjoavat useista kiinteistöpalveluista koostuvia kokonaisuuksia, mutta pienemmät yritykset ovat usein erikoistuneet tietyn palvelun tuottamiseen.
Kiinteistönhoidon palvelut sisältävät esimerkiksi kiinteistöjen rakenteiden, osien ja teknisten järjestelmien korjauksia sekä kunnossa- ja ylläpitotehtäviä. Myös piha-alueiden hoito on keskeinen tehtäväalue. Kodinhoidon alaan kuuluvat puolestaan siivouspalvelut, joiden tarkoituksena on hoitaa kiinteistöjä ja sitä kautta lisätä ympäristön viihtyisyyttä ja terveellisyyttä.
Kiinteistönhoidon ja kodinhoidon opiskelu
Suomessa on tarjolla useita mahdollisuuksia kouluttautua kiinteistöalalle tai kodinhoidon pariin, mutta tyypillisimmin alalle päädytään ammatillisen koulutuksen kautta. Ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa esimerkiksi kiinteistöpalvelujen perustutkinnon, kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon tai talotekniikan perustutkinnon. Monimuototeutuksena on puolestaan tarjolla kiinteistöalan ja kodinhoidon perustutkintojen lisäksi esimerkiksi isännöinnin ammattitutkinto, kiinteistönhoitajan ammattitutkinto, kiinteistöpalvelujen ammattitutkinto sekä laitoshoitajan ammattitutkinto.
Missä voi opiskella kiinteistönhoitoa?
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa kiinteistöpalvelujen perustutkinto. Kiinteistönhoitoon suuntautuen tutkintonimike on kiinteistönhoitaja. Toimitilapalveluihin suuntautuen tutkintonimike on toimitilahuoltaja. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa myös seuraavat perustutkinnot:
- talotekniikan perustutkinto
- rakennusalan perustutkinto
- sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto
- kone- ja metallialan perustutkinnot
Perustutkinnot voidaan suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Kiinteistönhoidon ja kodinhoidon perustutkintojen lisäksi on tarjolla esimerkiksi isännöinnin ammattitutkinto, kiinteistönhoitajan ammattitutkinto, kiinteistöpalvelujen ammattitutkinto sekä
Kiinteistönhoito ammattikorkeakoulussa
Ammattikorkeakouluissa voi opiskella esimerkiksi talotekniikkaa, rakennustekniikkaa, automaatiotekniikkaa sekä sähkötekniikkaa. Tutkintonimike on tekniikan ammattikorkeakoulututkinto insinööri (AMK).
Kiinteistönhoito yliopistossa
Yliopistoissa voi opiskella teknisiä tieteitä ja suuntautua esimerkiksi rakennustekniikkaan, automaatiotekniikkaan tai sähkötekniikkaan ja elektroniikkaan. Alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri.
Missä voi opiskella kodinhoitoa?
Kodinhoitopalveluilla tarkoitetaan kodin arjen tehtäviä, kuten kodin siivousta, tekstiilien huoltoa, ruoanvalmistusta ja tarjolle laittoa. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua kotityöpalveluihin, jolloin tutkintonimike on kodinhuoltaja.
Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona. Näyttötutkintona voidaan suorittaa myös kotityöpalvelujen ammattitutkinto. Purustutkinnon lisäksi voit suorittaa laitoshoitajan ammattitukinnon.
Kiinteistönhoito ja kodinhoito työelämässä
Kiinteistöalan ja kodinhoidon yhteiskunnallinen merkitys on huomattava, sillä yli 65 prosenttia suomalaisten varallisuudesta on sidottu kiinteistöihin. Suunnitelmallisella ja ammattimaisella ylläpidolla kiinteistöt pysyvät kunnossa ja niiden arvo säilyy.
Kiinteistöalan ja kodinhoidon työtehtävät ovat monipuolisia ja työpäivät vaihtelevia. Työpaikat sijaitsevat kiinteistö-, kotipalvelu- ja isännöintiyrityksissä. Siivouspalvelujen työpaikat voivat sijaita julkisten tilojen lisäksi myös asiakkaiden kodeissa. Kiinteistönhoidon ja siivouspalvelujen lisäksi alan yritykset ovat usein erikoistuneita isännöintiin, kiinteistöjen turvapalveluihin tai teknisiin palveluihin kuten lämpöön, veteen, ilmastointiin ja sähköön tai toimitilapalveluihin.
Työllisyystilanne kiinteistö- ja kodinhoitoalalla on hyvä, sillä kiinteistö- ja kodinhoitopalveluja tarvitaan jatkuvasti. Teknisen osaamisen lisäksi työssä korostuvat asiakaspalvelutaidot, itsenäisyys, ryhmätyötaidot ja vastuullisuus. Perustehtävien lisäksi kiinteistöala ja kodinhoito tarjoavat myös erilaisia johto-, esimies-, kehittämis- ja myyntitehtäviä.
Lähde: tyomarkkinatori.fi