Brändin ja markkinoinnin kehittäminen – liiketoiminnan erikoisammattitutkinto
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
13.2.2025
Markkinoinnin johtamisen tutkinto MJD™
-
Verkossa
-
Etätoteutus
APV1 Sijoituspalvelututkintoon valmentava koulutus
-
Verkossa
-
Etätoteutus
Tekninen ratkaisumyynti – liiketoiminnan ammattitutkinto
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
15.4.2025
B2B-myynnin koulutusohjelma
-
Verkossa
-
Etätoteutus
Liiketoiminnan ja myynnin johtaminen – liiketoiminnan erikoisammattitutkinto
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
8.5.2025
Kiinteistönvälittäjän digimarkkinointi
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
11.4.2025
Digi- ja somemarkkinointi – liiketoiminnan ammattitutkinto
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
2.10.2025
B2B-myynti – liiketoiminnan ammattitutkinto
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
25.3.2025
Merkonomi – liiketoiminnan perustutkinto
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
Useita (2)
Kirjanpitäjän tutkinto™
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
4.2.2025
Palvelumuotoilu ja tuotteistaminen – tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
19.3.2025
Digitaalisen markkinoinnin koulutusohjelma
-
Verkossa
-
Etätoteutus
Luottotutkinto™
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
30.10.2025
Vastuullisuusjohtamisen asiantuntija
-
Verkossa
-
Etätoteutus
Talouspäällikön tutkinto™
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
Useita (2)
Taloushallinto – liiketoiminnan ammattitutkinto
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
Useita (2)
Tekoälyn mahdollisuudet taloushallinnossa
-
Verkossa
-
Etätoteutus
-
6.5.2025
Opiskelemaan kauppatieteitä ja liiketaloutta?
Kauppatieteet alana on monipuolinen kokonaisuus, jonka sisällä on useita eri suuntautumisvaihtoehtoja ja valmistuneet työskentelevät monissa erilaisissa tehtävissä ja ammateissa Suomessa ja ulkomailla.
Kauppatieteitä voi opiskella Suomessa eri yliopistoissa Helsingissä, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Turussa, Oulussa ja Vaasassa. Lisäksi Turun yliopistolla on yksikkö Porissa, Hankenilla Vaasassa ja Aallon kauppakorkeakoululla Mikkelissä.
Kauppatieteitä voi mainiosti opiskella myös avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa väyläopintoina sekä yliopistoissa tai kauppakorkeakouluissa ulkomailla.
Kauppatieteiden opiskelu yliopistossa
Yliopiston kauppatieteellinen koulutusala kouluttaa opiskelijoita nopeasti muuttuvan ja kansainvälistyvän talouselämän haasteisiin ja ajankohtaisiin seikkoihin. Kauppatieteellisellä alalla opiskelija perehtyy muun muassa taloushallintoon, markkinointiin sekä johtamiseen. Koulutuksessa korostuvat myös yrittäjyys ja kansainvälisyys, yritystalouden analysointi sekä siihen liittyvä päätöksenteko.
Yliopistojen kauppatieteelliset tutkinnot ovat kauppatieteiden kandidaatin tutkinto, kauppatieteiden maisterin tutkinto sekä kauppatieteiden tohtorin tutkinto. Kauppatieteellisestä tiedekunnasta valmistuneet toimivat pääsääntöisesti yritysten ja julkishallinnon sekä järjestöjen erilaisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä. Alalta voi suuntautua myös luovempiin ja visuaalisempiin työtehtäviin, kuten markkinointiin, mainontaan tai viestintään.
Kauppatieteelliset opinnot tarjoavat tien myös jatko-opintoihin ja tieteelliseen tutkimustyöhön.
Alla on listattuna eri kaupallisen alan suuntautumisvaihtoehtoja, joita yliopistoissa on mahdollista opiskella:
- Johtaminen ja organisaatiot
- Kansainvälinen liiketoiminta
- Laskentatoimi
- Logistiikka
- Markkinointi
- Rahoitus
- Taloustiede
- Kansantalous
- Talousoikeus
- Tuotantotalous
- Yrittäjyys
- Yritysjuridiikka
- Henkilöstöhallinto
Liiketalouden opiskelu ammattikorkeakoulussa
Liiketalouden koulutuksesta valmistuvalla tradenomilla on hyvät henkilökohtaiset työväline- ja projektitaidot sekä monipuolinen viestintäosaaminen. Hänen toiminnassaan korostuvat myynti- ja palveluhenkisyys, kansainvälisyys sekä vastuullisuus ja eettisyys. Tradenomi on liike-elämän moniosaaja, jolla on valmiudet toimia asiantuntija-, kehittämis- ja johtotehtävissä sekä yrittäjänä.
Ammattikorkeakoulun liiketalouden linjalla opiskelija voi suuntautua muun muassa seuraaville aloille:
- HR ja johtaminen
- Markkinointi ja viestintä
- Talous ja rahoitus
- Yrittäjyys
- Palvelujen ja liiketoiminnan kehittäminen
- Myynti ja asiakkuudet
- Asiantuntijapalvelut ja kielet
- International business
Liiketoiminnan ammatillinen koulutus
Ammattikouluissa talousalan opintoja voi suorittaa liiketoiminnan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon muodoissa. Liiketoiminnan perustutkinnon suorittanut valmistuu merkonomiksi. Merkonomit työllistyvät erilaisiin asiakaspalvelun ja myynnin tehtäviin. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot soveltuvat liiketoiminnan alalla jo työskenteleville henkilöille, jotka haluavat kehittää osaamistaan. Liiketoiminnan alan työpaikkoja ovat muun muassa vähittäis- tai tukkukaupat, palveluja tuottavat, myyvät tai välittävät yritykset, julkishallinnon organisaatiot, toimistot ja virastot, pankit ja vakuutusyhtiöt, erilaiset johtotehtävät tai raha- ja talouspalveluiden tehtävät.
Liiketoiminnan alalla tarvitaan yleistä liiketoiminnallista osaamista, hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, kielitaitoa ja tietoteknistä osaamista. Liiketoiminnan ammattilaisena olet luotettava, laatutietoinen, oma-aloitteinen sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkinen.
Liiketoiminnan alan työllisyysnäkymät ovat hyvät. Alan tutkinnoissa osoittama osaaminen voidaan hyödyntää laajasti elinkeinoelämän kaikilla sektoreilla.
Opiskelu ulkomailla
Monet haluavat myös opiskella ulkomailla, jolloin yleisin tapa on opiskelijavaihto. Vaihtoon voi päästä opiskelijavaihto-ohjelmien kautta tai hankkimalla vaihto-opiskelupaikkansa itse. Vaihto-opiskelijaohjelmia on monia ja useimmat suomalaiset koulut ovat niissä mukana. Oppilaitoksilla voi myös olla omia vaihto-opiskelusopimuksia ulkomaisten koulujen kanssa.
Vai oletko kenties kiinnostunut suorittamaan koko kaupallisen alan koulutuksen ulkomailla? Tuhannet suomalaiset suorittavat tutkintoaan ulkomailla, etkä siis ole yksin miettiessäsi tätä mahdollisuutta. Sinun kannattaakin ottaa yhteyttä suoraan kiinnostuksesi kohteena olevaan kouluun saadaksesi kaikki tarvittavat tiedot.
Työelämä
Suuntautuminen opintojen aikana vaikuttaa suuresti siihen, minkälaisiin työtehtäviin opiskelun jälkeen päätyy. Suuntautuminen selkiytyy opintojen aikana kursseja käydessä, eikä siitä tarvitse stressata opintoihin haettaessa. Kaupallisen alan työtehtävät ovat todella monipuolisia. Ammattinimikkeitä voivat olla esimerkiksi:
- rahoitusasiantuntija
- markkinointipäällikkö
- viestintäpäällikkö
- myyntipäällikkö
- myyjä
- analyytikko
- kuluttajaneuvoja
- sihteeri / assistentti
- meklari
- controller
- myyntiedustaja
- asiakasvastaava
- tilastotutkija
- mediasuunnittelija
- mainospäällikkö
- kirjanpitäjä
Lisätietoa
Kauppatiede / Liiketalous -koulutusalan alakategorioihin olemme keränneet tarkempaa tietoa tietyistä kaupallisen alan suuntautumisvaihtoehdoista. Voit siis lukea lisää aiheista johtaminen, kansainvälinen liiketoiminta, markkinointi/myynti, taloushallinto, yrittäjyys sekä yrittäjän ammattitutkinto verkossa klikkaamalla kyseistä kategoriaa.
Lähteet: kauppatieteet.fi, Haaga-Helia, Opetushallitus, Opintopolku