🌊 Haluatko ulkomaille opiskelemaan? Me autamme!

Suodata
Kauneudenhoitoala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-1 koulutusta 1 tuloksesta
Mainokset

Kauneudenhoitoalan koulutus valmistaa monipuolisiin työtehtäviin

Monipuolisessa kauneudenhoitoalan työssä tarvitaan muun muassa kauneudenhoidon osaamista, asiakaspalvelutaitoja ja kädentaitoja. Alan tuottamilla palveluilla vaikutetaan asiakkaan ulkonäköön ja lisäksi esimerkiksi ihon, hiusten ja kynsien terveyteen.

Kauneudenhoitoalalla tarjotaan elämyksiä, edistetään kauneutta ja hyvinvointia sekä pyritään osaltaan myös vahvistamaan asiakkaan omaa persoonallisuutta.

Kauneudenhoitoalan ammattilaiset, kuten kosmetologit, parturi-kampaajat ja meikkaaja-maskeeraajat, tekevät työtään joko toisen palveluksessa, niin kutsutulla vuokratuolisopimuksella, itsenäisinä yrittäjinä tai palkattuina työntekijöinä.

Kosmetologin työn vaatimukset

Kosmetologisia hoitoja tehdään erilaisissa kauneudenhoitoalan yrityksissä, kuten esimerkiksi kauneushoitoloissa ja kylpylöissä. Kosmetologi hoitaa asiakkaan ihoa sekä huolehtii ihon ja kehon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kosmetologi on ihonhoidon ammattilainen. Työ voi sisältää esimerkiksi kasvojen, vartalon, jalkojen ja käsien hoitoja sekä hierontaa. Lisäksi kosmetologit voivat tehdä laitehoitoja. Hoitotyön lisäksi kosmetologit auttavat asiakkaita hoitotuotteiden valinnassa ja niiden käytössä, sekä opastavat ihon itsehoidossa.

Kosmetologit voivat toimia vuokratuoliyrittäjinä, palkattuina työntekijöinä tai yksityisyrittäjinä. Myös myynnin ja markkinoinnin tehtävissä sekä opetuksessa työskentelee kosmetologeja.

Kosmetologi tarvitsee työssään paitsi alan asiantuntemusta ja kädentaitoja, myös asiakaspalvelutaitoja, luovuutta ja estetiikan tajua. Lisäksi on tunnettava ihmisen fysiologiaa, ihon rakennetta, sen toimintaa ja sairauksia sekä yleisiä hygienia-asioita.

Kosmetiikkaesittelijän työssä luontevasta esiintymistaidosta ja kielitaidosta on hyötyä. Alalla työskentelevien on lisäksi hyvä olla perillä muodin tuoreimmista villityksistä sekä seurattava alaan olennaisesti liittyvän terveydenhuollon, tuotteiden ja teknologian kehitystä.

Parturi-kampaajan työn vaatimukset

Parturi-kampaamopalveluita tarjoavat parturit, kampaamot ja parturi-kampaamot. Alan ammattilaisia työskentelee lisäksi kylpylöissä, kauneushoitoloissa, teatteri-, televisio- ja elokuvaproduktioissa sekä esimerkiksi palvelutaloissa.

Parturi-kampaajat toimivat usein yrittäjinä joko liikkeenharjoittajina tai ammatinharjoittajina. He voivat toimia myös vuokratuoliyrittäjinä tai palkattuina työntekijöinä. Osa alan työntekijöistä toimii myynnin, markkinoinnin, konsultoinnin tai opetuksen tehtävissä.

Parturi-kampaajan työssä on oltava asiakaspalveluhenkinen ja osattava ottaa huomioon asiakkaan tarpeet. Alalla tarvitaan asiakaspalvelutaitojen ja alan kädentaitojen lisäksi luovuutta ja estetiikan tajua.

Parturi-kampaajan on lisäksi oltava perillä alan muodista, trendeistä ja tuotteiden kehityksestä.

Meikkaajan ja maskeeraajan työn vaatimukset

Meikkaaja-maskeeraaja voi työskennellä esimerkiksi teatteri-, televisio-, elokuva- ja oopperatuotannossa. Lisäksi maskeerausta tarvitaan mainos-, muoti- ja lehtikuvauksissa, muoti- ja hiusnäytöksissä sekä esimerkiksi musiikkivideoita tehdessä.

Onnistunut maskeeraus auttaa esiintyjää näyttämään halutunlaiselta, ja ammattitaitoinen maskeeraaja osaa ottaa työssään huomioon esimerkiksi valaistuksen ja kuvausvälineet.

Koska maskeeraajan työ tukee ohjaajan tai esimerkiksi muotikuvauksen tilaajan toiveita ja päämääriä, tulee hänen kyetä vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Maskeerauksen lopputuloksen on täydennettävä ja tuettava käsikirjoitusta, ohjausta, puvustusta, lavastusta ja valaistusta sekä ajallisesti että tyylillisesti.

Meikkaaja-maskeeraajat työskentelevät pääasiallisesti yrittäjinä tai freelancereina. Alalla voi työskennellä myös opetustehtävissä, kosmetologi-, maskeeraus- ja parturi-kampaamokouluissa sekä maahantuojien palveluksessa.

Työ vaatii sosiaalisia taitoja, kädentaitoja, värisilmää, luovuutta sekä tietysti esteettistä ja taiteellista näkemystä.

Hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelu eri oppilaitoksissa

Koska kauneudenhoitoalalla voi työskennellä varsin erilaisissa tehtävissä, on alan ammattilaiseksi kouluttautumisen polkujakin monia.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kauneudenhoitoalan perustutkinnon. Kosmetologiaan suuntautuvien tutkintonimike on kosmetologi, kauneudenhoitoon ja tuoteneuvontaan suuntautuvien kosmetiikkaneuvoja. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa myös hiusalan perustutkinnon, jolloin tutkintonimike on parturi-kampaaja.

Perustutkinnot voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös hiusalan ammattitutkinto sekä hiusalan erikoisammattitutkinto ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto.

Alalle voi kouluttautua myös oppisopimuskoulutuksessa.

Kauneudenhoitoalalla toimii lisäksi paljon yksityisiä oppilaitoksia, jotka järjestävät muun muassa maskeeraajien koulutusta. Maskeeraajan koulutukseen hakeutuvien pohjakoulutuksena voi olla esimerkiksi kosmetologin tai parturi-kampaajan tutkinto.

Näyttötutkintoina voidaan suorittaa teatterialan ammattitutkinto sekä teatterialan erikoisammattitutkinto, joissa voi suuntautua maskeeraukseen.

Myös ammattikorkeakouluissa voi opiskella kauneudenhoitoalaa. Tutkintonimike on kauneudenhoitoalan ammattikorkeakoulututkinto estenomi (AMK).

Hius- ja kauneudenhoitoalalla työskenteleminen

Suuri osa kauneudenhoitoalan ammattilaisista työskentelee yrittäjinä. He voivat työskennellä esimerkiksi kauneudenhoitoalan yrityksissä, kauneushoitoloissa, kylpylöissä, kosmetiikan maahantuonnissa, kosmetiikkaliikkeissä, tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla, parturi-kampaamoissa tai alan oppilaitoksissa opetustehtävissä.

Alalla työskentelevän tulee olla palvelu- ja yhteistyöhenkinen, rehellinen ja luotettava sekä luova, oma-aloitteinen ja kehittymishaluinen.

Palaa sivun alkuun

Lähteet:  Tyomarkkinatori.fi, WinNova.fi