Ratsastuslukio
-
Ruovesi
-
Lähiopetus
-
Syksy
Opiskele hevosalaa ja tee harrastuksesta ammatti
Hevosala on toimiala, joka tarjoaa elinkeinon, työtä ja harrastusmahdollisuuksia kunnissa ja kaupungeissa. Ala elävöittää maaseutua ja työllistää suoraan yli 15 000 henkilöä Suomessa. Välilliset vaikutukset ovat moninkertaiset muun muassa monipuolisten palvelujen tarjonnan, rehu-, rakentamis- ja varustekaupan kautta.
Monesta muusta toimialasta poiketen hevostalouden vaikuttavuutta ei voida mitata vain alan elinkeinotoiminnan tuottavuudella, pelkkinä euroina tai työpaikkojen lukumääränä. Hevostaloudella on myös sosiaalisia vaikutuksia. Se tarjoaa tasa-arvoisen liikuntaharrastuksen, hengähdysmahdollisuuden hektisestä arjesta, sosiaalisen tukiverkoston sekä auttaa syrjäytymisen ehkäisyssä ja kuntoutuksessa.
Hevosharrastuksen parissa tehdään merkittävää nuorisotyötä ja ratsastus on erityisesti naisten ja tyttöjen suosituimpia kilpailu- ja kuntoilulajeja. Harrastuksesta voi kouluttautumisen kautta muotoutua myös ammatti. Hevostallit ovat keskittyneet sinne missä ihmisetkin ovat, ja useimmiten niitä löytyy kasvukeskusten lähettyviltä. Hevostalous on myös maaseudun toimiala.
Opiskelu hevosalalla
Kaikissa hevosalan ammateissa on tunnettava hevoset erittäin hyvin sekä osattava käsitellä ja hoitaa niitä oikein. Hevosalan opinnoissa ja myöhemmin alan työtehtävissä tarvitaan myös markkinointi- ja asiakaspalveluhenkisyyttä. Hevosalan työ edellyttää itsenäistä ja oma-aloitteista työskentelyotetta sekä vastuullisuutta. Hevosalan työntekijän on viihdyttävä hyvin eläinten parissa sekä jatkuvasti ylläpidettävä ja kehitettävä hevosten käsittelytaitoaan.
Ammatissa vaaditaan lisäksi hyvää kuntoa ja terveyttä. Hevosalan työ ei sovellu rehu- tai eläinpölylle allergisille ihmisille.
Hevosalalla voi erikoistua useille eri osaamisaloille, mutta hevosten hoitamisen perusteet kuuluvat kaikkiin koulutuksiin. Erikoistumisaloja ovat mm. hevostenhoitajan ammatti, ratsastuksen opetus, hevosvalmennus tai kengitys.
Hevosalalla opiskelua voi painottaa myös oman yrityksen perustamiseen. Itsenäisen talliyrittäjän pitää tuntea hevosalan kehitysnäkymät ja pystyä suunnittelemaan tallin toiminta kannattavasti. Talliyrittäjän pitää osata kouluttaa varsasta kilpaileva ratsuhevonen tai kilpaileva ravuri tai vaihtoehtoisesti hallita siitostallin toiminnot.
Missä hevosalaa voi opiskella?
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hevostalouden perustutkinnon. Perustutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena ja näyttötutkintona. Hevostalouden perustutkintoon kuuluu pakollisia tutkinnon osia. Pakollisuus riippuu aina valitusta osaamisalasta eli suuntautumisesta. Pakollisia tutkinnon osia hevostalouden perustutkinnossa ovat:
- Hevostenhoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen
- Yrittäminen hevostalousalalla
- Tallin ja talliympäristön hoitaminen
- Ratsastaminen ja raviurheilu
- Ratsastaminen ja ajaminen
- Ratsastuksenohjaajan ratsastaminen
- Ratsuhevosten kouluttaminen ja ratsastuskoulussa työskenteleminen
- Ratsastuksen ohjaaminen
Pakollisten tutkinnon osien lisäksi opintoihin kuuluu valinnaisia tutkinnon osia. Esimerkkejä valinnaisten tutkinnon osien aihepiireistä ovat mm.:
- Ravi- tai ratsuhevosten hoitaminen
- Eri-ikäisten ravihevosten valmentaminen
- Kilpahevosten hoitaminen ja ravitallilla työskenteleminen
- Ratsun peruskouluttaminen
- Hevoskasvattajana toimiminen
- Hevosharrasteohjaajana työskenteleminen
- Hevosharrastajan ohjaaminen
- Hevosharrastepalvelujen tuottaminen
- Hevosen kengitystarpeen arvioiminen
- Kengittäminen
- Hevosvarusteiden huoltaminen ja valmistaminen
- Hevosajotöiden tekeminen
- Hevostapahtumien järjestäminen
- Hevosklinikka-avustajana toimiminen
- Yritystoiminnan suunnittelu
Alalla voi suorittaa lisäksi näyttötutkintona hevostenvalmentajan, kengityssepän ja ratsastuksenopettajan ammattitutkinnot sekä ratsastuksenopettajan, hevosurheilumanagerin, kengityssepän ja tallimestarin erikoisammattitutkinnot. Alan oppilaitokset järjestävät myös hevosalaan liittyvää ammatillista lisäkoulutusta.
Työllistyminen hevosalalle opintojen jälkeen
- ratsastuksenohjaaja
- tallimestari
- tallimies
- talliyrittäjä
- hevostenhoitaja
- hevosvalmentaja
- ratsastuksenohjaaja
Palkkaus
Hevostenhoitajan palkkaus perustuu Maaseutuelinkeinojen työehtosopimukseen. Työntekijän henkilökohtainen tuntipalkka koostuu työn vaativuuden perusteella määräytyvästä työkohtaisesta palkasta, työntekijän pätevyyden perusteella määräytyvästä henkilökohtaisesta palkanosasta ja lisien perusteella määräytyvästä osuudesta.