"Helsingissä parasta on se, että se ottaa opiskelijat lämpimästi vastaan, mutta on samalla paljon muutakin kuin pelkkä opiskelijakaupunki."
– Laura, 22 v.
Helsinki – Opiskelijaystävällinen kaupunki
Monipuolisten opiskelumahdollisuuksien lisäksi pääkaupunki tarjoaa opiskelijalle monipuolisen palvelutarjonnan ja runsaat vapaa-ajanviettomahdollisuudet. Palvelut ovat usein helposti ja kätevästi oppilaitosten lähellä tai hyvien kulkuyhteyksien päässä.
Opiskelija pärjää Helsingissä mainiosti ilman autoa, sillä oppilaitoksille ja vapaa-ajan menoihin pääsee helposti raitiovaunulla, metrolla, bussilla tai lähijunalla. Vuoroja kulkee usein ja julkisilla pääsee melkein minne tahansa.
Opiskelijaedut hyötykäyttöön
Opiskelijalle Helsinki tarjoaa monia rahanarvoisia etuja. Opiskelijan paras kaveri onkin voimassa oleva opiskelijakortti, jonka vilauttaminen kannattaa ottaa jokapäiväiseksi tavaksi. Esimerkkejä opiskelijaeduista ovat joukkoliikenteestä ja ruokailusta sekä monista harrastuksista ja kulttuuririennoista saatavat alennukset.
Helsinki tarjoaa monia mahdollisuuksia kulttuurin kokemiseen. Kansallisooppera, kaupunginteatteri, useat elokuvateatterit ja konsertit antavat kävijöilleen unohtumattomia kokemuksia. Lisäksi kaupungissa järjestetään paljon livekeikkoja.
Kaupunki tarjoaa lisäksi oivallisia liikuntamahdollisuuksia, joista moni on suunnattu myös opiskelijoille. Esimerkiksi Yliopistoliikunnan laaja ja edullinen tarjonta on tutustumisen arvoinen. Opiskelijaa ei unohdeta myöskään ruokailun suhteen, vaan opiskelijaravintoloita, joissa yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat voivat aterioida kukkarolle sopivaan hintaan, on ripoteltu ympäri kaupunkia.
"Helsinki on opiskelijakaupunkina yksinkertaisesti monipuolinen! Menoa riittää niin opiskelijamenoissa kuin myös muissakin aktiviteeteissa!"
– Atte, 24 v.
"Vaikka opiskelu Helsingissä on melko itsenäistä, kaupunki tarjoaa opiskelijalle monenlaista tekemistä!"
– Veera, 23 v.
Asuminen Helsingissä
Opiskelija-asunto on monen opiskelijan elämäntilanteeseen parhaiten sopiva asumismuoto. Opiskelija-asunnot ovat vapaiden markkinoiden vuokra-asuntoja edullisempia ja useimmiten hyvien kulkuyhteyksien päässä oppilaitoksista.
Pääkaupunkiseudulla suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja on HOAS, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö, mutta myös useat ylioppilaskunnat sekä monet osakunnat ja ainejärjestöt tarjoavat opiskelija-asuntoja. HOAS:in asuntoa voivat hakea kaikki peruskoulun jälkeisessä oppilaitoksessa päätoimisesti tutkintoaan suorittavat opiskelijat.
Pääkaupunkiseudulla asuntojen kysyntä on etenkin lukukausien alussa vilkasta. Asuntohakemus kannattaakin jättää heti opiskelupaikan varmistuttua ja mielellään monelle eri taholle. Suurista hakemusmääristä huolimatta syksyn ruuhkahuippu on loppujen lopuksi melko lyhyt, ja yleensä opiskelija-asuntoyhteisöt pystyvät tarjoamaan asunnon kohtuullisessa ajassa. Kannattaa myös muistaa, että hakutoiveissa kannattaa olla valmis joustamaan, jolloin asunnon saantikin helpottuu.
Kannattaa myös katsastaa yksityiset vuokramarkkinat ja harkita kimppakämppää muiden opiskelijoiden kanssa – kimppakämpässä asuminen tulee halvemmaksi kuin yksiössä yksin asuminen.
Yliopisto- ja ammattikorkeakoulukoulutus pääkaupunkiseudulla
Pääkaupunkiseudun yliopistot tarjoavat opetusta jopa 20 alalla. Helsingin yliopisto toimii neljällä kampuksella; keskustassa (ihmistieteet), Kumpulassa (luonnontieteet), Meilahdessa (lääketiede) ja Viikissä (biotieteet).
Aalto-yliopistoon kuuluu kuusi korkeakoulua: Kauppakorkeakoulu, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Insinööritieteiden korkeakoulu, Kemian tekniikan korkeakoulu, Sähkötekniikan korkeakoulu ja Perustieteiden korkeakoulu.
Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu muodostavat yhdessä Taideyliopiston.
Hanken tarjoaa ruotsinkielistä kauppatieteiden opetusta.
Katso Helsingissä tarjottavia yliopisto- ja korkeakoulutuksia tästä.
Helsingin seudulla toimii kuusi ammattikorkeakoulua: HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu, Arcada – Nylands svenska yrkeshögskola, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Laurea ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakoulut ovat monialaisia korkeakouluja, jotka korostavat yhteyttä työelämään ja alueelliseen kehittämiseen. Katso Helsingissä tarjoattavia ammattikorkeakouluopintoja tästä.
Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus Helsingissä
Helsingissä on miltei 40 lukiota, joista suurin osa on suomenkielisiä yleislukioita. Ruotsinkielisiä lukiota on neljä. Joillakin yleislukioilla on linjoja, joille on opetussuunnitelmassa määritelty painotus, esimerkiksi taloustieteessä, kirjallisuudessa tai taito- ja taideaineissa. Lisäksi Helsingissä on erityisen koulutustehtävän saaneita lukioita, jotka ovat erikoistuneet mm. matematiikkaan, luonnontieteisiin, kuvataiteeseen, ilmaisutaitoon, musiikkiin, urheiluun, kieliin tai englanninkieliseen IB-opetukseen. Aikuislukioita Helsingissä on kolme.
Helsingissä on yhteensä 12 ammatillista oppilaitosta, joista yksi on Helsingin kaupungin ylläpitämä. Helsingissä on myös yksityisiä tai säätiöiden ylläpitämiä kaupan ja hallinnon, kulttuurialan, matkailu-, ravitsemis- ja talousalan, sosiaali- ja terveysalan sekä tekniikan ja liikenteen alan ammatillisia oppilaitoksia.
Lähteet: helsinki.fi
Kuvat: Helsinkin kaupungin matkailu- ja kongressitoimiston materiaalipankki (visithelsinki.fi)