🌊 Haluatko ulkomaille opiskelemaan? Me autamme!

Suodata
Elokuva-ala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta
Mainokset

Usein kysytyt kysymykset

  • Elokuva-alalle voi kouluttautua useaa eri reittiä esimerkiksi ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Elokuva-alalla eteneminen edellyttää yleensä koulutuksen lisäksi hyvää asenetta tekemiseen ja verkostoitumista jo opiskeluaikoina.

  • Elokuva-alalla työskennellään monilla eri tehtäväalueilla, joten alalle soveltuva koulutuskin vaihtelee. Yliopistossa voi opiskella elokuvataidetta tai esimerkiksi lavastustaidetta. Ammattikorkeakouluissa voi elokuvaa ja televisiota opiskellen suuntautua tuottamiseen, käsikirjoittamiseen, kuvaukseen, leikkaukseen ja äänisuunnitteluun sekä teatterin ja tapahtumien ääni- ja valosuunnitteluun.

  • Elokuvaohjaajaksi voi opiskella Aalto-yliopistossa. Myös ulkomailla sijaitsee useita eri oppilaitoksia, joista voit valmistua elokuvaohjaajaksi.

  • Elokuva-ala käsittää runsaasti eri ammatteja, kuten esimerkiksi ohjaaja, näyttelijä, käsikirjoittaja, tuottaja, äänisuunnittelija ja lavastaja. Lisäksi elokuva-alalla työskentelee assistentteja, operaattoreja ja editoreja. Alalla voi työskennellä siis omien kiinnostustensa ja osaamisensa mukaisissa töissä.

Elokuva-alalla työskennellään monilla eri tehtäväalueilla

Elokuvat ovat keskeinen osa kulttuuria, ja niiden katsominen suosittua ajanvietettä. Elokuvat vaihtelevat pitkistä elokuvista dokumentteihin ja animaatioon. Elokuva-alan toiminta voidaan jaotella elokuvatuotantoon, elokuvien markkinointiin ja levitykseen sekä esitystoimintaan. Elokuva-alan työtehtävät vaihtelevat taiteellisesta luomisesta tekniseen toteutukseen ja erilaisiin kaupallisiin tehtäviin.

Elokuva-alan koulutus

Elokuva-alalla työskennellään monilla eri tehtäväalueilla, joten alalle soveltuva koulutuskin vaihtelee.

Yliopistossa voi opiskella elokuvataidetta. Opinnoissa voi suuntautua ohjaukseen, kuvaukseen, käsikirjoitukseen, leikkaukseen, tuotantoon, äänitykseen ja äänisuunnitteluun sekä dokumentaariseen elokuvaan. Lisäksi yliopistossa on mahdollista opiskella myös lavastustaidetta. Opinnoissa voi suuntautua elokuva- ja televisiolavastukseen, näyttämölavastukseen ja pukusuunnitteluun. 

Teatteri- ja tanssialalla voi opiskella ohjausta, näyttelijäntyötä ja teatterityötä, dramaturgiaa sekä valo- ja äänisuunnittelua. Yliopistossa voit opiskella myös audiovisuaalista mediakulttuuria.

Yliopistokoulutuksessa alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on taiteen maisteri.

Ammattikorkeakouluissa voi elokuvaa ja televisiota opiskellen suuntautua tuottamiseen, käsikirjoittamiseen, kuvaukseen, leikkaukseen ja äänisuunnitteluun sekä teatterin ja tapahtumien ääni- ja valosuunnitteluun. Tutkintonimike on kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto medianomi (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi opiskella myös esittävää taidetta. Tutkintonimike on kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK).

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. Tutkintonimike on media-assistentti. Opinnoissa voi suuntautua esimerkiksi esitystekniikkaan, videoilmaisuun ja äänituotantoon. Perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto sekä audiovisuaalisen viestinnän erikoisammattitutkinto.

Myös oppisopimuskoulutus ja kansanopistolinjat tarjoavat mahdollisuuden kouluttautua alalle.

Elokuva-alan ammattilainen työelämässä

Elokuva-alan ammattilainen työskentelee useimmiten elokuvatuotantoyhtiöissä,  videotuotantoyhtiöissä tai animaatiotuotantoyhtiöissä. Alan yritykset ovat tyypillisesti pieniä.

Elokuva-alalla yleistä on toimiminen freelancena, ammatinharjoittajana, yrittäjänä tai alihankkijana. Kilpailu alan työtilaisuuksista on kovaa, eikä kaikille alalle kouluttautuneille riitä töitä.

Elokuva-alan ammattinimikkeitä: Elokuvatuottaja. Tuottaja. Tuotantopäällikkö. Elokuva-ohjaaja. Ohjaaja. Apulaisohjaaja. Käsikirjoittaja. Elokuvaaja. Kuvaaja. Kameramies. Näyttelijä. Lavastaja. Lavastajan assistentti. Pukusuunnittelija. Puvustonhoitaja. Päämaskeeraaja. Maskeeraussuunnittelija. Maskeeraaja. Maskeeraajan assistentti. Rekvisitööri. Roolittaja. Kuvauspäällikkö. Kuvatarkkailija. Valaistusmestari. Valaisija. Valomies. Pää-äänittäjä. Kakkosäänittäjä. Kenttä-äänittäjä. Äänisuunnittelija. Äänitarkkailija. Äänittäjä. Ääniassistentti. Elokuvaleikkaaja. Leikkaaja. Kuvaussihteeri.Tv-, elokuva- ja videokääntäjä. Avustaja.

Palaa sivun alkuun

Lähteet:  Ammattinetti.fi