Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
-
Tampere
-
Lähiopetus
-
Syksy
Opiskelemaan elintarvikealaa?
Elintarvikeala kattaa ruoan tuotannon ja jalostuksen koko tuotantoketjun. Tukipalveluina ovat tutkimus, koulutus, neuvonta ja hallintoalat. Elintarvikealan suorat vaikutukset ovat merkittäviä monille lähialoille ja laajemmin maakunnan elinkeinorakenteelle. Nykypäivän ruokateollisuus on innovatiivinen ja uudistuva teollisuudenala, jossa tarvitaan kädentaitojen osaajia ja asiantuntijoita. Elintarvikeyritysten palveluksessa työskentelee 38 000 henkeä lähes 1 800 toimipaikassa. Yrityksiä on Suomen jokaisessa maakunnassa Ahvenanmaalta Lappiin.
Elintarviketeollisuudessa työskentelee ihmisiä useissa kymmenissä eri työtehtävissä ja ammateissa. Ala tarjoaa haastavia ja palkitsevia tehtäviä: tuotekehittäjä tutkii ja kehittää tuotteita, kondiittori pääsee käyttämään luovuuttaan ja käsien taitoaan tai markkinointijohtaja hankkii esimieskokemusta ja kaupallisia haasteita. Ruokien, herkkujen ja janonsammuttajien tekemiseen tarvitaan päteviä osaajia joka päivä.
Elintarvikealan koulutusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Lisäksi koska ruokaa syödään joka päivä, elintarviketeollisuus on moniin muihin aloihin verrattuna vakaa maailmantalouden suhdanteissa.
Ammattinimikkeitä elintarvikealan työntekijöillä ovat esim.:
- Pakkaaja
- Mylläri
- Tuotekehittäjä
- Leipomotyöntekijä
- Lihavalmistetyöntekijä
- Meijeristi
- Ravitsemusasiantuntija
- Elintarviketyöntekijä
- Kondiittori
Leipomoala
Elintarvikealan opinnoissa voi suuntautua leipomoalalla. Leipomoala työllistää toisen asteen oppilaitoksista, ammatti- ja tiedekorkeakouluista valmistuvia osaajia vuosittain 150 - 200 henkilöä. Taikinantekijä, ylöslyöjä, leipuri, paistaja, tuotesuunnittelija, kondiittori ovat ammatteja joihin opiskelijat valmistuvat.
Liha-ala
Liha-ala kattaa Suomessa sian, naudan ja siipikarjan tuotannon. Suomen lihateollisuuden yrityksissä työskentelee yhteensä lähes 11 000 työntekijää. Liha-ala työllistää monipuolisesti; työpaikkoja on alkutuotannosta laadun tarkkaillun saakka. Kansainvälistymisprosessi on ollut viime vuosina merkittävää Suomalaisilla yrityksillä.
Meijeriala
Meijerialalla voit työskennellä tuotantoketjun eri osissa kuten alkutuotannossa, maidon keräilyssä, meijerissä, pakkaamisessa, laadunvarmistuksessa sekä varastoinnin ja jakelun parissa.
Elintarvikeala ammatillisessa peruskoulutuksessa
Useat eri ammatilliset oppilaitokset tarjoavat elintarvikealan koulutusohjelmia. Ammatillisessa peruskoulutuksessa voi opiskella esimerkiksi elintarviketeknologian koulutusohjelmassa, leipomoalan koulutusohjelmassa, liha-alan koulutusohjelmassa tai esimerkiksi kalatalouden koulutusohjelmassa. Vaihtoehtoja on monia ja oppilaitoksia ympäri Suomen.
Elintarvikealan toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Hämeen ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa meijerialan ammattikorkeakoulutusta tarjoava oppilaitos. Hämeen ammattikorkeakoulun meijerialan opetusta järjestetään sekä Hattelmalan kaupunginosassa että Hämeen ammatti-instituutin yhteydessä Sairiossa sijaitsevassa opetusmeijerissä. Helsingin yliopisto tarjoaa yliopistotasoista meijeriteknologian opetusta Suomessa. Helsingin yliopiston meijeriteknologian opetus toteutetaan Viikissä.
Elintarvikeala ammattikorkeakouluissa
Ammattikorkeakouluista elintarvikealan koulutusta tarjoavat muun muassa Metropolia, Hämeen ammattikorkeakoulu, Savonia, Seinäjoen ammatikorkeakoulu sekä Turun ammattikorkeakoulu.
Bio- ja elintarviketekniikka on yksi ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmista. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit toimivat monissa eri asiantuntija- ja johtotehtävissä elintarvikkeita ja bioteknisiä tuotteita valmistavassa teollisuudessa mm. tuotanto-, tuotekehitys-, tutkimus-, markkinointi-, ympäristönsuojelu- tai hallintotehtävissä.
Elintarvikeala yliopistoissa ja korkeakouluissa
Yliopisto- ja korkeakoulutasolla elintarvikealaa voit opiskella muun muassa Helsingin yliopistossa, Turun yliopistossa ja Kuopion yliopistossa. Elintarvikehygienia on yksi monista yliopistoissa opiskeltavista opintojaksoista. Elintarvikehygienian opintojaksossa käsitellään elintarvikkeista aiheutuvia terveydellisiä vaaroja, elintarvikkeiden laatua heikentäviä tekijöitä sekä näiden haittojen ennaltaehkäisyä.
Elintarvike- ja ravitsemustieteet on myös yksi yliopistollinen elintarvikealan koulutus. Elintarvike- ja ravitsemustieteissä opiskelija voi syventyä muun muassa seuraaviin pääaineisiin: biotekniikka, kuluttajaekonomia, ravitsemustiede, elintarvike-ekonomia ja elintarviketeknologia.
Elintarvikealan tulevaisuus
Suomalaisella elintarviketeollisuudella on johtava markkina-asema kotimaassa. Elinatarvikealan asiakkaita ovat muu elintarviketeollisuus, kaupan keskusliikkeet ja myymäläketjut, vähittäiskaupat ja kioskit, suurtaloudet ja ravintolat, kuluttajat. Positiivista elintarvikealalla työskennellessä on sen vakaus: se on verraten vakaa maailmantalouden suhdanteissa, sillä ruokaa syödään joka päivä.
Lähteet: etl.fi, ammattinetti.fi