Suodata
Elektroniikka
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Haullasi ei valitettavasti löytynyt yhtään tulosta 😞 Uusi haku
Mainokset

Usein kysytyt kysymykset

  • Elektroniikka on tieteenala, joka käsittelee sähkövirtojen käyttöä tiedon käsittelyssä, siirrossa ja tallentamisessa. Se liittyy elektronien käyttämiseen ja hallitsemiseen sähköisissä järjestelmissä. Elektroniikkaan kuuluu laaja valikoima komponentteja, laitteita ja järjestelmiä, kuten piirilevyt, transistorit, mikroprosessorit, anturit, näytöt, puolijohteet, kytkimet ja paljon muuta.

  • Elektroniikkaa voi opiskella esimerkiksi yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai ammattikoulussa. Elektroniikan opinnot ylopistavat valmistavat esimerkiksi johto-, tutkimus- ja kehitystehtäviin. Ammatti- ja ammattikorkeakoulussa opiskelu on yleensä käytännönläheisempää.

  • Elektroniikka-asentaja on ammattilainen, joka asentaa, testaa, korjaa ja ylläpitää elektronisia laitteita, järjestelmiä ja komponentteja. He työskentelevät erilaisissa ympäristöissä, kuten teollisuuden tuotantolaitoksissa, laboratorioissa, huoltoasemilla tai asiakkaan tilois

Elektroniikka-alan koulutus

Elektroniikka-alan kehittämiseksi ja uusien ideoiden saamiseksi markkinoille tarvitaan yhä enemmän ammattitaitoisia osaajia sekä nyt että tulevaisuudessa. Elektroniikkakoulutuksen saanut voi suunnitella elektronisia laitteita ja järjestelmiä sekä niiden tuotantoprosesseja ja valmistustekniikoita. Muita mahdollisia töitä ovat muun muassa ohjelmointi, testaus, laadunvarmistus ja kaupalliset tehtävät. Elektroniikassa kouluttautunut voi työskennellä esimerkiksi elektroniikka- ja tietoliikennealan laitteita valmistavassa yrityksessä, suunnittelutoimistossa, tietoliikenneoperaattorin palveluksessa tai telealan yrityksessä.

Mikä koulutusmuoto sopii sinulle?

Elektroniikan alan koulutus on saatavilla eri koulutusmuotoina. Jos haluat opiskella elektroniikkakoulutuksen yliopistossa tarkoittaa opiskelu teoriapainoitteista akateemista opiskelua. Yliopistojen teknillistieteellisellä koulutusalalla voi suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon (Diplomi-insinööri, DI) sekä alemman korkeakoulututkinnon (Tekniikan kandidaatti) sähkötekniikkaan ja elektroniikkaan suuntautuen. Tutkinto valmistaa alan johto-, tutkimus- ja kehitystehtäviin.

Elektroniikkakoulutus ammattikorkeakoulussa voi olla hyvä vaihtoehto henkilölle, joka haluaa suorittaa käytännönläheisemmän tutkinnon. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon (Insinööri) suuntautumisvaihtoehtona elektroniikka. Tutkinnolla työskennellään muun muassa suunnittelu-, kehitys- ja esimiestehtävissä. Opinnot kestävät 4 vuotta ja antavat opiskelijalle sellaiset teoreettiset ja käytännölliset valmiudet, että hän suoriutuu elektroniikkaa sisältävien laitteiden suunnittelun ja tuotekehityksen työtehtävistä elinkeinoelämän vaatimusten mukaisesti.

Opiskella voi myös elektroniikkakoulutuksen ammattikoulussa suorittamalla Sähköalan perustutkinnon, jossa tarjotaan Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma. Opinnot kestävät 3 vuotta ja kouluttavat elektroniikka-asentajia. Elektroniikka-asentajan työtehtävät vaihtelevat elektroniikkalaitteiden kokoonpanosta niiden asennus-, huolto- ja korjaustöihin sekä elektroniikka- ja tietokonelaitteiden myyntiin.

Opiskelu ulkomailla

Nykyään monet opiskelijat suuntaavat myös opiskelemaan elektroniikkakoulutuksen ulkomailla joko vaihto-opiskelun muodossa tai jopa koko tutkintona. Opiskelijavaihto-ohjelmaan osallistuminen on helpoin ja suosituin tapa lähteä määräaikaisesti ulkomaille. Suomalaiset oppilaitokset osallistuvatkin moniin erilaisiin vaihto-ohjelmiin, joiden lisäksi niillä saattaa olla omia vaihtosopimuksia.

Työllisyystilanne

Tällä hetkellä elektroniikkainsinöörien työllisyystilanne on hyvä ja tulevina vuosina todennäköisesti varsinkin pätevistä elektroniikkasuunnittelijoista on pulaa Suomessa. Avainasemassa oman työllistymisen kannalta on alalla vaadittavien taitojen hyvä hallinta, joka edellyttää aktiivista opiskelua ja jatkuvaa kehittymistä.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Turun ammattikorkeakoulu, Ammattinetti.fi