Hevostenhoitaja - Hevostalouden perustutkinto
-
Kemiö
-
Lähiopetus
Djurtränare - Yrkesexamen i djurskötsel
-
Kemiö
-
Lähiopetus
Ridlärare - Yrkesexamen inom hästhushållning
-
Kemiö
-
Lähiopetus
-
Syksy
Hästskötare - Grundexamen inom hästhushållning (flerform)
-
Kemiö
-
Lähiopetus
Djurskötare
-
Kemiö
-
Lähiopetus
Handledare inom hästservice - Grundexamen inom hästhushållning (flerform)
-
Kemiö
-
Lähiopetus
Ridinstruktör - Grundexamen inom hästhushållning (flerform)
-
Kemiö
-
Lähiopetus
Hevospalveluohjaaja - Hevostalouden perustutkinto (monimuoto)
-
Kemiö
-
Lähiopetus
Ratsastuksenohjaaja - Hevostalouden perustutkinto (monimuotokoulutus)
-
Kemiö
-
Lähiopetus
Metsästys ja syötävän riistan käsittely - osatutkinto, metsäalan perustutkinto (osatutkinto)
-
Kemiö
-
Monimuotototeutus
Utbildning av hästar - Yrkesexamen inom hästhushållning, delexamen
-
Kemiö
-
Lähiopetus
Riistanhoitaja - Luontoalan ammattitutkinto
-
Kemiö
-
Lähiopetus
-
25.11.2024
Djurskötare - Grundexamen inom lantbruksbranschen (för unga)
-
Kemiö
-
Lähiopetus
-
1.8.2025
Hästskötare - Grundexamen inom hästhushållning (för unga)
-
Kemiö
-
Lähiopetus
-
1.8.2025
Eläinten parissa työskentelyyn on olemassa useita eri mahdollisuuksia
Haluaisitko toimia esimerkiksi eläinlääkärinä, eläintieteilijänä tai kouluttautua vaikkapa agronomiksi? Työtehtäviisi voi kuulua esimerkiksi vastuu eläinten hoidosta ja hyvinvoinnista esimerkiksi maatilalla, eläintarhassa tai eläinhoitolassa. Vai kiinnostaisiko sinua toimia eläintenkouluttajana?
Työ eläinten parissa on usein palkitsevaa, monipuolista ja mielenkiintoista. Alalle aikovan on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että työssä eläinten hyvinvointi on etusijalla eivätkä työajat välttämättä aina noudata tavallista päivärytmiä. Olemme keränneet muutamia koulutusvaihtoehtoja sinulle, joka haluat kouluttautua työskentelemään eläinten kanssa.
Eläinlääkäri
Eläinlääkärit huolehtivat eläinten terveyden- ja sairaanhoidosta, eläinsuojelusta ja tarttuvien eläintautien vastustamistyöstä. Lisäksi he vastaavat elintarvikevalvontaan liittyvistä tehtävistä. Eläinlääkäreitä työskentelee kuntien, valtion, yliopistojen ja teollisuuden palveluksessa.
Eläinlääkärin peruskoulutus on eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinto. Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, jonka voi Suomessa suorittaa vain Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Opiskelu kestää noin 6 vuotta. Eläinlääkärillä on myös useita erikoistumismahdollisuuksia.
Eläintenhoitaja
Eläintenhoitajan ammattitutkinnon suorittaja tuntee eläimen normaalin elinkaaren. Hän osaa yleisbiologian perusteet ja hänellä on kokonaisnäkemys eläinten biologisista erityispiirteistä. Eläintenhoitaja osaa soveltaa tietojaan eläinten käyttäytymisestä sekä eri eläinryhmien ravinto- ja ympäristövaatimuksista eläinten hoitotyössään. Eläintenhoitajan tulee hallita perustiedot eläinten anatomiasta, fysiologiasta ja lisääntymisbiologiasta. Hän tuntee alan lainsäädännön ja määräykset sekä eettiset periaatteet ja noudattaa niitä työssään. Tämän lisäksi eläintenhoitaja osaa käyttää työssä tarvittavia koneita ja laitteita ja ottaa toiminnassaan huomioon työturvallisuuden ja ympäristönäkökohdat.
Eläintenhoitajan tutkinnon suorittaja työskentelee asiakaspalveluperiaatteiden mukaisesti. Hän osaa opastaa ja neuvoa asiakasta eläinten pitoon ja hoitoon liittyvissä asioissa. Asiakaspalvelusta hän selviää myös muulla kuin äidinkielellään. Työssään eläintenhoitaja on joustava ja yhteistyökykyinen viestintätilanteissa. Hän osaa hyödyntää tietotekniikan perustaitoja, hankkia tietoa ja kehittää ammatillisia taitojaan.
Eläintenhoitajaksi voi kouluttautua suorittamalla eläintenhoitoon suuntautuneen maatalousalan perustutkinnon. Koulutus kestää 3 vuotta. Tutkinnon voi suorittaa joko koulumuotoisena opiskeluna, oppisopimuskoulutuksena tai monimuoto-opiskeluna. Alalla on mahdollista suorittaa myös eläintenhoitajan tai karjanhoitajan ammattitutkinto. Eläintenhoitajan ammattitutkinnon osaamialoja ovat pieneläinten hoito, lemmikkieläinkaupan harjoittaminen, eläinhoitolan pito, tarhaeläinten hoito ja koe-eläinten hoito.
Agronomi
Agronomi työskentelee maatalouden asiantuntija-, neuvonta- ja kehitystehtävissä julkishallinnossa, järjestöissä ja kaupan palveluksessa. Opinnoissa voi erikoistua esimerkiksi kasvinviljelyyn, puutarhatieteeseen, maatalouseläintieteeseen, talouteen, teknologiaan tai markkinointiin.
Agronomin ammatissa toimiminen edellyttää oman erikoisalan hyvää hallintaa ja säädösten tuntemusta sekä organisointitaitoa, kykyä asioiden sujuvaan ilmaisuun ja vuorovaikutustaitoja. Agronomiksi voi opiskella Helsingissä, Kuopiossa ja Turussa.
Eläintenkouluttaja
Eläinalan koulutuksissa opiskellaan joko muutaman viikon mittaisilla lyhytkursseilla tai pidemmissä, 6-18 kuukauden jaksoissa. Opiskelija voi suuntautua esimerkiksi eläintenhoitajan ammattitutkinnossa eläintenkouluttajaksi. Lyhyimmät verkkokurssit ovat laajuudeltaan noin 2 opintopistettä ja pisimmät koulutusohjelmat 30 opintopistettä. Eläintenkouluttajaksi voi Suomessa opiskella myös verkossa.
Missä eläimiin liittyvän koulutuksen voi suorittaa?
Eläimiin liittyvän koulutuksen voi Suomessa suorittaa yliopistossa eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinnon tai agronomin tutkinnon muodossa. Eläintenhoitajaksi voi kouluttautua ammatillisissa oppilaitoksissa suorittamalla eläintenhoitoon suuntautuneen maatalousalan perustutkinnon, jonka lisäksi mahdollisuutena on eläintenhoitajan tai karjanhoitajan ammattitutkinto. Alalla järjestetään myös aikuiskoulutusta.
Ulkomaille opiskelemaan?
Opiskelijavaihto-ohjelmaan osallistuminen on helpoin ja suosituin tapa lähteä määräaikaisesti ulkomaille opiskelemaan. Suomalaiset oppilaitokset osallistuvatkin moniin erilaisiin vaihto-ohjelmiin, joiden lisäksi niillä saattaa olla omia vaihtosopimuksia. Jos olet kiinnostunut suorittamaan koko eläinlääkärin tutkinnon ulkomailla, sinun kannattaa ottaa yhteyttä suoraan haluamaasi oppilaitokseen saadaksesi kaikki tarvittavat tiedot. Erityisesti Virossa Tarton maatalousyliopistossa opiskelee merkittävä määrä suomalaisia eläinlääkärin ammattiin.
Lähteet: livia.fi, tyomarkkinatori.fi