Suodata
Koulutusala
Ammatilliset perustutkinnot
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 738 tuloksesta
1
2
3
4
...
37
Mainokset

Usein kysytyt kysymykset

  • Ammatillisella perustutkinnolla tarkoitetaan tutkintoon johtavaa ammatillista koulutusta. Tutkinto sisältää 180 opintopistettä ja sen suorittaminen kestää noin kolme vuotta.

  • Ammatillisen perustutkinnon voi suorittaa esimerkiksi ammatillisessa oppilaitoksessa, aikuiskoulutuskeskuksessa, ammatillisessa erityisoppilaitoksessa tai muussa oppilaitoksessa. Ammattitutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksessa.

  • Jokaiselle opiskelijalle laaditaan opiskeluvuoden alussa henkilökohtainen kehittämissuunnitelma (HOKS) opintoja varten. HOKSin tarkoitus on olla opiskelijan tukena ja siinä on otettu huomioon opiskelijan lähtökohdat, tehty opintosuunnitelma tulevista opinnoista ja tarkastellaan, mitä mahdollista tukea hän tarvitsee opintojensa suorittamiseen.

  • Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen kestää noin kolme vuotta.

  • Ammatillisen perustutkinnon voi opiskella kaikki, joilla on peruskoulu tai peruskoulua vastaava koulutus suoritettuna. Voit hakea opiskelemaan joko yhteishaussa tai jatkuvassa haussa. Yhteishaussa opiskelemaan hakevat peruskoulunsa päättävät nuoret. Jatkuva haku  on heille, joilla on jokin koulutus tai työelämässä hankittua osaamista.

Suositut koulutusalat

Suositut sijainnit

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Ammatilliset perustutkinnot

Ammatilliset perustutkinnot

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen kestää kolme vuotta. Opintojen aikana opiskelija hankkii tietyn alan ammattitaidon sekä osaamisen kyseisen ammatin harjoittamiseen.  Tämän lisäksi ammatillisissa opinnoissa perehdytään tarkemmin yhteen oman alan osa-alueeseen. 

Tutkinnon laajuus lasketaan osaamispisteissä. Ammatilliseen perustutkintoon (180 osaamispistettä, osp) kuuluu ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnon osat ovat:

  • viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Jokaisella ammatillisella perustutkinnolla on oma opetussuunnitelma ja näyttötutkinnon perusteet, joissa kerrotaan muun muassa tutkinnon tavoitteista ja sisällöistä. Ammatillisten opintojen rinnalla on mahdollista opiskella myös lukio-opintoja ja osallistua ylioppilaskirjoituksiin.

Ammatilliset perustutkinnon arvioidaan yhdestä kolmeen: 1 tarkoittaa tyydyttävää, 2 hyvää ja 3 kiitettävää.

Ammatillisen perustutkinnon suorittamispaikat

Voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon muun muassa ammatillisessa oppilaitoksessa, aikuiskoulutuskeskuksessa, ammatillisessa erityisoppilaitoksessa tai muussa oppilaitoksessa. Voit lisäksi opiskella oppisopimuskoulutuksessa. Lähiopetusta voi olla päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Opiskella voi myös etänä ja verkossa.

Ammatillinen perustutkinto ja HOKS

Opiskelun alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka avulla tunnistetaan aiempi osaamisesi ja suunnitellaan tarvittavan osaamisen hankkiminen suoritettavana olevaa tutkintoa varten. HOKS sisältää myös tiedot mahdollisesta ohjaus- ja tukitoimista. HOKSiin merkitään muun muassa:

  • suoritettava tutkinto ja tutkinnon osat
  • aiempi osaamisesi, joka liittyy suoritettavaan tutkintoon
  • mitä erityistä tukea mahdollisesti tarvitset
  • mitä opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja mahdollisesti tarvitset
  • milloin tutkintoon liittyvät näytöt suoritetaan sekä niiden sisällöt, missä näytöt suoritetaan sekä kuka on järjestäjänä.

Ammattitutkinto aikuiskoulutuksessa

Aikuiskoulutusta tarjotaan Suomessa yli 1 000 oppilaitoksessa, vaikkakin niistä vain osa on erikoistunut ainoastaan aikuiskoulutukseen. Kaikki aikuiskoulutus ei liity suoraan työhön ja ammattitaitoon vaan tarjolla on runsaasti mm. vapaan sivistystyön mukaisia kansalaistaitoihin valmentavia ja yhteiskunnallisia opintoja. Opiskelun rahoitukseen löytyy aikuisellekin erilaisia vaihtoehtoja sekä erityisesti aikuisille suunnattuja tukimuotoja.

Aikuisille on tarjolla tutkintoon johtavaa koulutusta, lisä- ja täydennyskoulutusta sekä harrastuskursseja. Aikuiset voivat osallistua periaatteessa mihin tahansa tutkintotavoitteeseen koulutukseen. Tämän lisäksi monet oppilaitokset tarjoavat aikuiskoulutusta, jossa opinnot pyritään järjestämään mahdollisimman joustaviksi ja aikuisten elämäntilanteeseen sopiviksi, tarkoittaen että kursseja järjestetään mm. ilta- ja verkko-opetuksena.

Työelämä on saattanut viedä monet mukanaan koulun samalla jäädessä kesken, mutta keskeytyneitä opintoja pystyy jatkamaan myöhemminkin ja tutkinnon voi hankkia myös vahvoilla työelämän näytöillä. Tutkinnon suorittamisen sijaan voi myös harrastaa ja sivistää itseään opiskelemalla mm. taidetta, käsitöitä, tietotekniikkaa, kieliä ja liikuntaa. Myös vieraita kieliä voi opiskella useissa erilaisissa oppilaitoksissa - koulutuksen kesto, tavoitteet, opiskelutahti ja hinnat vaihtelevat koulutuksen järjestäjän mukaan.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Opintopolku.fi