Sosiaalityö
Tavoite
Sosiaalityön tutkinto-ohjelmasta valmistuneella yhteiskuntatieteiden maisterilla on laaja-alainen yhteiskuntatieteellinen tietopohja ja valmiudet toimia ammattitaitoisena sosiaalityöntekijänä ja asiantuntijana sosiaalityön asiakas-, hallinto-, tutkimus-, kehittämis- ja opetustehtävissä ja muissa sosiaalialan asiantuntemusta vaativissa asiantuntijatehtävissä. Hänellä on myös valmiudet tieteellisten ja ammatillisesti painottuneiden tieteellisten jatko-opintojen harjoittamiseen.
Sosiaalityön kandidaattiohjelman suoritettuaan opiskelija hallitsee oppialan teoreettiset, ammatilliset ja tutkimukselliset perusteet. Opiskelija hallitsee alan peruskäsitteet ja lähtökohdat sekä tuntee sosiaalisia ongelmia ja niiden syntyprosesseja. Opiskelija tuntee sosiaalityön toimintatavat, eettiset lähtökohdat, toimintakentän, palvelujärjestelmän sekä sosiaalityötä ohjaavan keskeisen lainsäädännön ja hallinnolliset periaatteet. Lisäksi hän osaa soveltaa ja arvioida hankkimaansa tietoa työelämässä. Hän on saanut sosiaalityön asiakastyön perusvalmiudet käytännön opetuksessa tapahtuvan oppimisen kautta ja hän pystyy seuraamaan alan kehitystä ja kehittymään asiantuntijana. Hän on syventänyt yhteiskuntatieteellistä näkemystään muiden alojen opintojen avulla (valinnaiset opinnot). Opiskelija hallitsee tieteellisen ajattelun ja tieteellisten työskentelytapojen perusteet. Hän ymmärtää tieteen ja tutkimuksen etiikan periaatteet ja eettisen toiminnan välttämättömyyden tiedeyhteisössä. Hän hallitsee yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen ja kirjoittamisen perustaidot ja tunnistaa ja ratkaisee oman alan ongelmia ja tutkimuskysymyksiä tieteellisen tiedon ja tutkimusmenetelmien avulla.
Sosiaalityön maisteriopinnot suoritettuaan opiskelija hallitsee laaja-alaisesti sosiaalityötä koskevia teoreettisia ja toimintakäytäntöjä kehittäviä näkökulmia ja osaa hyödyntää niitä niin tutkimuksellisesti kuin ammatillisestikin. Lisäksi hän on syventänyt yhteiskuntatieteellistä näkemystään muiden alojen opinnoilla. Käytännössä tapahtuvan harjoittelun kautta opiskelijalla on valmiudet toimia sosiaalityön vaativassa asiakastyössä, hallinnollisissa-, suunnittelu- tai kehittämistehtävissä. Hän kykenee perusteltuun ajatteluun ja eettiseen harkintaan sekä osaa toimia erilaisissa verkostoissa ja moniammatillisissa työryhmissä sosiaalityön asiantuntijana. Opiskelija kykenee viemään itsenäisesti läpi tutkimusprosessin, jossa hän soveltaa teoreettista ja metodista tietämystään ja osoittaa kykyään analyyttiseen ja tutkimuseettiseen ajatteluun. Hän osaa arvioida tieteellisten lähteiden laatua ja luotettavuutta sekä hyödyllisyyttä omassa tutkimuksessaan. Hän hallitsee sosiaalityön tutkimukselle tyypillisiä tutkimusmenetelmiä ja pystyy valitsemaan sovellettavan tutkimusmenetelmän perustellulla tavalla. Hän osaa hankkia ja hallita tietoa itsenäisesti ja pystyy kestävään tieteelliseen päättelyyn ja hallitsee tieteellisen argumentaation.
Koulutuksen sisältö
Sosiaalityö on ihmisten ja yhteisöjen hyvinvoinnin kysymyksiä, sosiaalisia ongelmatilanteita ja niihin liittyviä muutosprosesseja tarkasteleva yhteiskuntatieteellinen oppiaine. Se kouluttaa asiantuntijoita sosiaalityön asiakastyöhön sekä hallinto-, kehittämis-, tutkimus- ja opetustehtäviin. YTM-tutkinto antaa valmiudet toimia myös muissa yhteiskuntatieteellistä peruskoulutusta edellyttävissä tehtävissä. Sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa suoritettu kandidaatin ja maisterin tutkinto antaa lainsäädännön mukaisen pätevyyden sosiaalityöntekijän tehtäviin.
Suomessa sosiaalityön ammattilaiset toimivat paljolti julkisella sektorilla sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä sekä moniammatillisissa ja monitieteisissä verkostoissa lasten, nuorten, perheiden, aikuisten ja vanhusten parissa. Etenkin haavoittavissa olosuhteissa elävien ihmisten kanssa työskentely ja olosuhteiden muuttaminen ovat sosiaalityön ydintä. Palvelujärjestelmän muutokset ja kansainvälistyvä maailma tarjoavat sosiaalityölle jatkuvasti uudenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia, joihin vastaamiseen yliopistokoulutus antaa monipuolisuudessaan ja tutkimuspohjaisuudessaan hyviä välineitä. Sosiaalityöstä valmistuneiden maistereiden työllisyystilanne on valtakunnallisesti erinomainen.
Lähde: Opintopolku
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa osoitteessa opintopolku.fi.
Tutkinto / todistus
Yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja maisteri
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Uusi Tampereen yliopisto syntyi vuoden 2019 alussa, kun Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät uudeksi säätiöyliopistoksi. Tampereen yliopistona toimiva Tampereen korkeakoulusäätiö harjoittaa myös ammattikorkeakoulutoimintaa Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistajana. Tampereen...
Lue lisää oppilaitoksesta Tampereen yliopisto ja katso koulutustarjonta täältä