Etsi koulutusta 👉
Lukiot ja erikoislukiot

Kuvataidelukio

Savonlinnan Taidelukio, paikassa Savonlinna
Pituus
3 vuotta
Aloitus
Hakuaika
Hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Pituus
3 vuotta
Aloitus
Hakuaika
Hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Kuvataidelukio

Kuvataidelukio

Kuvataidelinjan opinnoissa kehitetään visuaalista hahmotuskykyä ja kuvallista ilmaisua. Opiskelija oppii tulkitsemaan, arvostamaan ja arvottamaan omaa ja muiden kulttuuria. Kuvalliseen kulttuuriin perehdytään visuaalis-esteettisen tiedon, taidehistorian ja omakohtaisen työskentelyn kautta.

Luovaa ajattelua kehitetään tukemalla opiskelijan persoonallisia ratkaisuja. Teemoin, näyttelyin ja julkaisuin syvennetään vuorovaikutusta ympäröivän yhteisön kanssa.

Kuvataidelukiossa opiskelu antaa hyvät lähtökohdat visuaalisen alan ammatteihin. Lisäksi opiskelu kehittää kykyä ymmärtää taidetta, visuaalista maailmaa eri ympäristöissä ja median kuvia. Kuvataiteen harrastus rikkaine ilmiöineen on terveyttä edistävää, voimauttavaa ja antaa iloa elämään.

Opiskelu kuvataidelukiossa

Kuvataidelukiossa kaikki opiskelevat kuvailmaisun perusteita ja taidehistoriaa kumpaakin vähinään 8 opintopisteen verran. Näitä oppianeita voi myös vapaavalintasesti opiskelella lisääkin. Lisäksi opiskelija valitsee ns. pitkän taideaineen, jossa hän syventyy 26 opintopisteen  verran johonkin seuraavista kokonaisuuksista: yleinen graafinen muotoilu ja tilasuunnittelu, mediailmaisu, muotoilu ja kuvataide sekä yleinen kuvataide. Ns. edellytettäviä opintoja kuvataiteessa on yhteensä 42 opintopistettä.

Kuvataidelukion vapaavalintaisissa opinnoissa on myös työpajaopintoja, kuten keramiikka, valokuva, elokuva, tekstiili ja metalligrafiikka. Tarjonta vaihtelee vuosittain jonkin verran. Kuvataidelukion toisen vuosikurssin opiskelijat tutustuvat naapurimaiden kulttuurikohteisiin keväisellä matkalla. Noin kolmen vuoden välein on tarjolla yhteistyömatkoja kauemmaksikin.

Kuvailmaisun perusteet

Kuvailmaisun perusteet -oppiaine antaa kuvataideopintoihin tarvittavan tiedollisen ja taidollisen pohjan. Kuvataidelukiosta valmistuvan opintoihin tulee sisältyä vähintään kahdeksan opintopistettä kuvailmaisun perusteet -oppiaineen opetusta.

Taidehistoria

Taidehistoria avaa ikkunan ihmiskunnan parhaimpiin saavutuksiin. Se antaa oppiaineena laajan sivistyksellisen pohjan ja taiteen tekijöille näkemystä eri aikakausien taidekäsityksiin.

Taidehistoria tarkastelee visuaalista kulttuuria esihistoriasta nykypäivään.

Luentojen lisäksi opiskelijat tekevät vaihtoehtoisesti pieniä tutkielmia, esitelmiä, analysoivat kuvia ja ilmiöitä ja työstävät portfoliota piirtäen ja kirjoittaen.

Kuvataidelukiosta valmistuvan opintoihin tulee sisältyä vähintään kahdeksan opintopistettä taidehistoria -oppiaineen opetusta.

Yleinen kuvataide

Yleisessä kuvataiteessa tehdään kuvia piirtäen, maalaten, veistäen ja grafiikan menetelmin. Tavoitteena on oma ilmaisu ja omat kuvat.

Opetus on lähiopetusta omassa tutussa ryhmässä koko lukioajan.

Muotoilu ja kuvataide (MUKU)

MUKU-opintojaksoilla tutkitaan visuaalista kulttuuria muotoilun ja kuvataiteen keinoin.

Kuvailmaisuun perehdytään kokeilevasti ja monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä.

Tavoitteena on luovuuden ja oman ilmaisun etsiminen, kuvailmaisun taitojen ja visuaalisen ajattelun harjoittaminen sekä kuvataiteen tuntemuksen syventäminen.

Graafinen muotoilu ja tilasuunnittelu (GTS)

Graafisessa muotoilussa opit graafisen taiteen, esim. taidegrafiikan ja sarjakuvien maailmaa. Tutustut käyttögrafiikan maailmaan suunnittelemalla julisteita, logoja ja taittoja.

Tilasuunnittelussa opit muovaamaan tiloja niin sisältä kuin ulkoa ja pohtimaan kolmiulotteisen suunnittelun lähtökohtia. Monessa yhteydessä opit arkkitehtuurin peruskäsitteitä. Liikut piirtämisen ja maalaamisen rajapinnalla ja syvennät myös perspektiivisen kuvaamisen taitojasi.

Mediailmaisu

Mediailmaisun kursseilla paneudutaan viestinnän keinoihin enimmäkseen visuaalisesta näkökulmasta, kuitenkaan unohtamatta ääntä ja kirjoitettua sanaa. Tutkitaan erilaisia sisältöjä ja ilmaisutapoja. Tekniikoiden harjoittelun kautta saadaan kokemusta viestintään liittyvistä työmenetelmistä. Valokuva, elokuva, erilaiset julkaisut ja mediataide ovat pääsisältöjä.

Tavoitteena on, että opiskelijalla on lukion lopussa monipuolinen näkemys (visuaalisesta) mediasta sekä hyvät pohjatiedot ja -taidot jatko-opintoja ajatellen. Kurssitöitä esitellään portfolioissa, näyttelyinä, erilaisilla verkkosivuilla ja muissa sopivissa yhteyksissä.

Kurssit soveltuvat valtakunnallisen median lukiodiplomin ja kuvataiteen lukiodiplomin pohjakursseiksi.

Kuvataiteen työpajat

Kuvataidelukion opiskelija saa monipuolistettua kurssivalikoimaansa vapaavalintaisilla työpajakursseilla. Työpajatarjonta vaihtelee hieman vuosittain. Useimmin toteutuvia pajoja ovat mm. tekstiili-, ompelu-, valokuva-, keramiikka-, metalligrafiikka- ja elokuvapaja.

Noin kolmen vuoden välein toteutettavaa musiikkiteatteriproduktiota varten järjestetään erilaisia pajoja kirjoittajille, säveltäjille, valaisijoille, graafisten tuotteiden suunnittelijoille jne. Musiikkiteatteri integroituu luontevasti linjojen yhteiseksi toiminnaksi.

Tunnit alkavat yleensä muun opetuksen jälkeen iltapäivällä. Joskus ryhmät voivat kokoontua myös viikonloppuisin.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Kuvataidelukio, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

Syksy

  • Lähiopetus
  • Savonlinna
  • Hakuaika: 2. asteen yhteishaku

Hakeminen

Koulutukseen haetaan toisen asteen valtakunnallisessa yhteishaussa Opintopolussa.

Valintakriteerit

Opiskelijavalintaan vaikuttavat perusopetuksen päättötodistuksen ns. lukuaineiden arvosanat (painoarvo valinnassa 59%) sekä Taidelukion järjestämä valintakoe (painoarvo valinnassa 41%).

Perusopetuksen ns. lukuaineiden arvosanatiedot saadaan opintopolkujärjestelmän kautta peruskoulun päättötodistuksesta. Näiden aineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7,0. Valintakoenäyttö arvioidaan asteikolla 0-7. Sisäänpääsyyn edellytetään vähintään 2,5 pistettä.

Valintakoe- ja todistuspisteiden perusteella hakijat asetetaan linjoittain paremmuusjärjestykseen. Kuvataidelukioon valitaan 55 ja musiikkilukioon 35 opiskelijaa.

Yhteisvalintajärjestelmästä johtuen maksimoit mahdollisuutesi opiskelijapaikkaan laittamalla haluamasi Taidelukion opinto-ohjelman ensimmäiseksi hakutoiveeksi.

Taidelukioon ei täytetä ainevalintakorttia.

Tutkinto / todistus

Kuvataidelukio, ylioppilastutkinto

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Kuvataidelukio? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.

Arvioinnit

Keskiarvo: 4,3

Perustuu 18 arviointiin
Arvioinnit julkaistaan ​​arviointikäytäntömme mukaisesti.
Kirjoita arviointi
Veera
5/5
25 helmi 2021
Mielettömän hyvä pohja elämään

Luovuus, yhteisöllisyys, inhimillisyys.

Papapapaa
5/5
13 tammi 2019

Huippu koulu :D Suosittelen, upea yhteishenki!

-
4/5
11 tammi 2019
Sivistystä ja samanhenkisiä ihmisiä

Taikkari on tuonut mun elämään paljon. On helppo löytää samanhenkisiä ihmisiä - vaikka on toki tässäkin koulussa ihan kaikenlaista porukkaa, ei pelkästään mitään baskeri päässä ...

Näytä lisätiedot
Savonlinnan Taidelukio
Sotilaspojankatu 3
57100 Savonlinna

Savonlinnan Taidelukio

Savonlinnan Taidelukio on Pohjoismaiden vanhin erikoislukio, jossa on kuvataidelukio ja musiikkilukio. Taideaineiden osuus opinnoista on noin kolmasosa. Olennainen osa taidelukion toimintaa ovat poikkitaiteelliset produktiot, konsertit, näyttelyt ja opintomatkat. Opiskelijoiden käytössä on erinomainen laitekanta niin koulupäivän aikana kuin koulutyön ulkopuosella ajalla. Koululla...

Lue lisää oppilaitoksesta Savonlinnan Taidelukio ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu