Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto | koneistaja
Koneistajana valmistat koneiden osia koneellisesti jyrsimällä ja sorvaamalla työpiirustusten mukaisesti. Osien valmistus voi olla yksittäiskappaleiden tekemistä tai sarjavalmistusta. Tule opiskelemaan alalle, jonka työllistymisnäkymät ovat hyvät.
Koneistajana työskentelet osana tuotantoa, jossa valmistetaan osia metallista työpiirustusten mukaisesti manuaalikoneilla tai käyttämällä tietokoneohjattuja laitteita ja CNC-työstökeskuksia. Osien valmistus voi olla yksittäiskappaleiden tekemistä tai sarjavalmistusta.
Osaat suunnitella eri työvaiheiden järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja ja menetelmiä turvallisesti. Osaat ohjelmoida CNC- työstökeskusta ja käyttää sitä valmistukseen ja lisäksi osaat mallintaa osia 3D-tulostamalla. Voit toimia myös valmistettujen tuotteiden mittaus- ja laadunvarmistustehtävissä. Osaat lukea ja hyödyntää alan teknisiä kuvia ja dokumentteja. Tunnet myös automaation, digitalisaation ja robotiikan tuomia mahdollisuuksia.
Tutkinnon rakenne ja opinnot
Tutkinnon laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
- Huolto- ja asennustyötehtävissä toimiminen, 10 osp
- Levytyökoneiden ja hitsauskoneen käyttö valmistustyötehtävissä, 15 osp
- Manuaalikoneistuskoneiden käyttö valmistustyötehtävissä, 15 osp
- Manuaalikoneistaminen, 15 osp
- CNC-työstökoneen käyttäminen, 15 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat
- Valinnaiset, 45-75 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Koneistajana voit toimia esimerkiksi seuraavissa työpaikoissa:
- konepajat
- kone- ja metallituoteteollisuuden verstaat
- muut kone- ja metallituoteteollisuuden yritykset
Koneistajan opinnot takaavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatko-opiskella esimerkiksi tuotantotekniikan ammattitutkinnon. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto | koneistaja, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.
Haku avoinna 30.9.-29.11.2024. Voit hakea tutkintoon, mikäli olet suorittanut kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon ammatilliset pakolliset tutkinnon osat 35 osp. Ellet ole suorittanut kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon ammatillisia pakollisia tutkinnon osia, hae ensin niihin.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa suositeltu kielitaitotaso on B1.1.
Tutkinto / todistus
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja
Kustannukset
Opetus on opiskelijalle maksutonta. Opiskelijalle voi kuitenkin tulla opiskelun aikana kustannuksia esim. oppikirjoista, työasusta ja turvavarusteista.
Ota yhteyttä
OSAO
OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...
Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä