Video
Kaivosalan perustutkinto | kaivostyöntekijä
Kaivostyöntekijä työskentelee maanalaisissa kaivoksissa ja maanpäällisillä avolouhoksilla monenlaisissa tehtävissä. Kaivosalan ammattilaisena hallitset muun muassa louhintatekniikan, louheenkäsittelyn, kallion lujitustyöt sekä rakennustekniset työt. Kaivosalan perustutkinto sopii sinulle, jos olet kiinnostunut kaivoksissa työskentelystä, olet oma-aloitteinen ja rauhallinen ja pidät fyysisestä työstä.
Kaivostyöntekijänä (ennen kaivosmies) osaat porata, panostaa, räjäyttää ja louhia kalliota. Opinnoissasi perehdyt työmenetelmiin,- koneisiin sekä asiakaspalvelutaitoihin. Kaivostyöntekijänä hallitset kalliorakentamisen, louheen lastauksen ja kuljetuksen sekä karkea- ja hienomurskauksen ja murskejakeiden seulonnan. Tutkinnon suorittaneena sinun työtehtävät liittyvät louhintaan, kallion tukemistyöhön, varustelutöihin, kaluston huoltoon, tuotannon käynnissä- ja kunnossapitoon, rikastukseen sekä prosessiautomaatioon. Työmahdollisuuksia sinulle löytyy niin maanalaisilta kuin avolouhoskaivoksilta. Kaivoksia löytyy läpi Suomen etelästä pohjoiseen ja tulevaisuuden työnäkymät ovat hyvät.
Tutkinnon rakenne ja opinnot
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat (65 osp)
- Kaivosympäristössä toimiminen, 30 osp
- Kaivosalan työtehtävissä toimiminen, 35 osp
Valinnaiset tutkinnon osat (80 osp)
- Kaivoskoneiden kunnossapito, 20 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
- Maa-ainesten kuljetus maantieliikenteessä, 20 osp
- Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa: Hienonnusprosessin ohjaus ja käynnissäpito, 15 osp
- Tutkinnon osa toisesta tutkinnosta: Liikennealueiden hoitokoneiden käyttö, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp)
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Työllistyminen
Tutkinnon suorittaneella henkilöllä on perustiedot ja valmiudet toimia erilaisissa perustyötehtävissä kaivosalalla. Työtehtävät liittyvät esimerkiksi
- louhintaan
- kallion tukemistyöhön
- varustelutöihin
- kaluston huoltoon
- tuotannon käynnissä- ja kunnossapitoon
- rikastukseen
- prosessiautomaatioon.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Kaivosalan perustutkinto | kaivostyöntekijä, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.
Hakuaikana 13.6.-25.6.2024 voivat hakea yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneet nuoret.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Kaivosalan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1.
Tutkinto / todistus
Kaivosalan perustutkinto, kaivosmies
Jatko-opinnot
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden esimerkiksi ammattikorkeakouluun.
Ota yhteyttä
OSAO
OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...
Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä