Journalistinen kirjoittaminen
Journalistinen kirjoittaminen on yksi mediakoulutuksen syventävien opintojen vaihtoehdoista.
Mediakoulutuksen perusopinnoissa kaikki opiskelevat perusteet journalistiikasta, journalistisesta kirjoittamisesta, tv-työstä sekä radion ja äänen tekemisestä. Perusopintojen jälkeen opiskelijat valitsevat syventäviä opintoja. Syventävien opintojen kahdeksan viikon jaksoja on vuoden aikana kolme.
Syventäviä opintoja ovat tv-työ, radiotyö, audiotuotanto sekä journalistinen kirjoittaminen. Myös työelämässä tapahtuva harjoittelu voi olla yksi syventävistä opintojaksoista. Harjoittelu tapahtuu keväällä, eli ensimmäiseksi syventäväksi jaksoksi sitä ei voi valita.
Monipuolisessa koulutuksessa pääsee nopeasti kiinni toimittamiseen ja mediatekniikkaan. Mediakoulutus pitää sisällään kaikille opiskelijoille opetettavan perusjakson: videokuvaaminen ja –editointi, radiojuontaminen, uutistyö, äänikerronta, valokuvaus ja kuvankäsittely, journalismi, kirjoittaminen, tiedottaminen, esiintymistaito, sosiaalinen media ja puheviestintä. Syyskauden aikana tapahtuvan peruskoulutuksen jälkeen opintoja syvennetään oman kiinnostuksen mukaan.
Tuotamme jatkuvasti live-ohjelmaa opiston mediakanaville, jotka ovat kaupunkikanava.fi, kaupunkiradio.fi ja kaupunki.tv. Aiheina ovat yhteiskunnan eri alat kuten kulttuuri, tiede, yhteiskuntavaikuttaminen ja urheilu.
Mediakoulutuksen opiskelijoiden tulevaisuuden ammattinimikkeitä ovat mm. radiotoimittaja, radiojuontaja, urheilutoimittaja, videojournalisti, monimediatuottaja, viestintäkonsultti, verkkotoimittaja, tiedottaja, video- ja valokuvaaja, someviestinnän asiantuntija, kirjoittava toimittaja, uutistoimittaja ja media-alan yrittäjä.
Toteutamme tapahtumatuotantoja valtakunnallisissa ja kansainvälisissä tapahtumissa sekä erilaisissa yleisötilaisuuksissa.
Syventävät opinnot
Journalistisen kirjoittamisen syventävät opinnot keskittyvät käytännön tekstitaitoihin ja journalismin teoriaan.
Opintojaksolla käsitellään perinteiset juttutyypit, opiskellaan tekstin jäsentelyä ja kullekin juttutyypille sopivia rakenteellisia ratkaisuja, opitaan kirjallisen ilmaisun täsmällisyyttä, oikeakielisyyttä ja virheettömyyttä. Rakenteiden ja oikeakielisyyden lisäksi tutkimme journalismin tehtäviä ja itsesääntelyä, journalismia ohjaavia arvoja sekä journalismin lajeja ja suuntauksia. Tutkimme myös, miten verkkoteksti eroaa lehtijutusta ja kuinka sosiaalinen media muuttaa perinteisen median vaatimuksia.
Koulutus painottaa lukijan merkitystä. Kirjoittamisessa tärkeintä on ymmärtää, kenelle kirjoittaa ja minkä vuoksi. Toimittaja palvelee yleisöä. Jos tuotteella ei ole käyttäjää, sitä on turha tuottaa. Journalismi on olemassa nimenomaan yleisöjään varten.
Journalistisen kirjoittamisen syventävällä opintojaksolla tuotetaan opiston omaa verkkolehteä osoitteessa Kaupunkikanava.fi. Opiskelijat kirjoittavat uutisia, henkilöjuttuja, reportaaseja, ilmiöjuttuja ja kolumneja, jotka julkaistaan verkkolehdessä. Kaupunkikanava tarjoaa loistavan mahdollisuuden päästä käytännössä oppimaan, mitä nykyaikainen verkkomedia on ja miten sitä tehdään.
Opintojen sisältö ja tavoite
- journalistinen prosessi jutun ideoinnista sen toteuttamiseen
- erilaiset juttutyypit
- haastattelutekniikat
- äänityöskentely
- hyvä lehtimiestapa
- digivalokuvauksen ja -videokuvauksen perusteet
- kuvamateriaalin editointi
- käytännön yhteistyö valokuvaajan ja kuvatoimittajan kanssa
- digitaalinen julkaisuprosessi verkkomediassa
Tavoitteena on oppia perusvalmiudet toimittajan ja tiedottajan työhön. Oppia monipuolisesti viestinnän suunnittelua ja toteutusta sekä saada valmiudet toimia tiedonvälittäjänä toimituksissa ja tiedotustehtävissä.
Opintojen toteutus
Päivisin tapahtuvana lähiopetuksena ja itsenäisenä työskentelynä lähiopetuksen jälkeen. Opiskelu sisältää luentoja, ryhmätyöskentelyä, oppimistehtäviä sekä runsaasti käytännönläheisiä ideointi- ja kirjoitustehtäviä. Lisäksi tehdään luovuusharjoitteluja ja jutturakenteen kehittelyä. Opintolinjojen yhteistä sekä oppilaitosten välistä yhteistyötä toteutetaan omalla Kaupunkikanavalla.
Opintoihin sisältyy työssäoppimisjaksoja, jotka toteutetaan sanoma- tai aikakauslehdissä sekä muissa medioissa tai yhteisöjen tiedotusorganisaatioissa. Kevään työelämäjakso toteutetaan erilaisissa viestintäorganisaatioissa. Mukana on monenlaisia toimijoita suurista mediataloista paikallislehtiin.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Journalistinen kirjoittaminen, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Mediakoulutukseen, jonka syventävien opintojen vaihtoehdot ovat Audiotuotanto, Journalistinen kirjoittaminen, Radiotoimittaja ja TV-työ, sekä urheilutoimittajakoulutukseen hakeutuville järjestetään valintakoe.
Valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakulomakkeella.
Hakijoilta edellytetään 18 vuoden ikää. Yläikärajaa koulutukseen ei ole.
Tutkinto / todistus
Todistus suoritetuista opinnoista (kansanopisto-opinnot eivät valmista tutkintoon).
Kustannukset
Koulutus on maksullista. Kysy lisää oppilaitokselta.
Opintoihin voi hakea Kelan myöntämää opintotukea.
Ota yhteyttä
Monipuolinen opisto meren rannalla pääkaupunkiseudulla
Laajasalon opisto on maan johtava media-alan oppilaitos, jonka monipuoliset linjat antavat sinulle mahdollisuuden kehittyä alalla. Samalla opiskelijoita valmennetaan työelämää tai seuraavia opintoja varten. Media-alan ja toimittajien koulutus käynnistyi jo 70-luvulla, mutta nykyään opisto tunnetaan myös osaavana taiteiden talona. Opetusluokkien välineistö,...
Lue lisää oppilaitoksesta Laajasalon opisto ja katso koulutustarjonta täältä