studentum.fi:n ammatinvalintatesti on vuosien varrella auttanut tuhansia selvittämään itselleen sopivia alavaihtoehtoja ja antanut heille ehdotuksia mahdollisista urapoluista. Koska haluamme tehdä alanvalinnasta ja eri vaihtoehtoihin tutustumisesta helpompaa, uudistimme ammatinvalintatestimme. Testi on nyt kattavampi, luotettavampi ja edelleen helppo tehdä. Ammatinvalintatestimme perustuu RIASEC-malliin, josta voit lukea lisää alla.
Tältä sivulta löydät:
- Mikä on RIASEC-malli?
- Miten testi tehdään?
- Miten testi toimii?
- Miten rakensimme ammatinvalintatestimme?
- Tee testi täällä
- FAQ
Mikä on RIASEC-malli?
RIASEC-malli, joka on tunnettu myös “Holland-koodina” tai “Hollandin RIASEC-teoriana", on psykologi John L. Hollandin 1950-luvulla kehittämä psykologinen viitekehys.
Mallia käytetään luokittelemaan yksilöitä kuuteen persoonallisuustyyppiin / teemaan, jotka vastaavat heidän ammatillisia tai uraan liittyviä kiinnostuksen kohteitaan.
RIASEC-mallin kuusi persoonallisuustyyppiä ovat:
Käytännöllinen (R, Realistic):
Tämän persoonallisuustyypin alle lukeutuvat ihmiset ovat käytännönläheisiä ja nauttivat työskentelystä työkalujen, koneiden ja fyysisten tehtävien parissa. Heille soveltuvat esimerkiksi erilaiset rakentamisen, insinöörityön, maatalouden ja fyysisyyttä vaativat työtehtävät.
Tutkiva (I, Investigative):
Tähän persoonallisuustyyppiin kuuluvat ovat uteliaita, analyyttisiä ja ratkaisukykyisiä. He ovat tyypillisesti kiinnostuneita tieteellisistä, teknisistä tai tutkimusorientoituneista urista.
Taiteellinen (A, Artistic):
Taiteellinen persoonallisuustyyppi kuvaa ihmisiä, jotka ovat luovia, mielikuvituksellisia ja pitävät itseilmaisusta. Heille sopivia aloja ovat esim. musiikkiala, kirjoittaminen, graafinen suunnittelu ja visuaaliset taiteet.
Sosiaalinen (S, Social):
Tämä persoonallisuustyyppi kattaa ihmisryhmän, jotka ovat empaattisia, seurallisia ja pitävät vuorovaikutuksesta muiden kanssa. He saattavat suunnata esimerkiksi opetuksen, neuvonnan tai terveydenhuoltoalan työtehtäviin.
Yritteliäs (E, Enterprising):
Yritteliään persoonallisuustyypin omaavat ihmiset ovat määrätietoisia, tavoitteellisia ja yrittäjähenkisiä. Heille sopivia uravalintoja ovat mm. yrittäjyys, liike-elämä, myynti, johtotehtävät tai politiikka.
Systemaattinen (C, Conventional):
Systeemaattista persoonallisuustyyppiä edustavat henkilöt ovat yksityiskohtaisia, järjestelmällisiä ja pitävät systemaattisesta työskentelystä. He hakeutuvat monesti esim. hallinnon, rahoituksen tai tietojen analysoinnin työtehtäviin, joissa säännöt ja järjestelmällisyys ovat tärkeitä.
RIASEC-mallin mukaan yksilöt ovat tyytyväisimpiä ja menestyvät parhaiten sellaisilla urilla, jotka ovat sopusoinnussa heidän hallitsevan persoonallisuustyyppinsä tai persoonallisuustyyppiyhdistelmänsä (esim. kolmen eri tyypin yhdistelmä) kanssa.
Oman RIASEC-persoonallisuustyypin tunnistaminen ja ymmärtäminen voi auttaa sopivan opiskelualan ja uranpolun valinnassa sekä johdattaa sellaisten tehtävien pariin, jotka vastaavat hyvin omia mieltymyksiä ja kiinnostuksen kohteita.
Voit lukea lisää RIASEC-mallista The Career Projectin sivuilla.
Miten testi tehdään?
Uusi ammatinvalintatestimme sisältää 60 kyllä/ei -kysymystä, joihin sinun tulisi vastata vaistonvaraisesti. Voit halutessasi palata testissä taaksepäin ja muuttaa vastauksiasi. Voit jopa jättää kysymyksiä väliin, jos niihin vastaaminen tuntuu hankalalta – suosittelemme parhaan mahdollisen testituloksen saamiseksi kuitenkin, että vastaat kaikkiin kysymyksiin. Kysymykset on suunniteltu vastattaviksi nopeasti, joten sinun ei tarvitse miettiä vastauksiasi pitkään.
Kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin, saat yhteenvedon persoonallisuustyypistäsi.
Testin tulossivulle olemme sisällyttäneet hyödyllistä tietoa, kuten luettelon vahvuuksistasi, mahdollisista kehityskohteista, kiinnostuksen kohteista ja urapolkusuosituksista. Mukana on myös konkreettisia esimerkkejä ammateista, jotka voisivat soveltua sinulle sekä lisätietoa persoonallisuustyyppisi kolmesta hallitsevasta pääpiirteestä. Tulossivulta pääset myös helposti siirtymään sinulle suositeltujen alojen koulutuslistauksiin.
Miten testi toimii?
Testi yhdistää kaikki vastauksesi RIASEC-mallin kuuteen persoonallisuustyyppiin/teemaan. Kaikki kyllä-vastaukset on yhdistetty yksittäiseen teemaan, jolloin vastaamalla “kyllä” saat yhden pisteen ks. teemaan. Esimerkiksi kyllä-vastaus kysymykseen "Nautitko käsillä tekemisestä, kuten rakentamisesta ja asioiden korjaamisesta?" antaa sinulle yhden (1) pisteen realistiselle (R = realistic) teemalle.
Kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin, testi laskee sinulle loppupisteet. Ne kolme pääpiirrettä, joista saat eniten pisteitä, muodostavat persoonallisuustyyppisi. Lopullinen persoonallisuustyyppisi perustuu 3-kirjaimiseen yhdistelmään RIASEC-mallista, esimerkiksi RIA (Realistinen, Realistic – Tutkiva, Investigative – Taiteellinen, Artistic).
Näitä kolmikirjaimisia yhdistelmiä kutsutaan joskus myös RIASEC-mallin kehittäjän John L. Holladin mukaan “Holland-koodiksi”. Olemme antaneet jokaiselle yhdistelmälle myös nimen, joka kuvaa kyseistä persoonallisuutta:
- Pohdiskeleva visionääri, IAC
- Pohdiskeleva yrittäjä, IEC
- Idearikas uudistaja, AEC
- Tarmokas innovaattori, ASE
- Kekseliäs organisoija, ASC
- Empaattinen ideanikkari, RAS
- Innostunut uudistaja, RSE
- Innovatiivinen polunraivaaja, RAE
- Innovatiivinen visionääri, IAE
- Oivaltava tiimipeluri, RIS
- Kekseliäs visionääri, IAS
- Suunnitelmallinen visionääri, RAC
- Yritteliäs suunnittelija, REC
- Luotettava organisoija, SCR
- Kekseliäs uudistaja, RIE
- Sosiaalinen järjestelijä, SEC
- Järjestelmällinen yhdistäjä, ISC
- Järjestelmällinen organisoija, RIC
- Monipuolinen visionääri, RIA
- Näkemyksellinen innovaattori, ISE
Hyvä huomioida:
Testin tarkoitus on auttaa sinua löytämään sopiva opiskeluala tai urapolku. Se ei ehkä anna suoraa vastausta kysymykseen "Mitä minusta tulee isona?", mutta se antaa varteenotettavia ehdotuksia ja inspiraatiota matkalla kohti passelia alanvalintaa.
Miten rakensimme ammatinvalintatestimme?
Aloitimme pureutumalla aiemman ammatinvalintatestimme kehityskohteisiin sekä tutkimalla eri urateorioita ja -malleja. Päädyimme lopulta RIASEC-malliin, koska se soveltuu erityisen hyvin uraintressien selvittämiseen.
Koska halusimme testitulosten antavan kattavan kuvauksen ja mahdollisimman osuvia alaehdotuksia, päätimme käyttää 3-kirjaimisia persoonallisuustyyppiyhdistelmiä kuuden pääpersoonallisuustyypin sijasta. Tämän johdosta testillä on 20 erilaista mahdollista lopputulosta, jotka kuvaavat kaikki erilaisia persoonallisuuksia.
Loimme eri persoonallisuustyyppien kuvaukset sekä ala- ja urasuositukset hyödyntämällä useita eri lähteitä (esim. National Center for Biotechnology Information, O*NET OnLine, The Career Project ja University of California). Tutustuimme myös useisiin RIASEC-mallia hyödyntäviin esimerkkitesteihin, kuten tähän testiin. Tulossivujen tekstien hahmottelussa käytimme apuna myös tekoälyä (ChatGPT). Lopuksi yhdistimme eri lähteistä keräämämme tiedot ja jaottelimme tulosprofiilien tiedot helposti sisäistettävään ja selkeään muotoon. Hyödynsimme tulossivujen asettelussa myös UI-suunnittelijan konsultaatioapua.
Jotta testi antaisi kattavia tuloksia, sen tulee sisältää riittävä määrä helppoja kyllä/ei-kysymyksiä. Kysymysten keräämisessä hyödynsimme ChatGPT:n tekoälyä, joka antoi aihiot sopivien kysymysten laatimiseen. Tekoälyn antamista sadoista kysymysehdotuksista karsimme mukaan valikoidut 60 kysymystä, jotka muotoilimme vielä kohderyhmällemme sopivaksi.
Teimme koeversion ammatinvalintatestistä 72 kysymyksellä. Testi antoi osuvia tuloksia, mutta testiryhmän palautteen perusteella päätimme vähentää kysymysten määrää. Kokeilimme myös lyhyempää, 48 kysymyksen testiä. Päädyimme kuitenkin 60 kysymykseen, koska haluamme testin tarjoavan mahdollisimman osuvia tuloksia.
Meille oli kuitenkin myös tärkeää, että testi pysyi riittävän kevyenä ja helppona tehdä. Tämän takia käytämme testissä yksinkertaisia kyllä/ei-kysymyksiä. Teimme palautekierrosten perusteella myös muita kehityksiä ja parannuksia (mm. täydensimme tulosprofiilien tietoja).
Testi on koostettu hyödyntämällä meille jo entuudestaan tuttua TryInteract-nimistä testityökalua.
Mikäli sinulla on palautetta tai kysyttävää testistä, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse info@studentum.fi.