Etsi koulutusta 👉

Psykologian opinnot: kouluttautuminen kriisi- ja traumatyöt

11 syys 2024
KYSYMYS
Hei!
Kiinnostukseni on jo pidempään ollut psykologiassa ja ennen kaikkea trauma- ja kriisityössä. Haluaisin hakeutua kriisi- ja traumaterapia koulutukseen mahdollisimman pian, ja mietin tosiaan mikä koulutuspolku olisi järkevin itselleni (kliininen hoitotyö ei ole itselleni mahdollinen, esim. sairaanhoitaja, työterveyshoitaja, kätilö, psykofyysinen fysioterapia yms.). Mietin myös, kannattaisiko minun hakea opiskelemaan psykologiaa maisterin tutkintona yliopistoon ja nyt tänä vuonna aloittaa jo avoimessa yliopistossa psykologian perusopinnot?

Onko teillä tietoa pystyykö nämä hyväksi lukemaan, jos psykologian maisterin tutkintopaikan saisin? Onko jotain tiettyä avointa yliopistoa, jossa voisin opiskella mahdollisimman pitkään ja samalla hakea yliopistolle esim. Helsinkiin? Voinko jotenkin täyttää työssäolo kelpoisuus vaatimusta (kriisi- ja traumaterapeutiksi) opiskeluaikana vai vasta masteriksi valmistumisen jälkeen ja millaista työtä tämä vaatisi?

Ja riittääkö psykologian kandi vai vasta maisteri kriisi- ja traumaterapeutti hakuvaatimuksiin? Tai tuleeko teille jotain muuta ajatusta miten minun kannattaisi edetä kohti trauma- ja kriisiterapeutti työtä ja koulutusta?

Onko teillä tietoa pitääkö psykologian maisteri -koulutus sisällään kliinistä hoitotyötä (esim. itseen pistäminen/koskeminen, toiseen opiskelijaan pistämistä/koskemista)? Itselleni sellainen koulutus ei ole mahdollinen, joten sen takia kyselen :).


Kiitos tuhannesti lisätiedoista asian suhteen!

Vastaus

11 syys 2024

Hei,

ja kiitos paljon kysymyksistäsi!

Psykologian maisteriohjelmaan hakemisen edellytykset ja tarvittavat vaatimukset löytyvät helpoiten esimerkiksi täältä . Lähtökohtaisesti edellytyksenä kuitenkin on jokin korkeakoulututkinto, eli pelkästään avoimen yliopiston kautta suoritettavilla perusopinnoilla ei psykologian maisteriohjelmaa pääse opiskelemaan. Avoimen yliopiston kautta voi kuitenkin hakea psykologian kandi- ja maisteriohjelmaan, jonka jälkeen jatkokouluttautuminen trauma- ja kriisityöhön on mahdollista esimerkiksi psykoterapeuttikoulutuksen kautta. Muun muassa juuri Helsingin yliopisto tarjoaa avoimen yliopiston opintoja, ja heillä on tarjonnassaan psykologian perusopinnot.

Kouluttautuminen kriisi- ja traumatyöhön psykoterapeuttikoulutuksessa edellyttää myös tiettyjä kriteereitä. Soveltuvan pohjakoulutuksen, esimerkiksi psykologi, lisäksi psykoterapeuttiopiskelijoilta edellytetään työkokemusta alalta ennen koulutukseen hakeutumista. Kriisi- ja traumatyöhön on myös erinäisiä lyhyempiä koulutuksia, ja näiden sisältö sekä vaatimustaso vaihtelee koulutustarjonnan mukaan, mutta pääasiassa nämä ovat lisäkoulutuksia jo olemassa olevan työn ohelle.

Psykologian kandi- ja maisteriohjelmian sisältö voi vaihdella eri koulujen välillä, vaikka perusperiaatteet ovat samat. Pääpainoltaan psykologinan opinnot keskittyvät teoreettisen tiedon omaksumiseen ja loppuvaiheen opinnoissa painotetaan taitoja, joita psykologi asiakastyössä tarvitsee, eli ihmisten erilaisten vaikeuksien arviointia ja niiden kuntouttamista. Kliinisestä työstä ei löytynyt mainintoja, mutta en täysin varmasti osaa sanoa, sisältyykö sitä opintoihin.

Eri korkeakoulujen järjestämiä psykologian kandi- ja maisteriohjelmia, sekä niiden sisältöjä, voit tutkia helposti esimerkiksi sivuiltamme tästä. :) 

Suosittelisin sinua lisäksi olemaan vielä yhteydessä sinua kiinnostavien yliopistojen hakijapalveluihin ja kysymään tarkemmin heillä tarjolla olevista opinnoista, jotta saat varmasti ajantasaiset tiedot. Näin voit myös kysyä suoraan opintojen sisällöstä ja esimerkiksi siitä, sisältyykö opintoihin kliinistä työtä.

Ystävällisin terveisin

Linda, studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi