Etsi koulutusta 👉

Lääketieteen opinnot Ruotsissa

21 maalis 2022
KYSYMYS
Moi! Olisin kiinnostunut lääketieteen opinnoista Ruotsissa ja minua mietityttää ruotsin kielitaidon todentaminen. Aloitin opintoni lukiossa v. 2017 ja opiskelin B-ruotsin ja kirjoitin siitä keskipitkänä M. Voiko lukion jälkeen suorittaa jotain opintoja jotka kelpaisivat kielivaatimukseen? Lisäksi mietin pisterajoja: päättötodistukseni ka kaikista aineista on 8.82 ja Yo-arvosanani MMMMEEL. Onko näillä mahiksia karoliiniseen?

Vastaus

21 maalis 2022

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.  Syksyllä 2016 tai myöhemmin lukion aloittaneilta vaaditaan käytännössä ruotsin äidinkielen tai pitkän ruotsin kokeen suorittamista ylioppilaskirjoituksissa. Vaihtoehtoisesti hakijan on suoritettava kahdeksan A-ruotsin lukiokurssia. Arvosanan tulee olla hyväksytty. Jos olet käynyt lukion ruotsiksi, ruotsin kielen yleinen kelpoisuusvaatimus täyttyy automaattisesti. Ruotsin kielen taidon voi osoittaa myös TISUS-kokeella (Test i svenska för universitets- och högskolestudier). 

Suosittelisin sinua kuitenkin vielä ottamaan suoraan yhteyttä niiden yliopistojen hakutoimistoihin, jotka sinua kiinnostavat ja kysymään heiltä tarkemmat kielivaatimukset.

Siinä missä Suomessa korkeakoulut määrittävät itse pisteytykset, Ruotsissa pisteytysmallista vastaa valtion viranomainen, Yliopisto- ja korkeakouluneuvosto UHR (Universitets- och högskolerådet). Päättötodistuksesta huomioidaan kaikkien aineiden keskiarvo ja ylioppilastodistuksen arvosanat pisteytetään tietyn kaavan perusteella. Pisteytystä kutsutaan meritvärdeksi (vertailuarvo), ja maksimipistemäärä on 22,50 pistettä. Korkeimmat pisteet saaneet opiskelijat hyväksytään opiskelemaan. Oman suuntaa antavan pistearvonsa voi laskea Antagning.se:n sivuilta löytyvällä ohjeistuksella.

Lisätietoa Ruotsissa opiskelusta voit lukea täältä.

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi