Etsi koulutusta 👉

Lukion keskiarvo ja kurssivalinnat

07 elo 2019
KYSYMYS
Hei,
Yliopistoon Ruotsiin haettaessa lähetetään ylioppilastodistuksen lisäksi lukion päättötodistus. Haluaisinkin tietää, mitkä aineet päättötodistuksesta lasketaan keskiarvoon ja kuuluvatko niihin myös ns. taito- ja taideaineet, kuten kuvataide? Onko suoritetuksi merkityillä pakollisilla kursseilla joitain ”haitallisia” vaikutuksia?
Kiinnostaisi myös kuulla, onko oikeustieteelliseen tai yhteiskuntatieteitä hakemaan pyrkivälle joitain erityisiä vaatimuksia esimerkiksi lukiossa suoritettujen kurssien osalta?

Vastaus

09 elo 2019

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Keskiarvo lasketaan tutkinto-/päättötodistuksesta. Arvosanan voi ottaa vain yhdestä todistuksesta. Jos keskiarvoa ei ole valmiiksi merkitty, se on laskettava itse.

Keskiarvoon lasketaan kaikki arvosanat, jotka ovat todistuksessa merkitty numeroilla tai voidaan muuntaa sellaisiksi. Mukaan lasketaan siis myös taito- ja taideaineet. Keskiarvon laskennassa ei oteta huomioon suoritusmerkitöjä S ja H. Jos todistukseesi on annettu arvosana muualla suoritetuista, hyväksi luetuista opinnoista, otetaan se mukaan keskiarvoa laskettaessa. 

Laske todistuksen arvosanat yhteen ja jaa tulos arvosanojen lukumäärällä. Lopputuloksena on päättötodistuksesi keskiarvo. Keskiarvo merkitään kahden desimaalin tarkkuudella esim. 8,67.

Ruotsin opiskelijavalinnoissa huomioidaan lukion päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvo ja ylioppilastodistuksen yleisarvosana. Ylioppilastutkintoon, eli kirjoituksiin, sisältyy vähintään neljä pakollista koetta. Niiden lisäksi tutkintoon voi sisällyttää yhden tai useamman ylimääräisen kokeen. Suomessa pisteet annetaan neljästä parhaasta arvosanasta, joista yksi pakollinen on äidinkieli. Äidinkielen kursseihin ja ylioppilaskokeeseen kannattaa siis lukiossa panostaa.

Voit valita kolme muuta pakollista ylioppilastutkintokoetta seuraavien neljän kokeen joukosta: toisen kotimaisen kielen koe, yksi vieraan kielen koe, matematiikan koe ja yksi reaaliaineen koe. Kokeiden aineet voit valita itse edellä mainittujen kriteerien mukaisesti. Kirjoitusten aineiksi kannattaa valita omien mielenkiinnon kohteiden mukaisesti sellaisia aineita, joissa koet pärjääväsi parhaiten.

Yliopistojen oikeus- ja yhteiskuntatieteellisiin tiedekuntiin hakemiseen ei varsinaisesti sisälly lukion kursseja koskevia erityisvaatimuksia. Äidinkieleen panostaminen valmistaa lukemaan ja kirjoittamaan asiatekstejä. Yhteiskuntatieteen kurssit auttavat orientoitumaan molempiin tiedekuntiin. Voit myös löytää tavoitteitasi tukevia kursseja lukiosi vapaavalintaisista kursseista. Voit kysyä hakukelpoisuuksista lisää ottamalla yhteyttä yliopistojen hakupalveluihin.

Opintomenestystä toivottaen,

Linda, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi