Etsi koulutusta 👉

Ruotsin korkeakoulujen hakuväylät

22 helmi 2019
KYSYMYS
Hei!
Unelmani olisi opiskella psykologiaa ruotsissa, mutta hakeminen on muodostunut suureksi ongelmaksi, sillä paperini ja ka (LLEMC ja 8,7) eivät ihan riitä. Luin jostain että korottamia/valmistumisen jälkeisiä ylioppilastutkinnon arvosanoja ei oteta huomioon, mutta toisessa paikassa luki, että otetaan mutta hakeminen siirtyy eri kiintiöön, jonka kautta vaikeampi päästä? Toinen ongelma on se, että kävin taidelukion jossa saa hyväksiluettua kursseja enkä ole käynyt kaikkia pakollisia kursseja esim. historiasta. Voiko niitä suorittaa esim aikuislukiossa? Toinen vaihtoehtohan olisi tietenkin högskolprovet mutta tuntuu ihan mahdottomalta päästä sen kautta kun kilpailee natiivien kanssa. Kiitos paljon!

Vastaus

22 helmi 2019

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Opetushallituksen Maailmalle.net- sivustolta löytyy kattavasti tietoa opiskelusta Ruotsissa ja hakuprosessista kerrotaan seuraavasti:

  • Voit hakea Ruotsin korkeakouluihin todistusten perusteella (betygsurval), mutta valmistumisen jälkeen korotettuja arvosanoja ei valitettavasti huomioida haussa.
  • Voit tulla valituksi myös valintakokeen perusteella (provurval), jos sinulla on voimassa oleva tulos högskoleprov-kokeesta ja täytät muut koulutusohjelman tai -kurssin pääsyvaatimukset.

Suorittamalla högskoleprov-kokeen voit kilpailla opiskelupaikoista kahdessa kiintiössä (betygsurval ja provurval). Högskoleprov-koetta suositellaan myös siinä tapauksessa, jos opiskeluala on kovin suosittu ja kilpailu opiskelupaikasta on kovaa (psykologia lukeutuu näihin suosittuihin aloihin). Högskoleprov-kokeen suorittamisesta Suomessa voi tiedustella esimerkiksi Ålands Lyceum -lukiosta.

Pakollisten kurssien suorittamisesta kerrotaan, että voit täydentää puuttuvia kursseja esimerkiksi suomalaisessa aikuislukiossa. Jos haluat korottaa kurssien arvosanoja ja siten yrittää vaikuttaa vertailulukuusi (meritvärde), voit suorittaa kursseja ruotsalaisissa komvux-oppilaitoksissa.

Lisätietoja löytyy myös sivuilta: antagning.se sekä studera.nu (tuolta löytyy mm. nopea testi, jonka avulla saat käsityksen högskoleprovetin sisällöstä).

Toivottavasti vastauksesta oli hyötyä ja löydät mielesesi opiskelupaikan!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi