Sosionomista päiväkodin johtajaksi
Vastaus
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi!
Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n sivuilla sanotaan näin:
"Lain mukaan päivähoidon ammatillisiin johtotehtäviin kelpoisuusvaatimuksena on lastentarhanopettajan kelpoisuus sekä riittävä johtamistaito."
OAJ:n sivuilla sanotaan myös:
"Kelpoisuusvaatimuksena lastentarhanopettajan tehtäviin on yliopistossa suoritettu vähintään kasvatustieteen kandidaatin tutkinto, johon sisältyy lastentarhanopettajan koulutus, tai sellainen sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto (sosionomi AMK), johon sisältyy vähintään 60 opintopistettä varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneita opintoja."
Kuitenkin tämä uusi laki tulee hiukan muuttamaan käytäntöjä. Voit lukea lisää OAJ:n sivuilta.
Päiväkodin johtajan kelpoisuusvaatimus olisi vuodesta 2030 lähtien varhaiskasvatuksen opettajan ja varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuus ja vähintään kasvatustieteen maisterin tutkinto sekä riittävä johtamistaito.
Nykyään kelpoisuusehdot täyttävät päiväkodin johtajina toimivat tai 5 vuotta ennen lain voimaan tuloa päiväkodin johtajana toimineet säilyttävät kelpoisuutensa myös vuoden 2030 jälkeen.
Vaikka aloittaisit sosionomin opinnot vasta nyt, voisit tosiaan silti päästä päiväkodin johtajaksi. Yliopisto tunnistaa ja tunnustaa maisteriohjelmassa aiemmin hankitun osaamisen osaksi maisterin tutkintoa.
Kannattaa kysyä vielä yliopistolta asiaa, mutta käsitykseni mukaan sinun ei tarvitse siis suorittaa kasvatustieteen perusopintoja ja/tai aineopintoja. Voit siis hakea suoraan maisteriksi.
Maisterikoulutuksiin voi hakea yhteishaussa ja erillishauissa. Maisteriopinnot eivät ole maksullisia.
Voit siis hakea maisteriohjelmiin, jos olet suorittanut
- alemman korkeakoulututkinnon
- ammattikorkeakoulu- tai opistotutkinnon
- muita aikaisempia yliopisto-opintoja
Myös maisterin opintojen sisällöstä kannattaa kysäistä siltä yliopistolta, johon olet ajatellut hakea. Lähiopiskelua varmasti on, mutta en usko pääpainon olevan kuitenkaan siinä.
Maisterin opintojen sisällöstä voi lukea esimerkiksi Jyväskylän yliopiston sivuilta.
Suosittelen joka tapauksessa kyselemään yliopistoilta asiasta, jotta saat varmasti ajankohtaisimman tiedon. Myös OAJ:lta voisi kysellä (yhteystiedot täällä).
Toivottavasti tästä oli apua. Paljon tsemppiä tuleviin opintoihin!
Ystävällisin terveisin,
Aino, Studentum.fi