Etsi koulutusta 👉

Yliopisto vai ammattikorkeakoulu

06 marras 2016
KYSYMYS
vielä kysyisin sellaista että kun olen miettinyt aika paljon Bachelor of Business Administration, International Business ja kauppatieteiden välillä, että minkälaisiin työtehtäviin kummastakin yleensä päätyy ja kumpi olisi parempi vaihtoehto. Minkälaisia eroja itse opiskelussa on? En osaa valita kumpaan kannattaisia hakea amk vai yliopisto. Arvostetaanko yliopistotutkintoa enemmän?

Vastaus

15 marras 2016

Moikka!

Monet puntaroivat valintaa ammattikorkeakoulun ja yliopiston välillä. Yliopisto-opiskelu on AMK:ta teoreettisempaa, laajempaa ja pyrkii ohjaamaan opiskelijaa itsenäiseen ajatteluun. AMK:n hienous taas on käytännönläheinen oppiminen.

Yliopistossa opinnot kestävät noin viisi vuotta (kandi 180 op 3v. + maisteri 120 op 2 v.), ja opiskelija määrittelee itse sekä oman opiskelutahtinsa että opiskelemansa aineet. Vaikka koulutus onkin teoreettista, ei opiskelu ole pelkkää tentteihin lukua ja luennoilla istumista, sillä erilaisia ryhmätöitä ja seminaareja löytyy myös joka lähtöön.

Ammattikorkeakouluopintojen laajuus on 210–270 op:tä ja opiskeluaika yleensä 3,5–4,5 vuotta. Opiskelijalla ei ole yhtä paljon valinnanvapautta lukujärjestyksen suhteen kuin yliopistossa, sillä pohja tulee yleensä valmiina. Kuten sanottua, opinnot ovat  käytännönläheisiä – ryhmätöitä ja kontaktiopetusta suositaan yliopistoa enemmän. AMK:ssa suoritetaan myös pakollisena osana opintoja harjoittelujakso, josta opiskelija saa työelämäkontakteja ja pääsee soveltamaan oppimaansa teoriaa käytäntöön. Sekä yliopistossa että ammattikorkeakoulussa opintoihin voi sisällyttää itseä kiinnostavia opintoja muilta tieteenaloilta.

Kauppatieteilijät ja liiketalouden opiskelijat voivat kilpailla samoista työpaikoista; molemmat tutkinnot mahdollistavat esimerkiksi tilitoimistossa, markkinointi- tai viestintäfirmassa työskentelemisen. Yliopistosta saat kuitenkin laajan teoreettisen tietopohjan, jota monet työnantajat eittämättä arvostavat paljon. Osa työtehtävistä, esimerkiksi korkeammat johto- ja asiantuntijatehtävät saattavat vaatia kauppatieteiden maisterin tutkinnon, joka näin ollen rajaa pois ammattikorkeassa opiskelleet. Toisaalta osassa työpaikoista saatetaan arvostaa AMK:n käytännönkokemusta. Kuitenkin loppupeleissä oma opinpolkusi, solmimasi kontaktit, kokemuksesi, persoonasi ja asenteesi vaikuttavat pitkälle siihen, millaisiin tehtäviin pääset.

Tsemppiä päätöksen tekoon! Terkuin

Emma/Studentum

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi