Etsi koulutusta 👉

Lukion jälkeen kauppakorkeaan?

06 marras 2016
KYSYMYS
Mihin voisin hakea lukion jälkeen? Nyt on puolet kirjoituksista takana ja niistä arvosanat tulevat olemaan suunnilleet E-M tasoa. Keväällä kirjoitan puolet. Kurssien keskiarvo on reippaasti yli 8. En tiedä mihin menisin ja kiinnostuksen kohteet ovat vielä hieman auki. Olen opiskellut paljon kieliä, mutta kieltenopettaja ei ole ainakaan tällä hetkellä kovin mielenkiintoinen vaihtoehto. Opiskelen lyhtyttä matematiikkaa. Haluaisin mielummin yliopistoon, kuin ammattikorkeaan, mutta mietityttä miten siellä pärjäisin, sillä minulla on lukihäiriö. Toivon myös etten joutuisi pitämään välivuotta ainakaan montaa vuotta peräkkäin. Tällä hetkellä kiinnostavalta vaihtoehdolta tuntuu kauppatieteellinen, mutta siitäkään en ole vielä täysin varma, kun tuntuu että en saa mistään kunnolla tietoa siitä ja minkälaisia vaatimuksia sinne on. Tuntuu että minulle sopivaa alaa ei ole olemassakaan.

Vastaus

15 marras 2016

Moikka!

Et ole lainkaan yksin pohdintojesi kanssa. Rehellisesti sanottuna läheskään meillä kaikilla ei ole sitä tiettyä alaa, jonne osaisimme pyrkiä tavoitteellisesti, vaan joudumme analysoimaan tarkemmin omia mieltymyksiämme ja kykyjämme. Olet päässyt kuitenkin jo tärkeään pisteeseen, eli tiedät haluavasi ennemmin yliopistoon. Hyvä, se on askel eteenpäin!

Arvosanasi ylioppilaskirjoituksista sekä keskiarvosi ovat niin vaikuttavia, että en näe mitään estettä sille, mikset pärjäisi yliopistossa. Joutuisit toki lukemaan tentteihin AMK:ta enemmän, mutta esimerkiksi kauppakorkeassa löytyy monista kurssikirjoista tiivistelmiä, ja pelkillä luentomateriaaleilla pärjää usein todella hyvin tenteissä. Monetkaan opiskelijat eivät lue kokonaisia kirjoja tentteihin, joten hurjaa lukumäärää ei kannata pelätä liikoja.

Olen itsekin opiskellut kauppakorkeassa, ja en laillasi tiennyt lukiossa, että mikä olisi se oma juttuni. Kauppakorkea tuntui kuitenkin avaavan ovia monelle eri alalle ja tehtävään. Mahdollisuuksien kirjo kiehtoi. Päätös oli paras mahdollinen, enkä ole joutunut katumaan, sillä kauppatieteen aineiden kirjosta löytyi minulle sopiva suunta. Näin ollen voisin kannustaa sinuakin hakemaan. Sanoit myös, että opiskelet kieliä, ja niistä on ehdottomasti hyötyä kauppatieteellisellä alalla! Lyhyen matematiikan lukeminen ei myöskään ole este hakemiselle tai opinnoissa pärjäämiselle.

Kauppakorkeaan pääsyyn ei ole sen kummempia vaatimuksia; kun olet suorittanut ylioppilastutkinnon ainut haaste sinun ja sisäänpääsyn välillä ovat pääsykokeet. Vinkiksi voisin antaa, että kun päätät ryhtyä luku-urakkaan kannattaa ryhtyä siihen täysillä. Silloin ei enää mietitä, että onko tämä sittenkään oikea päätös. Itse aloitin lukemisen kolme päivää ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Luin kuutena päivänä viikossa 4-6 tuntia, ja pääsin sisään. Toki lukemisen määrä ja tarve riippuvat täysin ihmisestä. Kannattaa myös mennä valmennuskurssille, sillä siellä avataan tärkeitä käsitteitä, tehdään harjoitustehtäviä ja valmistaudutaan pääsykokeisiin.

Jos lukihäiriön ja pääsykoeurakan yhtälö askarruttaa, voi kauppakorkeaan, esimerkiksi Turkuun, hakea kansainvälisen liiketoiminnan linjan kautta, jossa sisäänpääsy muodostuu pääsykoepisteistä, ryhmähaastattelusta sekä pareittain tehtävästä kielihaastattelusta. Englannin kielestä saa yhden pisteen kun taas muista kielistä tulee lisäpisteitä. Näin sisäänpääsy ei ole pelkästään pääsykokeen varassa, vaan voit vaikuttaa myös muilla keinoilla. Kansainvälisen liiketoiminnan linjan haastatteluihin voi hakea juuri E:n - M:n ylioppilaskirjoituspapereilla. En löytänyt aivan tarkkaa tietoa, missä valintakriteerin raja menee, mutta luulen, että sinun papereillasi voisit päästä niin halutessasi.

Mahdottoman paljon tsemppiä niin hakemiseen kuin ylioppilaskirjoituksiinkin!

Terkuin

Emma/Studentum

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi