Ensimmäinen työpaikka hakusessa valmistumisen jälkeen? 5 vinkkiä työnhakuun

Oletko valmistumassa, ja mietit mitä tekisit seuraavaksi?

Opiskelijat valmistuvat koulusta.

Oletko valmistumassa, ja mietit mitä tekisit seuraavaksi? Aiheuttaako ensimmäisen oman alan työpaikan hakeminen päänvaivaa? Mistä ja miten sinun pitäisi aloittaa? 

Opiskelu on aikaa, joka haastaa sinut monella tapaa. Opintojen lisäksi olet tasapainotellut sosiaalisen elämän, harrastusten ja ehkä jopa työn välillä. Pitkäjänteinen työskentely omien tavoitteiden saavuttamisen eteen palkitaan kyllä.  

Valmistuminen ei ole pelkästään jonkin loppu, vaan myös uuden alku. Monet eivät valmistuessaan tiedä, mitä he haluavat tehdä seuraavaksi, ja se voi tuntua pelottavalta. Älä kuitenkaan säikähdä, sillä vaihtoehtoja ja polkuja on monia. 

Mistä aloittaisit? 

Ensimmäisenä sinun on mietittävä, mikä on seuraava askeleesi valmistumisen jälkeen. Ehkä haluat jatkaa opiskelua, ehkä tarvitset taukoa opiskeluista tai ehkä olet innolla siirtymässä työelämään. Ihmiset ovat erilaisia, ja kaikilla meillä on omat arvomme. Valitsitpa valmistumisen jälkeen minkä tahansa tien, niin se varmasti kehittää sinua ja valmistaa tulevaisuuden haasteisiin. Muista, että voit tehdä asiat itsellesi sopivaan tapaan ja tahtiin. 

Haluatko jatkaa opiskelua?

Jatko-opinnot ovat hyvä tapa kehittää omaa ammattiosaamista ja edetä uralla. Jatko-opintovaihtoehtoja on todella paljon, aina ammatillisesta koulutuksesta yliopistokoulutukseen ja erilaisiin täydennyskoulutuksiin. Jatko-opintoja kannattaa harkita, jos haluat syventää osaamistasi tietyllä alalla, oppia uusia taitoja, parantaa työllisyysmahdollisuuksiasi sekä mahdollisesti korottaa tulevaa palkkatasoasi. Jatkokouluttautuminen voi myös antaa sinulle kilpailuetua työmarkkinoilla. 

Mielessä välivuosi?

Välivuosi on aikaa, jolloin sinun ei tarvitse kiirehtiä mihinkään. Välivuoden tai useamman aikana voit pohtia tulevan urasi suuntaa ja miettiä, mitä ylipäänsä toivot työelämältä. Samalla myös oma intohimo voi löytyä. 

Välivuoden aikana voit tutkiskella erilaisia urapolkuja, hankkia työkokemusta ja kerryttää uusia taitoja. Voit testata sinua kiinnostavia opiskelualoja esimerkiksi kansanopistossa tai avoimen korkeakoulun opinnoissa. Testaamalla voi selvitä, mitä haluat tulevaisuudessa tehdä. Välivuosi on kokeilun aikaa ja silloin sinulla on mahdollisuus toteuttaa omia haaveitasi – lähtemällä vaikkapa ulkomaille reissuun. 

Hingutko jo työelämään?

Voit myös siirtyä valmistumisen jälkeen työelämään. Näin pääset kartuttamaan työkokemusta, verkostoitumaan, oppimaan uutta, kehittämään ammattiosaamistasi käytännön tasolla sekä kerryttämään säästöjä.  

Työelämässä opit myös tärkeitä työelämätaitoja, jotka ovat taatusti hyödyksi tulevalla urallasi. 

On ihan normaalia, että työelämään astuminen voi tuoda pintaan epävarmuuden tunteita ja saada sinut vertailemaan osaamistasi muihin. Jopa oma alanvalinta saattaa epäilyttää, mutta muista, että moni asia selviää kokeilemalla. Myös muiden samassa tilanteessa olevien tai työelämään jo siirtyneiden kanssa keskustelu voi auttaa hahmottamaan, millaisia mahdollisuuksia sinulla on. 

HR-ammattilaisen vinkit – 5 vinkkiä ensimmäisen oman alan työpaikan nappaamiseen

Ensimmäisen oman alan työpaikan löytäminen ja siihin hakeminen voi olla haastavaa, jos et tiedä mistä aloittaisit. Miten voisit vastavalmistuneena kasvattaa mahdollisuuksiasi saada työpaikka? 

Kysyimme Minjon Recruitingin Senior Recruiter Anniina Kangasjärveltä, mitä vinkkejä hänellä on vastavalmistuneille. Tässä Anniinan 5 parasta tärppiä työnhakuun:  



1. Laita LinkedIn-profiili kuntoon!

“Nykyaikana LinkedIn on ehdottomasti paras tapa löytää työpaikkoja ja tulla löydetyksi työnhakijana. Omassa profiilissa kannattaa panostaa etenkin otsikkoon ja esittelytekstiin. Esimerkki toimivasta otsikosta voisi olla: Student of Adult Education | Looking for HR trainee position”, Anniina sanoo.   

"Lisäksi on hyvä aktivoitua Linkkarissa muutoinkin. Ota osaa oman alasi osaajien keskusteluihin (etenkin, jos he työskentelevät organisaatiossa, joihin itse haluaisit) ja kerro, että olet työnhaussa. Näin tulet helpommin löydetyksi, sillä rekrytoijat pitävät silmällä myös uransa alkuvaiheessa olevia tekijöitä”, hän jatkaa. 


2. Mieti, mitä oikeasti haluaisit tehdä ja mitkä ovat sinun   
vahvuutesi!

“Ennen kuin työnhakuun ryhtyy, on tärkeintä miettiä, mitä oikeastaan haluat tehdä ja mitkä ovat juuri sinun vahvuutesi. Etenkin yleisillä aloilla mahdollisuuksia on loputtomasti, joten kannattaa hankkia aktiivisesti tietoa eri työpaikoista ja -tehtävistä esimerkiksi ekskuille ja erilaisiin urapäiviin osallistumalla.”   

“Myös mentorin hankinta valmistumisen kynnyksellä on todella hyvä idea!  
Voit peilata heidän oppejaan omiin vahvuuksiisi ja motivaatioosi. Ennen työnhakua on hyvä tehdä vaikkapa mindmap omista kiinnostuksen kohteista, osaamisesta ja henkilökohtaisista ominaisuuksista. Pohdinnan tukena voi hyödyntää myös oman oppilaitoksen/liiton urapalveluita”, Anniina vinkkaa. 


3. Aloita työnhaku jo opintojen aikana!

“Opintojen aikaisesta työkokemuksesta on todella paljon hyötyä, kun haet töitä valmistumisen kynnyksellä. Yritä siis ujuttaa jalkaasi 'oman alan töihin' jo opintojen aikana. Etenkin monet osa-aikaiset työt sopivat hyvin opiskelijalle ja niihin ei vaadita kokemusta. Ja vaikka kokemus ei olisikaan oman alan kokemusta, niin kaikesta työkokemuksesta on hyötyä, koska opit todella hyödyllisiä työelämätaitoja”, Anniina rohkaisee. 

“Erilaiset harjoittelupaikat ja trainee-jaksot ovat myös loistava tapa työllistyä omalle alalle. Harjoittelupaikkoihin hakijoita on yleensä paljon ja seula voi olla tiukka. Esimerkiksi gradulla, sivuaineopinnoilla tai opintomenestyksellä voi olla paljonkin merkitystä – panosta siis näihin!”  


4. Verkostoidu!

“Yksipuolisesta 'työpaikkailmoittelusta' on siirrytty enemmän sosiaalisen rekrytointiin ja verkostoitumiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että työnhausta on tullut joustavampaa ja paikan auetessa saatetaan miettiä, että 'ketäs mä tunsinkaan, joka voisi olla tähän tehtävään sopiva'.  Ole siis aktiivinen ja tutustu oman alasi ihmisiin! Tämä liittyy osaltaan siihen, miksi Linkkarissa kannattaa olla aktiivinen, mutta verkostoituminen myös muilla alustoilla kannattaa", Anniina sanoo.  


5. Laadi hakemus huolellisesti!

“Panosta erityisesti hakemukseen. Todennäköisesti monilla tehtävää hakevilla voi olla hyvin samanlainen osaaminen kuin sinulla, joten se kuinka onnistut sanoittamaan motivaatiotasi ja vahvuuksiasi kyseistä yritystä ja tehtävää kohtaan, ratkaisee”, Anniina opastaa. 

“Pyri kertomaan mahdollisimman konkreettisesti, miksi olet tehtävästä innoissasi ja minkälaisia onnistumisia sinulla on esimerkiksi harrastusten tai opintojen kautta. Kiinnitä huomiota myös oikeinkirjoitukseen ja luettavuuteen, sillä mitä luettavampi hakemus on, sitä tyytyväisempi on myös rekrytoija. Esimerkiksi bullet point –listaukset ovat täysin sallittuja”, hän sanoo

Uskalla hakea!

Työnhakuprosessi voi olla haastavaa, mutta se auttaa sinua kasvamaan niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin. Vaikka ensimmäisen työpaikan hakeminen voi tuntua turhauttavalta, ei silti kannata menettää toivoa. Onnistumiset ja epäonnistumiset ovat osa prosessia.  

Mikäli tulevaisuuden suunta on vielä hukassa, kannattaa tutkia vaihtoehtoja netissä ja tehdä vaikkapa muutama erilainen ammattivalintatesti. Ne voivat auttaa selkiyttämään ajatuksiasi siitä, mitä haluat tehdä työksesi.  

Tsemppiä työnhakuun ja ensimmäisen oman alan työpaikan löytämiseen! 

 

Siirry koulutushakuun  

 

Lähteet: Nyyti.fi, Kodinkuvalehti, Duunitori 

Kuvassa studentum.fi:n sisältötiimi

studentum.fi:n sisältötiimi

(Näytä lisää)

Mainokset