Syrjinnästä vapaa, turvallinen opiskeluilmapiiri kuuluu kaikille

Oman polun löytäminen koulutusmaailmassa ei aina ole helppoa. Meillä kaikilla tulee kuitenkin olla yhdenvertaiset mahdollisuudet hakeutua kohti unelmiemme koulutusta.

Syrjinnästä vapaa, turvallinen opiskeluilmapiiri kuuluu kaikille

Oman polun löytäminen koulutusmaailmassa ei aina ole helppoa. Alanvalinta, opiskelu ja urapohdinnat voivat aiheuttaa ahdistusta, stressiä ja valinnanvaikeutta. Kenenkään ei pidä joutua kokemaan opiskelupaikan valinnassaan tai opiskellessaan vähättelyä, kiusaamista tai ulkopuolelta tulevaa painostusta valintojen suhteen. Meillä kaikilla tulisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet hakeutua kohti unelmiemme koulutusta ja tulevaisuutta.

Mitä on yhdenvertaisuus?

Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä (Lähde: yhdenvertaisuus.fi).

Sinulla on oikeus tehdä rohkeasti itsenäisiä, itsesi näköisiä valintoja

Henkilöön liittyvien syiden tai taustan ei kuulu vaikuttaa siihen, millaiset mahdollisuudet on päästä johonkin tiettyyn koulutukseen tai työhön. Me kaikki ponnistamme erilaisista lähtökohdista ja meillä on omat mielipiteemme maailmasta, tapahtumista ja elämästä. Meillä on omat arvomme, joiden mukaan toimimme.

Yhteiskunnan vallitsevat normit, syrjivät rakenteet ja muiden mielipiteet voivat joskus tuntua ohjailevan polkuasi, mutta sinulla on oikeus tehdä omat valintasi. Olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet – valitsemasi polku on arvokas!

Opiskelun tulee olla kaikille turvallista

Jokaisella on laissa määritelty oikeus henkilökohtaiseen turvallisuuteen ja turvalliseen oppimisympäristöön. Kenenkään ei tulisi joutua kokemaan kiusaamista, mutta sitä valitettavasti tapahtuu edelleen koulu- ja opiskelumaailmassa. Kiusaamisen seuraukset voivat olla pitkäkestoisia ja ne voivat aiheuttaa monenlaisia mielenterveysongelmia. Monesti puhutaan koulukiusaamisesta, mutta aiheen vakavuutta paremmin kuvaava sana on kouluväkivalta.

Jos olet joutunut kiusatuksi tai haluaisit auttaa tuntemaasi henkilöä, ohjeita löydät esimerkiksi täältä.

 

Älä jää yksin – nappaa talteen nämä tukipalvelut

MIELI ry

Tarjoaa apua mielenterveyden ongelmatilanteissa puhelimitse, verkossa ja kasvokkain

MLL Nuortennetti

Nuortennetti on Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön nettisivu.

Tukinet

Tukinetistä löydät palveluita, joiden tarkoituksena on ihmisen auttaminen, tuen tarjoaminen sitä tarvitseville ja kokemusten jakaminen.

Sekasin-chat

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset.

 

Otetaan yhdessä askel kohti yhdenvertaisempaa ja kiusaamisvapaata opiskelumaailmaa!

Lähteet: yhdenvertaisuus.fi, koulukiusaaminen.fi

Usein kysyttyä


Mainokset